• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Combina care culege struguri și în România: Cât costă utilajul care înlocuiește munca a 80 de zilieri

    Roxana Dobre -

    Mașina care recoltează struguri face furori de ani buni pe internet, mai ales pe rețelele de socializare, așa că era doar o chestiune de timp ca această combină pentru vie să fie comercializată direct și în România.

    Mai multe despre acest utilaj care înlocuiește munca a 80 de zilieri, am aflat de la reprezentanții companiei care au adus în România combina care culege strugurii.

    ”Sunt echipamente profesionale destinate recoltării rapide a suprafețelor cultivate cu viță de vie. Principiul de funcționare al combinei de recoltat struguri constă în recoltarea boabelor de struguri prin scuturarea plantei, astfel încât boabele se desprind de pe rahis. Practic, combina “încalecă” rândul de vie și îl prinde între bătătoare, care au o mișcare rapidă stânga-dreapta. În ciuda numelui, bătătoarele nu lovesc plantele ci doar le scutură”, ne-a declarat Valentin Oprea, director general al companiei Lantec Industries.

    Combina de recoltat se numește Alma Selecta și este produsă în Franța, de către compania Alma Arnaud Freres, reprezentată în România de peste 5 ani de firma Lantec Industries.

    12003034_1700392056855548_7876441176808202580_n

    Combina de recoltat struguri poate fi folosită și pe terenurile dificile

    La bază, combina de recoltat struguri Alma Selecta este un echipament autotractat, dotat cu motoare hidraulice alimentate de la tractor. Mașina este dotată cu un set de benzi transportoare care ridică boabele recoltate către partea superioară a utilajului, unde acestea trec pe sub un set de ventilatoare puternice care aspiră resturile de frunze, sau alte impurități, lăsând să treacă numai boabele de strugure.

    Fiind dotată cu palpatoare de rând, combina se aliniază permanent la rândul de plante, păstrând direcția optimă. Fiecare dintre cele două roți motoare este reglabilă hidraulic pe înălțime, în mod independent, astfel încât combina menține aliniamentul rândului chiar și pe terenurile în pantă și terase. În fapt, una dintre roți se poziționează la o altă înălțime față de cealaltă astfel încât utilajul încadrează în mod optim rândul de viță de vie.

    “Toate operațiile de lucru, ajustările de viteză ale bătătoarelor și celelalte reglaje ale combinei sunt comandate de către operatorul tractorului prin intermediul unui joystick multifuncțional. Utilizând și sistemul de ghidaj automat cu palpator de rând, combina este extrem de ușor de utilizat, chiar și pe terenurile dificile, cum ar fi cele pe terase”, a completat directorul companiei.

    11952026_1700392060188881_8471486378539646344_n

    Combina culege numai boabele coapte

    Principalele avantaje ale utilizării combinei de recoltat struguri, față de utilizarea forței de muncă manuale constau în:
    • Randamentul mare al utilajului, o combină recoltând cca 4-5 ha/zi, ceea ce înseamnă până la 60 tone de struguri;
    • Prin modul de funcționare al combinei de recoltat struguri, aceasta culege doar boabele coapte, deoarece numai acestea se desprind de pe rahis prin scuturare. Astfel, calitatea mustului este îmbunătățită, eliminându-se strugurii care nu au ajuns la maturitate;
    • Optimizarea perioadelor de recoltare, deoarece combina poate intra la recoltat imediat ce vremea o permite, în timp ce oamenii sunt greu de adunat, mai ales în perioadele în care vremea bună, alternează cu perioade ploioase.

    Poate fi achiziționată și în sistem de rate sau leasing

    Costul unei combine de recoltat struguri Alma Selecta 3, cu o capacitate de 3000 litri, este de 75.000 euro, existând posibilitatea de achiziționare în sistem de rate sau leasing cu rate de până la 5 ani și avans de numai 15%, în condițiile unei dobânzi de sub 4%.

    “Deoarece perioada de utilizare este relativ scurtă, de circa o lună, este important ca utilajul de recoltat să fie în perfectă stare de funcționare încă din prima zi de recoltare. De aceea se impune realizarea unei verificări tehnice amănunțite în perioada premergătoare celei de recoltat. Atunci se fac și operațiile de pregătire a combinei, gresarea angrenajelor, verificarea și schimbarea bătătoarelor și plăcilor conveioare uzate”, ne-a mai declarat directorul companiei.

    Tot din acest motiv, al perioadei scurte de utilizare, combinele de recoltat struguri se comandă în prima parte a anului, astfel încât să nu existe posibilitatea de a întârzia livrările. În mod normal livrările se desfășoară în perioada iulie-august, astfel încât până la începerea sezonului de recoltat, să se poată efectua instructajul personalului beneficiarului și probele de funcționare, iar la începerea perioadei de recoltare, operațiunea să se desfășoare fără nici un fel de probleme.

    masina care must in camp

    Combina de recoltat versus zilieri. Combina înlocuiește 80 de persoane

    Făcând o comparație cu utilizarea forței de muncă manuale, rezultă că la o suprafață recoltată de 4 ha/zi, cu o producție de struguri de 10 tone/ha, combina de recoltat înlocuiește 80 de persoane.

    În condițiile în care zilierii sunt plătiți cu 50 lei/zi, rezultă o reducere a costurilor cu aproape 4.000 lei/zi, combina necesitând doar unul sau doi operatori, tractoristul și o persoană care să inspecteze din când în când funcționarea optimă a utilajului. Ducând calculul mai departe, rezultă că investiția într-un astfel de utilaj se recuperează în maximum 3 ani.

    “Având în vedere posibilitatea achiziționării prin sistemul de rate sau leasing pe 5 ani, este evident că încă din primul an de utilizare, combina de recoltat struguri Alma Selecta va fi extrem de profitabilă. Firma noastră, Lantec Industries, în calitate de reprezentant oficial al companiei franceze Arnaud Freres, producătoare a combinei autotractate Alma Selecta, oferă, pe lângă posibilitatea achiziționării acestor utilaje în rate și leasing, toate piesele de schimb și consumabilele necesare pentru buna funcționare a lor. Tehnicienii noștri, instruiți în mod constant de către producător, și având o mare experiență în întreținerea acestor echipamente, asigură toți beneficiarii de funcționarea la parametri maximi a combinelor Alma Selecta”, a mai spus Valentin Oprea, directorul general al companiei Lantec Industries.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Fermier cu 15 vaci: Am ieftinit brânza la 25 de lei kilogramul și lumea tot nu este mulțumită Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole

    Ultimele știri

    Variola la păsări. Semnele bolii, tratament Cum iese Dan Lăzărean în câștig cu legume cultivate pe numai 1.300 mp Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți!