Cum se împarte sprijinul Comisiei Europene: Cei mai mulți bani merg în Germania, Franța și Marea Britanie. Vezi ce țări primesc mai puțini bani decât noi!
agrointeligenta.ro -Sprijinul de 500 de milioane de euro anunțat săptămâna trecută de oficialii Comisiei Europene s-a concretizat, de fapt, în 420 de milioane de euro. Din acești bani, 11,1 milioane de euro vor ajunge în agricultura românească, în timp ce sumele-record vor fi direcționate către sectoarele de lapte și de carne din Germania, Franța și Marea Britanie.
Țara lui Merkel va primi cel mai mare ajutor de la Comisia Europeană, respectiv 69,2 milioane de euro. Urmează Franța cu 62,9 milioane de euro și Marea Britanie cu 36,1 milioane de euro.
Cotele vechi de late au decis sprijinul în măsură de 80%
Potrivit declarațiilor făcute de către comisarul european pentru agricultură Phil Hogan, principalul criteriu pentru împărțirea banilor între statele membre îl reprezintă, în proporție de 80%, nivelul cotelor de lapte, abrogate la 1 aprilie 2015. Alte aspecte luate apoi în considerare au fost scăderile de preț și impactul suferit de industria cărnii de porc din statele membre.
Cine a luat mai puțin bani decât România
Cele 11,1 milioane de euro ce au fost alocate României sunt sub ce va primi Polonia, țară foarte afectată de embargoul rusesc și care va putea ajuta fermierii cu 28,9 milioane de euro. Sunt însă și țări care au primit mai puțin decât noi, respectiv:
Bulgaria – 6 milioane de euro
Estonia – 7,6 milioane de euro
Grecia – 2,3 milioane de euro
Croația – 1,8 milioane de euro
Cipru – 0,4 milioane de euro
Letonia – 8,5 milioane de euro
Luxemburg – 0,7 milioane de euro
Ungaria – 9,5 milioane de euro
Malta – 0,1 milioane de euro
Austria – 7 milioane de euro
Portugalia – 4,8 milioane de euro
Slovenia – 1,4 milioane de euro
Slovacia – 2,5 milioane de euro
Finlanda – 9 milioane de euro
Suedia – 8,2 milioane de euro
În afară de Germania, Franța și Marea Britanie, singurele țări care vor primi mai mult decât România sunt: Belgia (13 milioane de euro), Cehia (11,2 milioane de euro), Irlanda (13,7 milioane de euro), Spania (25,5 milioane de euro), Italia (25 de milioane de euro), Lituania (12,6 milioane de euro), Olanda (29,9 milioane de euro) și Polonia (28,9 milioane de euro).
România a primit aceeași sumă ca și Danemarca, de 11,1 milioane de euro.