Reţete de marketing

Lista țărilor în care vom avea atașați agricoli. Ce sumă lunară va cheltui statul român pentru acești specialiști

Promovarea produselor românești și a fost luată în serios de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale care a obținut de la Guvern bugetul necesar pentru a susține financiar 12 atașați agricoli în state unde ne dorim să creștem exporturile.

Ungurii ne-au luat-o înainte

”Propunerea de înfiinţare a funcţiilor de ataşaţi agricoli este inspirată şi din practica altor ţări cu interese în acest domeniu precum Franţa, Olanda, Austria, Danemarca, Polonia, Ungaria, Israel, SUA, care au ataşaţi agricoli în cadrul Ambasadelor din România şi din alte ţări. Spre exemplu, Ministerul agriculturii şi industriei alimentare din Ungaria are în cadrul misiunilor sale ataşaţi agricoli în Germania, Statele Unite ale Americii, Rusia (acoperind şi Republica Uzbekistan, Azerbaijan, Georgia, Armenia şi Turkmenistan), România, Belgia (în cadrul Reprezentanţei Permanente), Italia, Franţa, Spania şi China”, se arată în proiectul de Ordonanță de Urgență lansat în dezbatere publică de săptămâna trecută.

Peste 2 milioane de lei în 2015

Potrivit documentului, Guvernul urmează să aloce un buget consistent pentru a-i susține financiar pe 12 specialiști români care vor promova produsele și agricultura națională în Federația Rusă, Ucraina, Turcia, SUA, Qatar, China, Israel, Germania, Spania, Portugalia, Franța și Olanda. Doar pentru anul în curs, s-a propus alocarea unui buget de instalare a celor 12 experți de 2.388.000 de lei, ceea ce înseamnă că pentru cele trei luni rămase din 2015, fiecărui atașat îi revin cheltuieli salariale și nu numai de 66.333 de lei, adică circa 15.000 de euro/lună dacă sumele ar fi împărțite în mod egal celor 12 experți.

Pentru anii următori, bugetul din care vor fi plătiți atașați și cheltuielile lor va fi suportat tot prin MADR, suma anuală medie fiind calculată la cel puțin 6.380.000 de lei, adică 530.000 de lei pe lună, respectiv 44.300 de lei pentru fiecare atașat în parte (calcul valabil pentru împărțirea egală a banilor). Echivalentul a 10.000 de euro pe lună cu salariul și alte bunuri și servicii, care vor include, probabil transportul, cazarea, diurna etc.

Actul normativ nu face referiri la competențele profesionale pe care vor trebui să le întrunească viitorii atașați agricoli ai României.

Foto: Flickr.com


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!