• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce așteaptă fermierii de la noul Guvern. Laurențiu Baciu, LAPAR: N-ar fi rău modelul din Canada, unde la fiecare minister s-a pus un om din branșă. Un tehnocrat la Agricultură înseamnă un fermier

    Gabriela Gimbășanu -

    Desemnarea fostului comisar european pentru agricultură Dacian Cioloș ca premier al României aduce cu sine un nou val de miniștri. Pentru fermieri, aceste schimbări înseamnă o discuție reluată de la zero cu autoritatea centrală, de la care așteaptă rezolvarea unor probleme urgente, precum plata avansului la subvenții, a despăgubirilor de secetă, reabilitarea sistemului de irigații – proiecte începute deja, și care trebuie continuate. Despre portretul-robot al celui care ar trebui să preia frâiele agriculturii am vorbit într-un scurt interviu ”la cald” cu Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, cea mai vocală voce din rândul fermierilor și, totodată, omul care a reușit să îi convingă pe politicieni că fără a sta la masă cu cei care fac agricultură nu se pot implementa politici agricole.

    Cum ar trebui să primească fermierii vestea că un fost ministru al agriculturii și fost comisar european este premierul desemnat al României?
    Numirea în funcția de prim-ministru a lui Dacian Cioloș a fost cea mai bună alegere, ținând cont de faptul că are un CV foarte încărcat și bine definit. Atunci când a ocupat funcția de comisar european pentru agricultură a făcut față cu brio mandatului pe care l-a dus la bun sfârșit. Mai mult, în funcția pe care a ocupat-o la nivel european a fost apreciat de foarte mulți și numai o rea-voință, cea a fostului prim-ministru, a făcut ca Cioloș să nu primească și al doilea mandat de comisar european deși avea cele mai mari șanse. Afirm asta pentru că știu de la omologii mei din Europa care în procent de 70% îl susțineau în continuare pe Dacian Cioloș în funcția de comisar european.
    În această situație, mai rămâne o singură problemă: dacă Dacian Cioloș va reuși, în conjunctura din România, să-și aleagă cei mai potriviți profesioniști, acei tehnocrați necesari pentru fiecare minister? Aici cred că ar trebui să se orienteze către oamenii care au demonstrat că au realizat ceva în viața lor din punct de vedere profesional, care au demonstrat că stăpânesc sectorul respectiv și care să nu fie puși în funcție ca să iasă la număr, așa cum s-a întâmplat până acum.
    Sper ca, atât cât îl cunosc eu pe Dacian Cioloș, ca om, ca profesionist – și să nu uităm că are origini ardelene, chiar dacă o să măsoare de mai multe ori, va tăia bine. Pot să spun că îl cunosc de pe vremea când a ocupat funcția de ministru al agriculturii și i-am tot urmărit evoluția. Întotdeauna am văzut în dânsul o personalitate bună pentru România, acum rămâne doar să mai așteptăm cele 10 zile în care să decidă asupra miniștrilor cu care va lucra, iar în ceea ce ne privește pe noi, fermierii, sper să aibă o orientare bună, atunci când va alege ministrul care va conduce agricultura românească.

    Care este portretul-robot al viitorului ministru al agriculturii dintr-un guvern tehnocrat?
    Cel care va veni la conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale ar trebui să fie un specialist, care a și demonstrat practic că stăpânește foarte bine un asemenea domeniu. Acum, dacă ne uităm și ce se mai întâmplă prin afară, nu ar fi rău să avem în vedere modelul din Canada unde premierul a reușit să vină cu un Guvern interesant: la fiecare minister a pus un om din branșă, care a activat în acel sector. Un tehnocrat la Agricultură înseamnă un fermier! Mai mult, la cum stau lucrurile la noi și la cât de complexe sunt problemele, cred că trebuie ca la minister, ”creierul” să fie conectat la lumea reală, așa că pentru agricultură ar fi recomandat un om care știe atât tehnică agricolă, cât a reușit să clădească de la zero și o afacere din care, lunar, plătește dări către stat, deci pe care o administrează corect. Au trecut vremurile în care se puteau numi politicieni la voia întâmplării, să facem dintr-un ginecolog secretar de stat la agricultură, dintr-un electrician facem un ministru la finanțe și tot așa. Sunt ani pe care i-am pierdut în evoluția agriculturii ca urmare a celor care s-au perindat pe la conducerea ministerului, nu au știu despre ce este vorba, au înțeles greu fenomenul și din cei 25 de ani, fără să exagerez, am pierdut 20, cu aceste încercări. Poate că acum, ajutați de stradă, de Piață – care îmi place cum gândește, vom găsi oamenii potriviți care să ne conducă. Avem nevoie de oamenii care au pornit de jos, cel care este pus să ia decizii trebuie să înțeleagă fenomenul în profunzimea lui.

    Cum evaluați mandatul lui Daniel Constantin, strict pe criterii de performanță și nu politice, ar merita să rămână ministru?
    În ceea ce îl privește pe Daniel Constantin, ce vă pot spune este că a avut un început foarte greoi. Poate că lipsa de experiență într-o astfel de funcție și-a spus cuvântul și poate că și ceea ce spuneam mai devreme, referitor la portret, poate că îi lipseau niște elemente de acolo. Ce am apreciat a fost faptul că, cu timpul nu s-a dat deoparte, nu a ținut-o într-o încăpățânare continuă și a început să învețe, ajungând la un moment dat chiar să facă lucrurile bine, așa cum trebuiesc făcute. În contextul actual nu mai poate fi vorba de o continuitate în funcția de ministru al agriculturii, pentru că așa cum se vehiculează alegerea va merge către un tehnocrat și nu către un om politic, așa cum este Daniel Constantin. Oricum, în timp, a învățat din greșelile pe care le-a făcut și când a ajuns la un anumit nivel de înțelegere al fenomenului, situația politică obligă la schimbare.
    În ultima perioadă, trebuie să-i recunosc, un merit foarte important al lui Constantin a fost că a devenit ministrul care ne-a cerut și nouă părerea în problemele cele mai urgente din agricultură. Chiar dacă prima dată s-a consultat cu cine nu trebuia, ulterior s-a orientat către vocile din agricultura românească.
    Toți cei care vor ajunge în fruntea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale trebuie să înțeleagă că totul pleacă de jos în sus și nu de sus în jos, dacă vrei să faci ceva și să construiești ceva de durată. Cred că a venit momentul ca MADR-ul să fie condus de un fermier adevărat și sper să se întâmple și asta. Mă aștept să văd la conducerea ministerului agriculturii un fermier care are demnitate, coloana vertebrală și care își va asuma deciziile pe care le va lua din acea funcție. Mai bine ca un fermier, nu știe nimeni ce se întâmplă în acest sector.

    Care sunt cele 5 măsuri – punctuale pe care viitorul ministru trebuie să le ia de urgență pentru fermieri?
    Prima măsură pe care viitorul ministru al agriculturii ar trebui să o ia este eliminarea birocrației pentru că la ora actuală, cu toate instituțiile cu care un fermier ia contact, fie că vorbim de APIA, AFIR, MADR sau Direcțiile Agricole Județene i se solicită adeverință, la adeverință, deci o birocrație exagerată și fără sens. În opinia mea, de aici pleacă marile probleme ale fermierului care nu-și primește subvențiile la timp, care pierde timp pe drumuri, care nu vede în funcționari un sprijin, ci o piedică.
    A doua măsură extrem de importantă este cadastrarea urgentă a teritoriului României. În prezent ne confruntăm cu un haos total, când trebuie să facem înscrierile la APIA se pierd bani foarte mulți pentru că nu avem o situație clară a cadastrului.
    Apoi, a treia măsură este legată de sistemele de irigații, atât remedierea celor existente cât și înființarea de noi ploturi de irigații acolo unde condițiile o permit, aici mă refer la sursa de apă și la prezența beneficiarului care urmează să se folosească de acest sistem de irigații.
    A patra măsură este legată de urgentarea legii Camerelor Agricole care vin în sprijinul urgent al micilor fermieri și primul ministru desemnat cunoaște problema, știe care este rolul Camerelor Agricole în dezvoltare agriculturii. Trebuie să ajungem la un nivel, în care, indiferent de proprietar, toți trebuie să facem performanță, pământul trebuie să fie folosit rațional pentru că este o sursă epuizabilă de care toți trebuie să avem grijă.
    A cincea măsură care trebuie urgentată este crearea unui Fond Mutual care trebuie să ne apere în fața intemperiilor, vedeți situația de anul acesta, unde foarte mulți fermieri își vor închide porțile pentru că nu au avut un sprijin. Clasa politică românească a tergiversat această situație și după doi ani în care am tot dezbătut legea Fondului Mutual nu am rezolvat nimic pentru că chipurile nu a fost voință politică, nu acolo a fost pur și simplu prostie.
    Am încredere în experiența și luciditatea primului ministru desemnat că își va căuta echipa cea mai potrivită. Iar pentru sectorul care mă interesează, pentru că din asta trăiesc și din care trăiește jumătatea din populația României, sper că va găsi soluția cea mai bună pentru ca agricultura românească să se alinieze la agricultura țărilor europene. Sper să găsească omul potrivit care să ne ducă acolo, să nu mai stăm cu capul plecat și să nu ne găsim, de fiecare dată când se face câte un raport al Comisiei Europene, pe ultimul loc din punct de vedere al randamentului pe care îl înregistrăm la hectar. Vreau productivitate, vreau performanță tocmai pentru că suntem capabili să o facem, avem tot ce ne trebuie, ne lipsește omul care să ne ducă acolo. Asta așteaptă agricultorii de la primul ministru desemnat!


    Te-ar mai putea interesa

    Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Ucraina și-a reluat exporturile de ouă și de zahăr către statele din UE Ce șanse sunt ca silozurile, irigațiile și solariile să scape definitiv de taxa pe stâlp Protest masiv al fermierilor din Polonia! Președinta CE Ursula von der Leyen nu a mai venit la Varșovia