• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se va aplica noua Lege a irigațiilor. Prețul abonamentului pentru fermieri, cât un pachet de țigări!

    Roxana Dobre -

    Deputaţii au adoptat marți aşa-numita Lege a irigaţiilor prin care se alocă peste un miliard de euro în perioada 2016-2020 pentru reabilitarea sistemului naţional de irigaţii. Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu a explicat la TVR care sunt pașii care vor fi puși în practică după ce legea va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis.

    “Banii vor fi utilizați numai în sectorul de irigații, nu discutăm de desecare sau drenaj. Acum avem în pregătire și normele metodologice prin care vom prevedea foarte clar care sunt acești pașii prin care vom pune în aplicare legea. Fermierii trebuie să știe cum se vor duce acești bani și unde se vor duce”, a declarat Botănoiu la ”Viața Satului”.

    Se vrea transparență totală în aplicarea legii

    Secretarul de stat spune că există o prioritizare la nivel național realizată de Institutul de Îmbunătățiri Funciare care va fi discutată într-un comitet tehnic format la nivelul Ministerului Agriculturii din reprezentanții utilizatorilor de apă, ai universităților, ai institutului de îmbunătățiri funciare, ai ministerului și ai ANIF-ului.

    “Aceștia vor analiza această prioritizare și ea va fi transmisă către aprobare la un comitet interministerial format din Ministerul de Finanțe, Secretariatul General al Guvernului, Agenția de Investiții, Ministerul Justiției, Ministerul Dezvoltării Regionale astfel încât să există o transparență totală și să nu mai apară acele discuții interminabile cum că nu se știe ce s-a făcut cu banii”, a mai precizat demnitarul.

    Când vor putea fermierii practic să irige

    Daniel Botănoiu a explicat că primul pas va fi ca Ministerul Agriculturii să asigure infrastructura principală funcțională pentru cei care au realizat proiecte europene în perioada 2007-2013.

    “Sunt 131 de proiecte realizate de 123 de organizații care au depus. Deci sunt în fază finală de realizare aceste proiecte. Ca atare, noi trebuie să venim cu infrastructura principală și să aducem apa la un preț rezonabil pentru aceste organizații”, a precizat Botănoiu.

    El  a completat că următorul pas îl reprezintă investițiile în infrastructura principala de irigat pentru cei care depun proiecte în următoarea etapă din programul 2014-2020. “Este vorba despre cele 435 de milioane alocate pentru infrastructura secundară. Față de aceste proiecte pe care le avem în derulare în perioada următoare noi trebuie să ținem pasul la nivel public cu infrastructura principală cu această solicitare de investiții și să modernizăm acea infrastructură. Nu să așteptăm ca ei să investească și după aceea să venim și noi. Aceasta este noutatea faptul că le combinăm de la bun început”, a mai spus Botănoiu.

    Apa din pânza freatică, utilizată doar acolo unde resursa este suficientă

    Secretarul de stat a ținut să precizeze că un al treilea pas pe care ministerul vrea să îl urmeze îi are în vedere pe producătorii care folosesc apa din pânza freatică.

    “Pasul numărul trei, vreau să știe producătorii că ne gândim și la noile lor. Aici mă refer la sistemele de amenajări care sunt în număr de 14 evaluate și analizate la nivel național cu utilizarea apelor de suprafață, cu alte captări, cu alte posibilități de a iriga din pânza de apă freatică acolo unde resursa este suficientă. Atenție, nu unde avem probleme cu resursa de apă adică să o luăm de la  populație și o ducem la agricultură. Noi am analizat foarte serios aceste lucruri împreună cu cei de la Apele Române astfel încât să putem să avem un program care să fie în derulare pe 30-40 de ani de aici încolo. Nu ne oprim doar la o chestiune pompieristică un an, doi și după aceea vom vedea”, a mai spus Botănoiu.

    1.250.000 de hectare care ar putea fi udate în condiții de eficiență economică maximă

    Referitor la suprafața irigabilă, secretarul de stat spune că după parcurgerea pașilor enumerați se discută de 1.250.000 de hectare care ar putea fi udate în condiții de eficiență economică maximă. “După pasul doi cu acele proiecte de care am vorbit putem să creștem suprafața până la 1,8 milioane de hectare. Și dacă venim și cu amenajările sigur că putem ajunge până la 2, 5 milioane de hectare așa cum era prevăzut în programele anterioare. Orice investiție care este serios făcută aduce o modernizare în spatele ei și normal suprafețe noi”, a explicat demnitarul.

    Abonamentul pentru irigații va fi de 20 de lei

    Botănoiu a adus în discuție și abonamentele pe care fermierii trebuie să le achite anual.

    “Și ca o noutate aș menționa acele abonamente. Fermierii vor trebui să plătească 20 de lei pe hectar, sumă plătită anual, fie că au terenurile pentru irigații sau pentru desecări. Practic este mai puțin decât un pachet de țigări. Acestă sumă este plătită ca să putem să aducem această apă tot timpul la dispoziția producătorilor și să nu mai luăm avansul de la fermieri așa cum se întâmpla în trecut când se încheiau acele contracte și se complicau lucrurile. Ca atare am intervenit cu această măsură care considerăm noi că este una europeană. Și francezii, portughezii și spaniolii o au. Deci nu am inventat noi apa caldă sau mersul pe bicicletă ci am căutat o măsură europeană pe care să o adaptăm la condițiile secifice ale României”, a mai spus secretarul de stat.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Vârsta animalelor pentru subvențiile APIA, schimbată. Ce propun reprezentanții crescătorilor

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!