Subvenția la motorină – mai mare la plantele de nutreț decât la cereale. Care este explicația
Roxana Dobre -Crescătorii de animale sunt incluși din acest an în despăgubirile pentru secetă cu suprafețele pe care au cultivat plante de nutreț. În plus, aceștia primesc și un sprijin mai mare pentru motorină, bani alocați pe hectar.
“Dacă pentru o cultură de cereale, cuantumul motorinei este de 78 de litri pe hectar, la cea destinată furajelor, pentru că sunt manopere foarte multe de transport, adunat, greblat, înființat, cuantumul este de aproximativ 130 de litri pe hectar”, ne-a declarat președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frânc. Potrivit reprezentanților APIA, pentru fiecare litru de motorină se achită 1,7975 lei.
Despăgubiri pentru secetă la plantele de nutreț
Plățile pentru despăgubirea fermierilor care au avut suprafețe cultivate cu nutrețuri sunt incluse în lista despăgubirilor pentru secetă și se vor face diferențiat în funcție de entitatea juridică a fermierilor.
“Au simplificat forma și fiecare cultură are un anumite nivel de despăgubire. Astfel dacă vorbim despre producători agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător sau de producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale aceștia primesc maxim 222, 5 de lei pe hectar. Dacă ne referim la producătorii agricoli persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu/sau fără personalitate juridică constituite conform legii, aici vorbim de 445 pe hectar. Când spunem culturi de nutrețuri ne referim la lucernă, graminee perene și anuale, borceagurile, porumbul siloz. Toate aceste culturi care au cod special la APIA de plante de nutreț. Tot ceea ce folosesc fermierii în cultură pentru producerea de furaje intră în această categorie”, ne-a explicat Frânc.
Toți fermierii care au depus procese verbale pentru secetă beneficiază de sprijin
“În mod normal cei care au avut depuse cererile pentru calamități ar trebui să fie luați în considerare și la despăgubirea pentru aceste culturi deoarece atunci când s-a depus cererea unică, nutrețurile au fost trecute cu cod special la APIA. Fiind cerere unică, fermierul declară tot tipul de culturi și pe lista de culturi apare porumb, sfeclă, plante de nutreț. Dar mâine vom merge la Ministerul Agriculturii să vedem exact cum s-a decis să fie pus în practică acest tip de despăgubire”, ne-a mai explicat Frânc.
El precizează că nu există o suprafață minimă sau maximă, ci singura condiție este ca pierderile să fie de minim 30 la sută, ca și la cultura mare.
„În momentul în care fermierul a avut parcela de porumb siloz lângă cea de porumb boabe și el a declarat pierderi în cultura mare este normal că și în cea de nutreț se regăsește calamitatea.
Iată câți litri de motorină se plătesc pentru fiecare cultură în parte, dar și pentru sectorul zootehnic și cel de îmbunătățiri funciare:
Foto: www.cartiagricole.ro