• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Povestea indianului care și-a făcut fermă de bivoli lângă Rupea. Zeci de voluntari din întreaga lume vin să îl ajute an de an

    agrointeligenta.ro -

    În extravilanul comunei Cața, la o mică distanță de Rupea, se așează ceea ce localnicii numesc de ani buni ”Ferma Indianului”. La început doar o vorbă între săteni, astăzi brand, în spatele acestei afaceri se află, așa cum logic se deduce, un indian care a învățat să iubească România și, foarte important, și-a dorit să rămână aici și să investească.

    Krishan George vorbește bine română, iar dacă discuți cu el, îți dai seama că este antreprenor înainte de a fi fermier. A venit inițial la noi în țară ca expert financiar într-un mare proiect în anul 1995. Atunci când avea timp, a explorat frumusețile României, călare pe cal, într-o libertate și rusticitate pe care nu le-a mai întâlnit nicăieri în Europa, ci, poate, doar acasă, în India. ”În 2007 călăream alături de un prieten prin împrejurimile Brașovului și am ajuns la o vale extrem de frumoasă. Am fost impresionat și atunci amicul cu care eram mi-a spus că dacă îmi place zona, este ceva de vânzare acolo. Era, de fapt, o fermă părăsită, ceea ce odată era un IAS. Atunci am simțit că trebuie să fac acest pas, deși nu aveam nici o experiență în agricultură”, ne-a povestit Krishan, pe care l-am întâlnit recent la standul Ambasadei Marii Britanii de la RuralFest.


    10623477_773146419416119_8901723438025581202_o10608473_773164462747648_1290218655988245366_o

    Cu ajutorul unui prieten, a reușit să se înscrie la licitație și, din entuziasm, a făcut o ofertă atât de scandaloasă încât ruina agricolă i-a revenit fără contestații. Apoi a început reconstrucția în ceea ce astăzi se numește ”Ferma Indianului Transylvania”, din dorința de a sublinia că ferma există cu adevărat în cea mai frumoasă regiune a României.

    ”Am fost surprins să văd bivoli în România, iar despre laptele de bivoliță știam că este cel mai bun, așa că decizia mea a fost simplă. Veți râde când vă voi spune că nu mi-a trecut niciodată prin cap să cresc vaci, deși ele sunt animale sfinte la indieni. Nu le consider animale foarte deștepte, dar, într-adevăr, dau mai mult lapte, sunt mai ușor de ținut. Dacă de la o vacă poți avea ușor 16-20 de litri de lapte pe zi, de la o bivoliță mulgem 6,7, poate 8 litri zilnic”, ne explică Krishan George opțiunea sa pentru bivoli și bivolițe, din care are acum un efectiv total de 150 de capete. De altfel, toate animalele sunt crescute exclusiv cu iarbă pentru că, așa cum apreciază Krishan, de ce le-ar da porumb, când din natură, bivolii n-ar avea această sursă de hrană.

    bivol la Rupea

    200 de hectare de pășune, pădure și un hectar cu livadă și fructe de pădure

    Deține și 200 de hectare de pășune, 10.000 de hectare de pădure, și, din 2013, un hectar cu pomi fructiferi, nuci și peste 300 de arbuști de fructe de pădure. De anul acesta s-a apucat și de apicultură cu 80 de stupi. ”Tot ce producem este organic. Nu folosim pesticide sau fertilizanți chimici, iar animalele nu primesc steroizi sau hormoni. Este filozofia noastră pentru respect și responsabilitate în cadrul comunității. Dacă respectăm natura înseamnă că ne respectăm și pe noi și pe cei din jurul nostru”, ne explică indianul conceptul care stă la baza afacerii care crește în comuna Cața.

    10661824_10152676290309435_5124793727030253018_o

    Oferă cazare și masă tinerilor care vor să descopere viața la fermă

    Chiar dacă nu a avut experiență în agricultură, Krishan și-a dat singur seama că integrarea producției de la fermă este singura soluție pentru ca afacerea să fie una viabilă, mai ales că pe lângă bunăstarea familiei sale, are și cinci angajați permanenți în care are încredere totală. ”Eu sunt indian, iar oamenii din fermă sunt români și maghiari Anual avem cam 30 de voluntari care ne găsesc pe internet și vin să ne ajute. Le oferim cazare și masă, iar ei muncesc cot la cot cu noi în fermă”, vorbește Krishan despre cum ”Ferma Indianului” a depășit granițele României.

    Krishan George la Rural Fest

    Brânzeturi maturate și cu foarte puțină sare

    O filozofie aparte este aplicată și în procesarea laptelui și a cărnii de bivol. Văzând că pe piața de la noi se produce mai mult brânză proaspătă, de tipul telemea sau caș, indianul a optat pentru specialități maturate.

    ”În România, cea mai frecventă brânză maturată este cea de burduf, dar la fel ca și la alte brânze românești, consider că gustul este umbrit de conținutul de sare. Eu mi-am dorit să fac ceva deosebit și nu folosesc aproape deloc sale. Am lucrat la un cașcaval făcut corect, iar acum testăm o brânză maturată cu mucegai albastru”, ne-a precizat fermierul.

    Alături de bânzeturi, din carnea de bivol se prepară burgeri și cârnăciori aromați. ”O dată pe săptămână livrez în București, unde am un restaurant cu specific indian – Bakra Saffron, în zona Piața Domenii. Lumea care ne cunoaște, face comandă și vine la restaurant să își ridice produsele de fermă”, vorbește Krishan despre valorificarea producției de lapte și de carne.

    În acest moment, indianul stabilit în România recunoaște că ferma sa nu este profitabilă și, din acest motiv, încă ține cu dinții de celelalte afaceri și investiții pe care le are. Spune că în agricultură este foarte greu să faci avere dacă nu ai mii de hectare sau mii de animale. Și, totuși, Krishan George privește optimist spre viitor: pentru familia sa și copii săi ce cresc într-un mediu sănătos, ”Ferma Indianului Transylvania” este speranța că lumea o să își dea seama, la un moment dat, că nu calea industrială este cea corectă, ci mâncarea produsă natural, fără chimicale, dar cu multă muncă.

    Ferma Indianului

    Foto: Facebook.com/Ferma Indianului Transylvania


    Te-ar mai putea interesa

    Ruris RR2200, cel mai nou tractor românesc, a fost prezentat la Indagra. Prețul, între 3.000 și 5.000 de euro Șeful APIA – anunț despre plata avansului! Peste 100 de milioane de euro au plecat azi către fermieri! Cât costă un hectar de pământ în funcție de regiune. Piața terenurilor agricole, la zi

    Ultimele știri

    APIA îi contrazice pe fermieri și pe propriul director și susține că banii de Agromediu sunt virați în conturi! Super reduceri de Black Friday la Agrii la tratamentele de iarnă Vocea fermierilor români s-a făcut auzită la evenimentul Bayer de la Stația de Procesare a Semințelor din Sinești!