Ați mers la APIA și n-ați putut lua adeverință pentru credit? Iată explicația directorului Mihai Puțintei!
agrointeligenta.ro -Mai mulți fermieri ne-au semnalat că au dorit să acceseze credite bancare ajutați de adeverința de la APIA, însă emiterea documentului le-a fost refuzată. În acest caz, beneficiarii se întreabă dacă vor încasa avansul la plățile directe.
Potrivit directorului general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Mihai Puțintei, în aceste cazuri este vorba despre fermieri ale căror exploatații fac obiectul controalelor și verificărilor administrative asupra cererii de plată a acelui beneficiar.
”Pot beneficia de această adeverință fermierii selectați la control pe teren – clasic sau teledetecție, numai după finalizarea acestor controale”, explică Puțintei într-un răspuns oficial transmis Agrointeligența.
În urma solicitării fermierului și a verificărilor efectuate, funcționarul APIA responsabil va elibera, după caz:
– Adeverința de înregistrare fermier;
– Înștiințarea negativă.
Referitor la condițiile pe care solicitantul adeverinței de înregistrare fermier trebuie să le îndeplinească cumulativ, APIA subliniază că o parte dintre acestea, relevante pentru solicitarea adresată de Agrointeligența, sunt:
– să prezinte un dosar complet, care conține documentele doveditoare, conform legislației în vigoare;
– să nu facă obiectul excluderilor de la plată, la data eliberării adeverinței;
– să nu aibă stabilite sancțiuni multianuale în anii precedenți care nu au fost recuperate;
– să nu aibă debite nerecuperate din anii precedenți;
– să nu dețină parcele în UAT-urile situate sub site-urile de teledetecție pentru care nu s-au finalizat clarificările privind neconformitățile constatate la control.
Celor din eșantion, avansul doar după finalizarea controalelor
Conform APIA, fermierii la care nu s-au finalizat controalele APIA nu vor putea încasa nici avansul pentru plățile directe. ”Referitor la plata avansurilor pentru fermierii selectați în eșantionul de control pe teren, precizăm că Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1748 al Comisiei din 30 septembrie 2015 de derogare, pentru anul de cerere 2015, de la articolul 75, alineatul (1) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește nivelul avansurilor pentru plățile directe și pentru măsurile de dezvoltare rurală legate de suprafață și de animale, precum și de derogare de la articolul 75 alineatul (2) primul paragraf din respectivul regulament în ceea ce privește plățile directe, prevede ca, pentru anul de cerere 2015, statele membre pot plăti avansuri pentru plățile directe, indicate în anexa 1 la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 după finalizarea controalelor administrative”