Cine sunt cei doi fermieri milionari care au reușit să spargă bariera exportului de vaci de carne în Italia
Roxana Dobre -Fermele de bovine din România au primit undă verde pentru a exporta în Uniunea Europeană, mai exact în Italia, țară care s-a interesat mai ales de rasele de carne crescute la noi.
În cadrul unui parteneriat demarat cu Camera de Comerț și Industrie a României în Italia, Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine Ovine și Porcine a stabilit primele contacte comerciale pentru vânzarea taurinelor de carne în Cizmă.
Mai exact, italienii au vizitat deja două exploatații în județul Prahova – Tracian Beef și Dutch Trading. Este vorba de două afaceri distincte controlate de fermieri de top din județ, respectiv Iustin Paraschiv – fondatorul brandului Carmistin, și Gert Bronkhorst, cunoscut opiniei publice mai mult ca „Olandezul de la Mizil”. Dacă despre afacerea străinului în România se știe că este bazată pe export, făcând achiziții de animale vii din întreaga țară, Tracian Beef este un business mai puțin cunoscut. Potrivit prezentării internaționale a Tracian Beef, ferma are o capacitate de 4.000 de animale, mizând mai ales pe rasele Simmental și Albastru Belgian.
Atât Iustin Paraschiv, cât și Gert Bronkhorst au intrat în clasamentul Top 100 cei mai puternici fermieri, realizat anual de revista Agrointeligența, ambii având în România afaceri de zeci de milioane de euro.
Italienii, impresionați de investițiile românești
Informații despre delegația italiană venită la fermele românești am primit de la Mary Pană, executive manager în cadrul Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine Ovine și Porcine.
”Delegația a apreciat calitatea animalelor și condițiile de bunăstare din ferme. Au rămas plăcut surprinși de grija și devotamentul față de animale, de tratamentul antistres aplicat la tauri în ferma Tracian Beef prin muzica clasică. Investitorii au fost interesați de stadiul bazei legale privind autorizarea fermelor ca ferme libere de vectori, condiție pentru mișcarea rumegătoarelor vii din statele membre în care evoluează boala limbii albastre către alte state membre. S-a apreciat că legislația necesară trebuie să intre în vigoare cel târziu la sfârșitul perioadei libere de germeni din 2016 (luna aprilie)”, ne-a specificat Mary Pană.
Ea ne-a precizat că primii viței provenind din cele două ferme prahovene au plecat deja către Italia.
”Este o continuare a demersurilor începute în data de 29 septembrie, dată la care a avut loc reuniunea găzduită de MADR la solicitarea Camerei de Comerț și Industrie a României în Italia privind reluarea comertului cu bovine vii. Astfel, pe 21 octombrie au fost demarate primele contacte comerciale”, ne-a declarat Mary Pană.
Președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine Ovine și Porcine, Justin-Ovidiu Paraschiv, a transmis mulțumiri conducerii CCIRO- Italia pentru relansarea relațiilor pe acest segment comercial și mai ales președintelui CCIRO – Italia, Eugen Terteleac, pentru implicarea activă și eficientă a domniei sale.