• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ultima oră: 11 milioane de euro – sprijinul CE pentru agricultura românească. Constantin speră ca fiecare stat membru să fie lăsat să-și împartă banii la nivel național

    agrointeligenta.ro -

    Astăzi s-a anunțat la Bruxelles cum va fi împărțit sprijinul de 500 de milioane de euro acordat de Comisia Europeană pentru toate statele membre – 28 la număr, afectate de scăderile de preț din piața laptelui și a cărnii. Din total, România va primi 11 milioane de euro pentru a-și ajuta fermierii.

    UPDATE: Din sumele propuse de Comisia Europeană pentru fiecare stat, rezultă că bugetul sprijinului se ridică la 420 de milioane de euro, nu 500 de milioane cum se anunțase săptămâna trecută.

    ”Acum este în desfășurare la Bruxelles cerința Consiliului de Miniștri unde Comisia Europeană a venit cu o propunere după discuțiile de săptămâna trecută. Atunci doar s-a enunțat o sumă de 500 de milioane de euro pe care o pun la dispoziția fermierilor afectați de criza prețurilor. Nu toate țările au fost afectate de secetă ca România, dar am fost afectați și noi de scăderea prețurilor la lapte și la carnea de porc, lucru la care mă așteptam. Am spus încă din august 2014, când s-a impus embargoul din partea Rusiei, că vom avea probleme în această zonă pentru că nu au fost deschise noi piețe (…)”, a declarat Daniel Constantin astăzi după Conferința ”Taxe Mici=Afaceri Prospere” organizată de săptămânalul Capital.

    Ministrul agriculturii a precizat că astăzi s-au făcut alocările pe fiecare stat membru. ”Propunerea Comisiei Europene acordă României o sumă de 11 milioane de euro, adică în jur de 11 milioane de euro”, a spus Constantin, precizând că suma este va fi supusă votului final. ”Vom vedea cum se va termina negocierea”, a spus ministrul.

    Referitor la modul în care vor fi împărțiți banii, Daniel Constantin speră ca acest aspect să fie lăsat la latitudinea fiecărui stat membru. ”Eu sper să se lase la latitudinea fiecărui stat membru. S-a avut în vedere când s-a alocat această sumă cota de lapte pentru că acesta este sectorul cel mai afectat și va beneficia de cel mai mare sprijin. Cota de lapte pe care a avut-o fiecare stat membru în măsura în care fermierii au fost afectați de scăderea prețurilor, dacă au traversat secetă și dacă, direct sau indirect, au fost afectați de către embargoul Federației Ruse. Toate aceste elemente au stat la baza alocărilor financiare făcute de către Comisie”, a explicat Daniel Constantin suma de 11 milioane de euro alocată României.

    Tot după conferința Capital, ministrul agriculturii a anunțat o veste foarte bună pentru agricultori. ”Putem plăti în avansul către fermieri din 16 octombrie, chiar dacă nu avem finalizate controalele”, a spus Daniel Constantin, referitor de prima tranșă din plățile directe pe suprafață care vor ajuta fermierii să treacă pentru această perioadă dificilă.

    UPDATE: Cotele vechi de late au decis sprijinul în măsură de 80%

    Potrivit declarațiilor făcute de către comisarul european pentru agricultură Phil Hogan și citate de jurnaliștii de la FGinsight.com, sprijinul de 500 de milioane de euro este, de fapt, de 420 de milioane de euro, iar principalul criteriu pentru împărțirea banilor între statele membre îl reprezintă, în proporție de 80%, nivelul cotelor de lapte, abrogate la 1 aprilie 2015.

    Pentru agricultura britanică, cuantumul sprijinului acordat de Comisia Europeană a fost anunțat ca fiind de 36 de milioane de euro.

    Foto: Răzvan Vălcăneanțu/Capital.ro


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd