Sprijinul cuplat pentru vaca de lapte sapă o prăpastie între crescători: ”Este clar de unde se vor aproviziona procesatorii”
agrointeligenta.ro -Sprijinul cuplat pentru vaca de lapte și cea de carne se plătește fermierilor care au cel puțin 10 capete eligibile și cel mult 250. Acest criteriu, dar mai ales suma consistentă ce va fi încasată de crescători – 250 de euro la vaca de lapte și 300 de euro pentru vaca de carne, crează o mare discriminare între fermieri, a declară Nicușor Șerban, președintele Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein-Ro.
”Se face o discriminare fantastică între fermele mici și foarte mici. Totodată, fermele mari nu primesc banii decât pentru 250 de capete. Poți să ai în fermă 800, 900 de capete, nu primești decât pentru 250. Nu am înțeles această discriminare. Este o concurență neloială. Un fermier care a reușit să adune 700 de vaci la muls acum se trezește că primește mai puțin decât cel care are 200 de vaci, că așa vrea cineva. Suntem toți pe aceeași piață, vindem la aceiași procesatori. Sigur, cine primește 250 de euro pe animal poate să dea laptele cu un leu litrul. Eu, care nu primesc, sunt nevoit să îl dau cu un leu și 30 de bani, ca să fiu la limita profitabilității. Procesatorul va merge, sigur, la cel care are prețul de un leu”, explică Nicușor Șerban modul în care efectivele eligibile pentru plată vor afecta relațiile comerciale din piața laptelui.
A existat o neînțelegere
Prezenți la ultima ședință de lucru de la Comisia pentru agricultură, crescătorii de vaci le-au explicat deputaților că a existat o neînțelegere între ce s-a negociat cu fermierii la București și ce s-a trimis apoi în notificarea către Bruxelles.
”Noi am spus că dacă un fermier are 10-15 vaci în fermă și are cinci eligibile, să primească sprijinul pentru acele 5 animale. La minister însă au zis 10 capete eligibile și s-a închis povestea. Am discutat apoi la Comisia Europeană, să aducă modificarea pe fondul crizei prin care trecem, dar încă degeaba. Până în 2017 nu putem schimba nimic”, a explicat și Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.
Liderii din sector subliniază, de altfel, că acest criteriu de plată pe cap de animal a condus ca România, din 300.000 de vaci câte este plafonul de plată, să nu aibă până acum eligibile mai mult de 70-80.000 de capete, neștiindu-se încă destinația banilor europeni nerambursabili ce nu vor fi absorbiți.
Astfel, fermierii au dat exemplul unui crescător care deși are 17 vaci, din care 9 sunt eligibile, nu încasează sprijinul cuplat pentru nici un animal. ”Noi am cerut să li se plătească pentru acelea pe care le au. Poate acum, pe fondul crizei, dacă ne-am mobiliza aici la București, cu autoritățile, cu cei din Guvern, cu europarlamentarii, să putem schimba ceva, ca să nu mai așteptăm până în 2017”, au făcut apel crescătorii.