Mașina de recoltat lavandă ”made in Romania” are un preț accesibil și deja multe comenzi
Roxana Dobre -Afacerile cu lavandă au început să se extindă în România, iar cum fermierii au mari bătăi de cap la recoltare, cercetătorii români s-au gândit să le sară în ajutor. Astfel, la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mașini și Instalații destinate Agriculturii și Industriei Alimentare – INMA București s-a realizat o mașină de recoltat ”aurul mov”, echipamentul fiind inspirat de soluțiile utilizate în Noua Zeelandă și nu numai.
Mașina care recoltează lavandă are un preț de 3.850 de euro plus TVA și nu este un produs de serie. Acest lucru nu i-a împiedicat pe cultivatori să o comande, mai ales că echipamentul poate fi utilizat și pentru culturi de plante aromatice sau plante medicinale. ”Fermierii achită în avans jumătate din valoarea mașinii, bani cu care noi facem mai departe comandă pentru componente”, a explicat pentru Agrointeligența Adriana Muscalu, inginer în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mașini și Instalații destinate Agriculturii și Industriei Alimentare – INMA București.
”Combina” de lavandă se pliază pe suprafețe mici, dar recomandarea specialiștilor este să fie achiziționată pentru plantații mijlocii sau mari pentru amortizarea investiției. O altă posibilitate de câștig ar fi prestarea de servicii, adică folosirea echipamentului atât pentru cultura proprie de lavandă cât și, contra cost, în alte exploatații.
Avantajele recoltării mecanizate a lavandei cu acest echipament sunt multiple, spun producătorii. Unul dintre ele este creșterea productivității și, implicit, scăderea prețului de cost aferent recoltării.
“Noi am încercat să aducem ceva în plus față de alte oferte existente pe piață. Adică echipamentul nostru permite reglarea ecartamentului în funcţie de distanţa dintre rândurile culturilor, distanţa minimă fiind limitată de lăţimea aparatului de tăiere. De asemenea, construcţia permite poziţionarea după dorinţă a aparatului de tăiere pentru asigurarea unei recoltări complete”, ne-a mai explicat Adriana Muscalu.
Specialista completează că folosirea unui astfel de echipament duce și la creșterea calității materialului recoltat: “Desigur că prin mecanizarea recoltării lavandei se asigură o dezvoltare uniformă și o protecție a culturii”.
Foarte ușor de manevrat
Echipamentul pentru recoltat lavandă este compus dintr-o cositoare instalată pe un şasiu cu posibilităţi de rulare care susţine şi un sac pentru colectarea materialului recoltat. Astfel, mașina poate fi manevrată foarte ușor, în timpul lucrului fiind nevoie doar să fie împinsă şi direcţionată pe rând.
Cum funcționează
Cositoarea este un echipament tip SV100, produs de firma Kawasaki pentru recoltarea ceaiului și dispune de un aparat de tăiere cu lame oscilante curbe, ce taie inflorescenţele. Acţionarea cositoarei este asigurată de un motor cu aprindere cu scânteie, în doi timpi, răcit cu aer, model T320, produs de firma Mitsubishi.
Un ventilator suflă aer pe deasupra aparatului de tăiere şi împinge inflorescenţele recoltate în sacul de colectare. Este acționat de motor.
Echipamentul permite reglarea înălțimii de tăiere, precum și a poziției aparatului de tăiere, prin posibilitatea inclinării acestuia, în vederea recoltării inflorescențelor situate pe lateralele tufelor de lavandă, în cazul când acestea sunt foarte dezvoltate.
Echipamentul este dotat cu ridicătoare de plante, care contribuie la eficientizarea procesului de recoltare.
Șasiul permite reglarea poziției sistemului de rulare în funcție de distanța dintre rânduri.
Sacul de colectare este dreptunghiular, din material sintetic, prevăzut cu un elastic de strângere la partea anterioară şi o fereastră din plasă pentru evacuarea aerului. Partea anterioară a sacului se montează prin agăţare de clemele montate pe conturul posterior al cositoarei. Partea posterioară a sacului nu este cusută. În funcţie de cantitatea de inflorescenţe ce se doresc a fi recoltate între două goliri ale acestuia, lungimea utilă a sacului se ajustează prin legarea acestuia cu sfoară în secţiunea corespunzătoare.
Caracteristici tehnice
Echipamentul:
• Lungime: max. 2370 mm (cu roţile pivotante orientate spre spate);
• Lăţime: 1525 mm;
• Înălţime: 1300 mm;
• Ecartament faţă: 1400 mm;
• Ecartament spate: 1238 mm;
• Ampatament: max. 1917 mm (cu roţile pivotante orientate spre spate);
• Înălţimea de tăiere (la extremităţile aparatului): reglabilă, 100 …550 mm;
• Lăţimea de tăiere: 900 mm.
Motorul:
• Producător: Mitsubishi, Japonia;
• Model: T320;
• Tip: motor monocilindric, cu aprindere prin scânteie şi răcire cu aer;
• Cilindree: 46 cm3;
• Putere maximă: 2,2 kW;