• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Preţul la muştar s-a dublat. Românii nu profită, pentru că n-au ce să vândă

  agrointeligenta.ro -

  Preţul la muştar s-a dublat în ultimele luni pe piaţa internaţională, însă agricultorii români nu au cum să profite. Seceta a compromis producţia din 2012, iar oricum cultivatorii pot fi număraţi pe degete.

  Culturile de muştar au devenit aproape o raritate în România. Din cauza secetei, dar mai ales a preţurilor de vânzare destul de mici, în general, mulţi agricultori au renunţat să mai semene muştar. În acest an, de exemplu, suprafeţele cultivate în primăvară cu greu au trecut de 1.000 de hectare la nivel de ţară. Cei care au avut totuşi curajul să cultive, ar putea da însă lovitura, mai ales că preţul la boabele de muştar s-a dublat în ultimele luni.

  “Dacă în primele luni ale anului, boabele de muştar se vindeau cu 50-60 de bani pe kilogram, acum s-a ajuns şi la 4 lei. Toată lumea sună să cumpere, însă nu este ofertă pe piaţă”, spune un agricultor din Vrancea, care are de vânzare circa 20 de tone.

  Acesta afirmă că după ce şi-a scos cu greu cheltuielile de producţie în 2011, când oferta a fost mare pe piaţă, iar preţul de achiziţie a variat între 1,2 şi 1,5 lei pe kilogram, în acest nu a mai pus muştar. Iar ca el au procedat şi alţi agricultori. De altfel, a devenit aproape o regulă ca o dată la patru-cinci ani să fie cerere mare pe piaţă la un anumit produs, şi nu doar la noi, ci şi la nivel internaţional.

  Să ne aducem aminte de sfârşitul anului 2010, când preţul grâului aproape că s-a dublat în câteva luni. După seceta din 2012 care a afectat producţia din marile ţări producătoare, este de aşteptat ca şi în 2013 preţurile la cereale să se mărească semnificativ.

  Nici în Galaţi, agricultorii nu s-au înghesuit să cultive muştar în 2012, susţine reprezentantul unei firme care în alţi ani exporta boabe de muştar din producţia locală. Compania avea contracte cu mai mulţi producători din zonă, cărora le furniza seminţe şi le prelua producţia. După o recoltă de doar 600 kilograme la hectar anul trecut, în 2012, agricultorii au renunţat să mai cultive, susţine reprezentantul firmei din Galaţi. Drept urmare, a devenit din exportator, importator de boabe de muştar din Germania şi încă la un preţ de 1.100 de dolari pe tonă.

  O cultură dificilă

  În urmă cu câteva luni, Gheorghe Lămureanu, un cultivator de muştar din Agigea, declara pentru Agrointel că această activitate este profitabilă la o producţie de peste o tonă la hectar (vândută la un preţ de circa 625 de euro pe tonă).

  Muştarul se cultivă devreme primăvara, undeva la început de martie, în general pe terenuri în care au fost semănate în anul anterior cereale. Plantele sunt rezistente la secetă, dar sunt sensibile la boli, motiv pentru care şi trebuie făcute 1-2 tratamente, spunea Lămureanu.

  Recoltatul se realizează la începutul lunii iulie. Costurile pentru înfiinţarea şi întreţinerea unui hectar ajung în general la circa 2.000 de lei. Agricultorii primesc o subvenţie pe suprafaţă de circa 140 euro la hectar.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  După muștar, fermierul Gheorghe Lămureanu renunță și la cultura de coriandru. Mizează pe porumbul la irigat Harghitenii se reorientează. Motivele pentru care vor să treacă de la cartof la muștar Gheorghe Lămureanu, ”cultivatorul de muştar”: Cel mai mare credit a fost de un milion de dolari

  Ultimele știri

  Noua Lege a vânzării terenurilor este CONSTITUȚIONALĂ! Accesul străinilor la pământul românesc – limitat! CCR a decis: Legea anti-secetă este neconstituțională! Despăgubirile și amânarea ratelor la bănci – în aer! Tractor spulberat pe șosea! Cele două persoane aflate în utilaj au murit pe loc!

  Căutare în articole