Botănoiu(MADR):”Nu cred că Europa va renunța la carnea roșie și albă în perioada următoare pentru a consuma insecte”
Roxana Dobre -Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Daniel Botănoiu, susține că nu ar da carnea roșie sau albă pe insecte, deși acestea sunt considerate de unii specialiști ca fiind de o calitate superioară. De asemenea, Botănoiu a arătat că a gustat de la scorpioni la viermi de bambus și de făină și până la lăcuste, dar că din punct de vedere al gustului aceste insecte nu sunt atractive.
„Așa că guști odată la o petrecere, probabil, dar mie nu mi se pare că ar asigura o garanție atâta timp cât nu sunt foarte bine studiate. Dacă EFSA (European Food Safety Authority .n.r.) îmi va spune că sunt sigure din punct de vedre al consumului probabil că aș face un efort dacă aș avea și o lămâie lângă mine, ca să pot să le diger mai repede, dar nu sunt adeptul unei astfel de proteine”, a spus Botănoiu.
Potrivit unui nou raport dat publicității la începutul săptămânii trecute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), consumul de carne procesată poate provoca apariția unor forme de cancer ale sistemului digestiv, în timp ce consumul de carne roșie este o cauză probabilă a îmbolnăvirilor oncologice.
Tot săptămâna trecută, Plenul Parlamentului European (PE) a votat favorabil propunerea Comisiei Europene privind autorizarea la scară europeană a ‘noilor alimente’, precum insectele, unele specii de ciuperci sau produsele elaborate pe baza unor tehnici inovatoare, urmând să fie grăbit astfel procesul intrării acestora pe piață.
Sursa:Agerpres.ro