Avansul la subvenție, plătit diferențiat către fermieri? Cei afectați de secetă ar putea primi 70% din SAPS, ceilalți doar 50%
Gabriela Gimbășanu -Alături de restul statelor membre, România a primit de la Comisia Europeană posibilitatea de a plăti o parte din subvenția pe suprafață – acel SAPS cunoscut de fermieri, imediat după ce se termină controalele APIA, însă nu mai devreme de 16 octombrie. Decizia de la Bruxelles, la pachet cu pierderile pentru secetă (400 de lei/ha pentru porumb și floarea-soarelui) complică însă lucrurile la București.
Peste 1,1 miliarde de euro ce ar trebui plătiți de la bugetul de stat. Comisia va deconta în 2016
Comisia Europeană permite guvernelor să plătească în avans 70% din SAPS, nu 50% cum era până acum.
”Nu garantez că vom plăti 70%, pentru că efortul ar fi uriaș. 70% în avans ar însemna 1.119.000.000 euro. Banii pe care îi plătim întâi de la bugetul de stat, după care îi returnează Comisia după două luni de la efectuarea plății. A fost o propunere bună astăzi, ca cei care au suferit pierderi din cauza secetei să primească 70% din valoarea SAPS, iar ceilalți 50%, astfel încât să putem să folosim un buget pe care eu l-am găsit undeva la 850 milioane de euro, disponibil în momentul de față”, ne-a declarat ministrul Daniel Constantin la ieșirea de la întâlnirea avută astăzi cu liderii din sectorul vegetal și zootehnie.
Soluția propusă de LAPAR
În această situație, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurențiu Baciu, a fost propus acordarea unui avans de 70% din valoarea SAPS cu prioritate către fermierii care au suferit pierderi reale din cauza secetei.
”LAPAR-ul a venit cu propunerea ca măcar cei care sunt afectați real de secetă și care au pierderi enorme, să primească un avans la SAPS mai mare. Dacă până acum era vorba de 50%, propunerea noastră a fost să li se acorde 70%. Ministrul a apreciat propunerea noastră, acum rămâne să vedem dacă se va materializa. Ni s-a promis că plățile vor începe din octombrie, așa cum prevede regulamentul european. Dar cum plățile nu se pot face toate într-o zi, ne putem aștepta să primim avansul și în decembrie. Niciodată nu e prea târziu, dar măcar să avem certitudinea că vom primi banii”, a declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.
Față de anii precedenți, atât România, cât și restul statelor se confruntă cu o situație nouă, care a dat peste cap calendarul plăților directe și, implicit, și bugetele alocate agriculturii, pentru că de la Bruxelles se face doar decontul, dar plățile se fac prima dată de la stat.
”Este o măsură bună (plata în avans a subvenției – n.r.), dar toți miniștri au spus un lucru, nu vom termina, în nici un stat membru, controalele pe teren, așa cum se cere înainte de plata avansului. Anul 2015 a fost un an special și în România, o legislație nouă, o Politică Agricolă nouă, care s-au implementat destul de dificil, prin urmare nici un stat membru nu este pregătit să înceapă să plătească chiar dacă avem această facilitate. Am solicitat o derogare, am înaintat deja o scrisoare către comisarul european Hogan, prin care vrem să plătim după ce finalizăm controalele administrative, să nu mai trebuiască să așteptăm controalele din teren și prin teledetecție. Dacă solicitarea va fi acceptată de către Comisia Europeană, atunci vrem să plătim mai mult de 50%”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.