România, tărâmul importurilor. Apelul fermierului Laurențiu Baciu: ”Păstrați în țară producția internă!”
Roxana Dobre -Președintele Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, spune că cel mai bun mod în care agricultura și economia României să aibă un viitor este ca producția internă să fie păstrată în țară după modelul unor țări precum Germania sau Franța.
”Păstrați producția internă și haideți să luăm exemplu de la țări precum Germania sau Franța unde dacă mergi în supermarket găsești numai produse fabricate în țara respectivă. De la bere la pâine, totul este produs la ei în țară. Ei nu au nevoie de importuri. Dacă iau eu 10 tiruri de grâu din producția proprie și mă duc să o vând în Franța, vă garantez că nu cumpără nimeni. Spun simplu: nu avem nevoie! Pot să bag mâna în foc, dacă nu este așa eu, uite, eu dau încă 3 tiruri în plus”, a declarat Laurențiu Baciu. Acesta s-a adresat deputatului din Comisia de Agricultură, Marian Avram, prezent la cea de-a treia ediţie a Conferinţei “Agribusiness pe Profit” organizată de Grupul de presă Bursa.
Daniel Constantin:”Și consumatorii caută tot mai mult produse românești”
Prezent la eveniment, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a întărit cele spuse de liderul LAPAR și a afirmat că pe viitor trebuie tot mai mult promovate produsele românești.
“Este o schimbare evidentă a consumatorului care caută tot mai des produse la raft și citește eticheta să vadă din ce țară provine produsul. Acum trei ani de zile, eram tot ministru, când am propus să avem în toate hipermarketurile colțul produselor românești, tocmai pentru a promova produsele noastre și pentru a transmite cetățeanului că este bine și pentru economie dar și pentru sănătate să consume în primul produse românești”, a declarat astăzi Daniel Constantin.
El spune că va fi un susținător dacă nu chiar al promotor al acestei idei de a avea cât mai multe astfel de produse. “Misiunea mea ca ministru al Agriculturii, dincolo de a mă pronunța pe proiectul de lege prin care marii comercianți sunt obligați să vândă la raft carne, fructe și legume în proporție de minimum 51 la sută din producția românească este să îndeplinim câteva condiții. Și aici mă refer la creșterea productivității pentru că este normal să avem și cantitatea cerută atunci când vorbim de supermarketuri”, a mai declarat Daniel Constantin.
Fermierii trebuie să aibă o anumită constanță în producție
El spune că din acest punct de vedere politicile pe care Ministerului Agriculturii le implementează sunt exact în spijinul fermierilor de a produce cât mai mult astfel să poată facă față cererilor care ar putea veni din partea supermarketurilor.
“Și anume să dispunem de un sistem de irigații pentru a avea produse mai multe, să avem stimulente pentru fermieri și condiții astfel încât să producă din ce în ce mai mult. Trebuie să încercăm de asemenea să integrăm producție pentru că am văzut că stăm bine, agricultura este importantă pentru că a început să aducă venituri la bugetul consolidat”, a mai spus ministrul.
El a menționat că fermierii trebuie să se asigure că pot avea o anumită constanță în producție.
“Am discutat cu hipermarketurile și dânșii spun că ar cumpăra din România pentru că nu mai au costuri de transport sau oricum costuri mult mai mici decât marfa adusă din import. Dar din păcate nu găsesc produse tot timpul anului și atunci trebuie să investim mai mult pe partea de colectare, depozitare, ambalare și de adaptare la standarde. Și acest clar este un obiectiv pe care trebuie să-l urmăresc și eu, și noi toți, și anume organizarea mai bună în agricultură”, a mai spus Daniel Constantin.