• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agricultorii români riscă să piardă banii din pachetul de înverzire. Laurențiu Baciu, LAPAR: ”Alte state au cerut derogare. România ce mai așteaptă?”

    Gabriela Gimbășanu -

    Plata aferentă pachetului de înverzire, adică, potrivit ultimelor informații APIA, 53,90 de euro/ha, este în pericol din cauza a două condiții de eligibilitate pe care fermierii români nu pot să le îndeplinească. Conform reglementărilor UE, ei ar fi trebuit să termine de însămânțat până la 1 octombrie și vor fi obligați să întoarcă cultura până la 1 martie, termene imposibil de respectat din cauza condițiilor climatice care au determinat alte state să ceară deja derogare de la Comisia Europeană.

    Condiția de a însămânța până la 1 octombrie se cumulează cu cea legată de termenul pentru întoarcerea culturii în câmp până la 1 martie. În state precum Olanda sau Scoția (vezi aici apelul fermierilor din Regatul Marii Britanii), unde vremea a fost capricioasă ca și la noi, Guvernele au cerut din timp derogare pentru depășirea datei-limită pentru însămânțare, iar notificările le-au fost acceptate la Bruxelles.

    Nici fermierii români n-au cum să se conformeze, dar pe ei nu i-a ascultat încă nimeni și nici la Comisia Europeană n-a ajuns vreo solicitare de derogare, deși Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România a sesizat MADR și APIA cu privință la demersurile altor state și riscul ca fermierii să piardă o mare parte din plata directă pe suprafață. Astfel, Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, ne-a declarat că a trimis la MADR mai multe adrese pentru a solicita sprijinul instituției în vederea solicitării unei derogări de la Comisia Europeană. Cu toate acestea, din ce știe liderul fermierilor, România încă nu a notificat Comisia Europeană în vederea prelungirii termenului de însămânțare a culturilor eligibile prin pachetul de înverzire.

    Fermierii din Scoția și Olanda au cerut derogarea înainte de 1 octombrie

    În timp ce România încă mai zăbovește în solicitarea derogării pentru prelungirea termenului de înființare a culturilor din pachetul de înverzire, Scoția și Olanda au solicitat și au primit deja derogare pentru prelungirea termenului.

    ”Din ce știm, cel puțin Scoția și Olanda au obținut o derogare pentru pachetul de înverzire, astfel că aceste două state au cerut Comisiei Europene o prelungire a perioadei în care pot efectua însămânțările. Pentru a beneficia de pachetul de înverzire trebuie să îndeplinești cumulativ două condiții: să însămânțezi culturile până la 1 octombrie și să întorci cultura până la 1 martie. Aceste două reguli sunt imposibil de îndeplinit de către fermierii români din cauza condițiilor climatice specifice de la noi din țară”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

    Fermierii români încă recoltează porumbul

    De precizat că la acest moment, având în vedere anul greu pe care l-au traversat agricultorii, mare parte din suprafața înființată cu porumb încă nu a fost recoltată, ce să mai vorbim de înființarea culturilor verzi.

    LAPAR subliniază că atitudinea României este cel puțin bizară în contextul în condițiile impuse pentru a beneficia de sprijinul pentru înverzire nemulțumesc toate țările din Uniunea Europeană, iar termenele sunt cele care le pun ”bețe în roate” tuturor fermierilor din UE.

    Întâlnire la APIA

    ”Repet, eu am aflat din timp de lucru acesta și am adus la cunoștință Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Ca de obicei, însă, noi întotdeauna ne trezim târziu sau îi vedem atât de ”stăpâni” pe cei de la Comisia Europeană încât stăm numai cu capul plecat. Mâine (marți, 13 octombrie – n.r.) voi avea o întâlnire cu cei de la APIA pentru a discuta această problemă. Este vizibil faptul că fermierii români nu au cum să îndeplinească condițiile de eligibilitate”, ne-a spus liderul LAPAR.

    Culturile din pachetul de înverzire trebuie întoarse până la 1 martie

    Nu doar termenul pentru însămânțare e problematic, ci și cel pentru întoarcerea culturii. ”Chiar și cei care au reușit să însămânțeze și nu reușesc să întoarcă cultura până la 1 martie tot vor rămâne fără sprijin. În experiența mea de 33 de ani în agricultură, vă pot spune că pot număra pe degetele de la o mână anii în care am reușit să intru în câmp mai devreme de 1 martie. La noi în țară, la 1 martie încă e zăpadă. Unde să mă apuc de întors cultura?! Dacă am ”norocul” să nu plouă după ce am întors cultura de primăvară, anul agricol este ratat”, a adăugat fermierul băcăuan.

    Pentru 1 ha eligibil la plată trebuie să însămânțezi 3,3 ha

    Conform calculelor efectuate de liderul LAPAR, pentru a putea avea un hectar eligibil la plată, prin pachetul de înverzire trebuie să însămânțezi 3,3 hectare de culturi verzi.

    ”Deci dacă facem un calcul ne dăm seama că nu vorbim de 5% din suprafață, ci 15% din suprafață. Dacă adunăm cheltuielile la cele 3,3 hectare constatăm că plătim mai mult pentru înființarea lor decât primim prin pachetul de înverzire. Eu primesc 53 de euro pentru un hectar, adică 230-240 lei. Pe mine numai motorina la arătura pe hectar mă costă cel puțin 240 lei, la acest cost se mai adaugă sămânța, prelucrările solului și aratul de primăvară. APIA vrea să vadă cultură răsărită, dar cum a fost anul asta de secetos, terenul trebuie foarte bine prelucrat, ceea ce înseamnă 4-5 treceri cu utilajul și mai ai nevoie și de apă pentru răsărirea plantelor”, ne-a explicat președintele LAPAR, care sunt motivele care îl fac să creadă că pachetul de înverzire mai mult încurcă decât să ajute.

    Nu înțeleg rolul acestui pachet de înverzire, pentru că dacă analizăm situația pe plan național, România intră pe rădăcină în iarnă cu cel puțin jumătate din suprafața arabilă a țării, care este compusă din orz, grâu, rapiță, triticale, pășini și fânețe, culturi furajere. Așa că nu mai văd rolul acestui pachet de înverzire care mai mult încurcă decât să ajute- Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România

    Foto: vermontbioenergy.com


    Te-ar mai putea interesa

    Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Mesaje de Anul Nou 2025. Cele mai frumoase urări, felicitări și mesaje de Revelion ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului!

    Ultimele știri

    Ucraina și-a reluat exporturile de ouă și de zahăr către statele din UE Ce șanse sunt ca silozurile, irigațiile și solariile să scape definitiv de taxa pe stâlp Protest masiv al fermierilor din Polonia! Președinta CE Ursula von der Leyen nu a mai venit la Varșovia