Exemplu de bune practici în PNDR: Înfiinţarea unei livezi de meri cu fonduri europene
agrointeligenta.ro -Înființarea unei livezi de meri chiar și într-o zonă cu teren mediocru poate fi susținută prin accesarea fondurilor europene. Această soluție a fost disponibilă și în vechiul PNDR, dar este deschisă fermierilor și în PNDR 2014-2020 printr-o alocare dedicată sectorului pomicol.
SC Eurotrend Farm SRL a fost înfiinţată în octombrie 2008, având ca domeniu principal de activitate cultivarea fructelor seminţoase şi sâmburoase – Cod CAEN 0124 (această clasă include: mere, caise, cireşe şi vişine, piersici şi nectarine, pere, gutui şi prune). În mai 2010 a fost depus proiectul care viza înfiinţarea unei livezi de măr, iar în luna noiembrie a aceluiaşi an începea deja implementarea acestuia.
„Am dorit să înfiinţăm o livadă de măr cu sistem de susţinere (inclusiv plasă antigrindină) şi sistem de irigare, pe un teren moştenit de la bunica, despre care toată lumea ne spunea că este mediocru”, povesteşte administratorul societăţii beneficiare, mulţumit de decizia luată. „Am privit întotdeauna proiectul ca pe o provocare, şi nu ca pe o necesitate. Când cei mai mulţi
încercau să ne convingă că nu poţi realiza o afacere viabilă din ce ne-am propus, am mers mai departe, asumându-ne toate riscurile.”
Obiectivul general realizat prin implementarea proiectului îl reprezintă dezvoltarea potenţialului agricol prin înfiinţarea unei plantaţii pomicole de măr la standardele naţionale şi comunitare în ceea ce priveşte practicarea unei agriculturi moderne. Obiectivele specifice aferente proiectului au fost înfiinţarea plantaţiei și achiziţia de utilaje agricole specifice şi a unui sistem de producere a energiei din surse regenerabile.
Principalele activităţi vizate de proiect au constat în:
• înfiinţarea plantaţiei pomicole de măr în sistem superintensiv, dotată cu sistem de susţinere, inclusiv plasă antigrindină, şi sistem de irigare prin picurare;
• achiziţionarea de utilaje agricole, respectiv tractor, cositoare, atomizor și remorcă;
• achiziţionarea unui sistem de producere a energiei din surse regenerabile prin utilizarea a 13 panouri fotovoltaice.
Plantaţia este formată din patru parcele, fiecare cu câte zece rânduri de pomi (100 de pomi pe rând), distanţa între rânduri este de 3,5 metri, iar între pomi de 1 metru, densitatea fiind de 2 850 de pomi/hectar.
Achiziţia utilajelor performante a permis optimizarea procesului de producţie, reducerea costurilor şi creşterea eficienţei economice. În prezent, societatea funcţionează la un nivel calitativ şi cantitativ care îndeplineşte standardele europene în domeniu.
Fișa proiectului
Titlul proiectului: Înfiinţarea unei livezi superintensive de măr
Proiect finanţat prin Axa 1 a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-
2013, Măsura 121 – „Modernizarea exploataţiilor agricole”
Beneficiar: SC Eurotrend Farm SRL
Localizare: satul Plopana, comuna Plopana, judeţul Bacău
Regiunea de dezvoltare: Nord-Est
Perioada de implementare: noiembrie 2010 – noiembrie 2013
Buget total: 425 290 lei
Finanţare nerambursabilă: 198 705 lei
Cofinanţare (contribuţia beneficiarului): 226 585 lei
Teme abordate: valorificarea potențialului agricol și/sau creșterea productivității fermelor agricole, creșterea competitivității în sectorul agricol și forestier
Sursa: Rețeaua Națională pentru Dezvoltare Rurală