Hrănirea porcilor pentru carne cu tescovină – rețeta cercetătorilor români pentru o îngrășare rapidă și carcasă bogată în colesterol bun
Gabriela Gimbășanu -Hrănirea porcilor pentru carne reprezintă o preocupare de bază în fermele mari, dar și în gospodăriile țărănești unde suinele sunt crescute pentru autoconsum, mai ales pentru masa de Crăciun.
La Balotești, în județul Ilfov, în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală, cercetătorii români au testat și brevetat o rețetă nouă de furajare a porcilor ce are la bază tescovina, iar rezultatele au fost de-a dreptul uluitoare.
Tescovina reprezintă un subprodus rezultat în urma procesului termic prin care se obțin băuturile alcoolice din fermentarea fructelor. Este considerată a fi toxică și, din acest motiv, nu se valorifică aproape deloc, fiind deseori greșit îngropată în pământul din apropierea gospodăriilor, ceea ce i-a și determinat pe cercetătorii români să găsească un uz pentru tescovină.
”Ne aflăm în faza în care încercăm să aducem pe piața românească furaje pentru porci, furaje care au în compoziția lor tescovină uscată. Tescovina este foarte agresivă în natură și oamenii nu îi dau foc pentru că nu prea au voie, în schimb pentru a scăpa de ea, aleg să o îngroape fără să știe că au băgat un cancer în pământ. De ce să risipim acest produs și să nu îl valorificăm în hrana animalelor”, a declarat pentru Agrointeligența profesorul Horia Grosu, directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală.
Tescovina se usucă la 90°C
Produsul rezultat în urma obținerii vinului sau al altor băuturi alcoolice prin fermentarea fructelor este în stare lichidă, așa că pentru a fi introdus în hrana porcilor, necesită o uscare prealabilă.
”După expunerea la 90°C cu un uscător cu bandă contra curent de aer cald rezultă tescovina uscată cu conținut variabil de pielițe, pulpe, semințe și tulpini. Acest amestec se macină utilizându-ne de niște site de 8 mm și apoi poate fi încorporat în structura nutrețului combinat”, ne-a explicat directorul general de la IBNA.
Rețeta de furajare pentru porcii de carne
În urma unor studii laborioase în cadrul departamentul de Nutriție Animală de la IBNA Balotești s-a reușit și elaborarea unei rețete de furaj destinat îngrășării porcilor pentru carne.
”Rețeta de furajare rezultată în urma anilor de studii arată cam așa: porumb 52,83%, făină de orz 15%, șrot de floarea soarelui 10%, șrot de soia 10%, ulei de floarea-soarelui 3%, fosfat monocalcic 0,46%, carbonat de calciu 1,9%, sare 0,4%, metionină 0,04%, lizină 0,27%, premix colină 0,10%, premix vitamino-mineral 1% și tescovină 5%. De reținut este faptul că rețeta de furajare a fost introdusă în alimentația porcilor aflați în faza de îngrășare-finisare și tescovina uscată a ocupat maxim 5% din totalul elementelor din rețeta de furajare”, ne-a spus profesorul de la IBNA, despre rețeta de furajare pe care au folosit-o în hrăna suinelor.
Spor mediu zilnic de peste 900 grame
Rețeta de furajare porcină cu tescovină i-a ajutat pe specialiștii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală să obțină un spor mediu zilnic de peste 900 grame.
”Rezultatele obținute sunt surprinzătoare. Putem să vă spunem că timp de 28 zile porci aflați în perioada de finisare (peste 75 kilograme greutate vie) au fost hrăniți cu acest nutreț care conține 5% tescovină uscată. La nivelul lotului experimental s-a obținut un spor mediu zilnic de peste 900 grame, care a fost obținut cu un consum mediu zilnic de nutreț combinat de aproximativ 2,8 kilograne”, ne-a vorbit prof. dr. Grosu despre creșterile în greutate pe care le-au înregistrat suinele hrănite cu nutreț care are în compoziția sa 5% tescovină uscată.
Peste 55% carne macră în caracasă
Suinele hrănite cu nutreț combinat care conține tescovină uscată au înregistrat, la sacrificare un procent ce depășește 55% carne macră în caracasă.
”Utilizarea acestei rețete de furajare ne ajutat să obținem la sacrificare, carcase ce aveau peste 55% carne macră, ceea ce face ca porcii hrăniți cu acest nutreț combinat să aibă un randament mai mare la sacrificare”, a adugat profesorul Horia Grosu.
Carne cu un conținut bogat de ”colesterol bun”
Tescovina uscată conține o cantitate însemnată de antioxidanți ceea ce conduce la obținerea unei cărni de porc mai săracă în colesterol negativ și mai bogată în colesterol pozitiv.
”Analizele au arătat că acea carne obținută avea concentrația de HDL-colesterol, cunoscut pentru efectele pozitive pe care le are asupra sănătății, cu un procent de 16% mai mare, în timp ce concentrația de LDL-colesterol a scăzut”, spune cercetătorul de la Balotești
Totodată, s-a constatat că utilizând tescovina în hrana suinelor se reduce concentrația de trigliceride plasmatice. ”Adăugarea tescovinei a condus și la reducerea cu 1% a acizilor grași saturați din mușchiul de porc”, explică directorul general IBNA, despre principalele avantaje înregistrate în urma introducerii a 5% tescovină uscată în hrana porcinelor.
Furajul combinat care conține 5% tescovină poate fi achizționat de la punctul de vânzare al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală din Balotești, județul Ilfov.
Introducerea a 5% tescovină uscată în hrana suinelor aflate în faza de îngrășare-finisare este recomandată datorită efectelor pozitive care se obțin atât asupra performanțelor bioproductive, cât și a calității produselor. Recomandaăm tuturor crescătorilor de porci introducerea acestui subprodus în rețeta de furajare, deoarece reprezintă o alternativă naturală la antioxidanții de origine sintetică” – prof. dr. Horia Grosu, directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală din Balotești, județul Ilfov