• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vârsta vacilor îi lasă pe mulți fermieri fără subvenție. Dorel Secară, FCBR: Crescătorii români, pe cale să piardă fonduri europene de 57 de milioane de euro

    Gabriela Gimbășanu -

    Vârsta vacilor de lapte este unul dintre criteriile de eligibilitate pentru plata sprijinului cuplat de 250 de euro pe cap de animal. Astfel, potrivit vicepreședintelui Federației Crescătorilor de Bovine din România, Dorel Secară, acest element, corelat cu alte reguli impuse pentru încasarea subvenției, conduc acum la situația ca fermierii români să piardă peste 50 de milioane de euro, fonduri nerambursabile ce revin României pentru sprijinirea acestui sector în declin.

    Bălțata Românească peste opt ani nu mai e considerată performantă

    ”De la Uniunea Europeană a venit o sumă ca sprijin pentru speciile de animale aflate în declin, așa cum este și bovina. O sumă de 75 de milioane de euro, ceea ce înseamnă un sprijin de 250 de euro pentru un număr limită de 300.000 de capete de bovină. MADR a impus niște condiții de eligibilitate aberante, de exemplu, Bălțata Românească nu mai este considerată performantă la opt ani. Eu cresc de 28 de ani Bălțată Românească, am vorbit cu specialiștii de Facultatea de Zootehnie de a USAMV Cluj și mi-au spus că vaca, la vârsta asta, e încă performantă, dar eu o elimin și o consider neeligibilă. Eu personal, și am martori și alți crescători, nu aș spune că am atras atenția, ci de-a dreptul am urlat la MADR că e o prostie să bage acest criteriu. Și acum s-a ajuns ca din 300.000 de capete la cât aveam noi dreptul – bani veniți moca de la UE, au ajuns eligibile doar 70.000 de animale. Și noi din 75 de milioane de euro putem absorbi cu aceste efective, la un sprijin de 250 de euro pe cap de animal, la doar 17 milioane de euro. Deci suntem în situația de a pierde 57 de milioane de euro din cauza unor greșeli de la MADR”, a declarat Dorel Secară, vicepreședinte FCBR, la ultima ședință de la Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților, întâlnire a cărei înregistrare video este disponibilă pe site-ul insituției.

    El a arătat că sunt fermieri care pot să aibă 20 de vaci, dar dacă doar 9 sunt eligibile pentru plată, crescătorul nu primește nici un ban pentru că sprijinul se acordă doar exploatațiilor cu peste 10 animale bune pentru plată.

    Bugetul total ar putea fi împărțit pentru un efectiv mai mic

    Fermierul clujean precizează că banii pentru sprijinirea crescătorilor de bovine nu pot fi alocați în alt mod, așa că dacă nu vor fi absorbiți, ei riscă să se piardă. ”S-a făcut o întrebare la Uniunea Europeană dacă există vreo limită de sumă. Ni s-a spus că nu, deci ar fi posibilitatea să se dea întreaga sumă fermierilor. Sigur că ar veni o sumă mai mare pe capul de animal, dar logic, tot aceiași crescători ar încasa banii, că tot de la ei s-au eliminat animalele pe criterii aberante. De subliniat că banii nu pot fi transferați, ei pot fi dați doar pentru creșterea bovinelor”, a atras atenția Secară.

    Astfel, la un calcul simplu, dacă suma de 75 de milioane de euro s-ar împărți pentru cele 70.000 de vaci înscrise, ar reveni peste 1.000 de euro pe cap de animal. Pentru acest lucru, România, însă, ar trebui să se mobilizeze și să solicite Comisiei Europene, ca pe fondul crizei laptelui, să permită modificarea reglementărilor pe care tot noi le-am trimis acum un an la Bruxelles și în baza cărora s-au făcut apoi criteriile de eligibilitate.

    Înscrierea în Registrul Genealogic al Raselor – o altă problemă

    Totuși, nu doar vârsta vacilor ar fi o problemă spinoasă. Un alt motiv pentru care efectivul la plata sprijinului este extrem de mic ar fi, potrivit președintelui FCBR, Claudiu Frânc, acela că nu toți crescătorii și-au înscris animalele în Registrul Genealogic al Raselor, un criteriu ”musai” pentru a intra la plată.

    ”În ceea ce privește sprijinul voluntar cuplat la bovine, aici sunt numeroase discuții. Sunt foarte mulți fermieri care nu și-au înscris animalele în Registrul Genealogic al Raselor, a fost opțiunea dânșilor. Înscrierea animalelor în registru este o condiție care apare în ordinul de ministru și condiționează primirea sprijinului cuplat la bovine. Fermierii care și-au înscris animalele vor beneficia de acest sprijin, cei care nu au facut asta vor rămâne pe dinafară”, a declarat Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.

    Sunt foarte puțini cei care și-au înscris animalele

    Din păcate numărul celor care nu și-au înscris animalele este foarte ridicat, mai ales din cauza faptului că mulți dintre ei nu au crezut că vor putea primi sumele de banii promise de cei de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    ”Numărul celor care și-au înscris animalele este foarte mic, în principal din cauza faptului că fermierii nu au crezut că prin înscrierea bovinelor în Registre vor putea primi acele sume de bani pe cap de animal. Atunci când vor vedea că fermierii au primit banii, fiind o schemă cu inventariere anuală, anul viitor sunt convins că ne vom apropia de numărul de 300.000 de animale”, ne-a spus Frânc, care este motivul pentru care fermierii nu și-au înscris animalele în Registrul Raselor.

    Costul cu înscrierea bovinelor se ridică la 60 lei/cap de animal

    Înscrierea bovinelor în Registrul Genealogic al Raselor costă, chiar dacă mare parte din cheltuieli sunt suportate de bugetul statului, fermierul tot trebuie să scotă din buzunar 60 lei pentru fiecare vacă pe care o înscrie în registru.

    ”Este adevărat că pentru a-ți înscrie animalul în Registru trebuie să depui un efort financiar care nu este deloc de neglijat. Pentru înscrierea în Registru Genealogic al Raselor trebuie să suporți niște costuri: costurile cu Controlul Oficial care se ridică la 200 lei pe cap de animal, pe an, din care statul suportă 70% din sumă și costul cu Registrul Genealogic care este suportat 100% de stat”, ne-a vorbit președintele FCBR, despre costurile implicate cu înscrierea bovinelor în Registrele de Rasă.

    Am avut o discuție la sediul MADR despre organizarea sistemelor de reproducție din România, urmează ca săptămâna viitoare să avem o nouă discuție la ANARZ pentru a putea reglementa și facilita accesul fermierilor la aceste Registre, astfel încât să beneficieze toți fermierii de acest sprijin – Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice

    Ultimele știri

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Bursa cerealelor la început de an. Scăderi pentru grâu, creșteri la rapiță Patru produse recomandate pentru erbicidarea de primăvară a cerealelor păioase