• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mehedinți, județul în care fermierii au interzis la despăgubiri. Cine face „legea” în provincie?

    Roxana Dobre -

    Cu doar 18 zile rămase până pe 30 noiembrie, când expiră termenul de depunere a cererilor pentru despăgubirile de secetă, avem județe întregi unde nici un fermier nu este eligibil pentru plată. Nu că nu ar fi fost calamitați, ci pentru că nici APIA, nici Direcțiile Agricole Județene și nici autoritățile locale nu s-au pus de acord asupra documentației cererii sau, în alte cazuri, sistemul electronic nu funcționează.

    Cea mai elocventă situație este cea din județul Mehedinți, printre primele care anunțau finalizarea lucrărilor comisiilor de evaluare a pagubelor. Acest lucru a fost posibil pentru că în unele comune, munca specialiștilor s-a făcut pe genunchi sau, dacă ar fi să dăm crezare fermierilor, prin telefon!

    Și totuși, nici măcar asta nu ar fi problema, ci autoritățile locale care în multe comune au decis ele cine trebuie despăgubit și cu cât. Un astfel de caz ne-a fost semnalat de către un fermier din Mehedinți, comuna Oprișor. Titus Prepeliță spune că nu poate depune documentația la APIA pentru secetă deoarece de la primăria comunei i se refuză eliberarea procesului verbal de calamitate complet. “Mai precis, funcționarii primăriei nu vor să treacă în acest proces-verbal culturile de măzare și plantele furajere care reprezintă 10% din mărimea exploatației. La cultura de floarea-soarelui, având o producție de 1400 kg/ha, mi s-a spus că nu sunt calamitat. În adeverință scrie că am calamitate la floarea-soarelui de 0 %”, ne-a declarat fermierul care lucrează 230 de hectare.

    Cum se justifică Primăria din comuna Oprișor

    Fermierul a primit o explicație care nu l-a lămurit pe deplin și mai ales care nu i-a demonstrat că nu poate fi despăgubit.

    “Mi-au spus că la începutul perioadei când a început evaluarea pagubelor s-a dat o circulară de la Guvern și a fost stabilită o normă de producție de unde s-a luat în considerare cantitatea pentru fiecare producător. Nu știu dacă este într-adevăr așa. Ceea ce mă deranjează este că nu mi se ia în considerare din culturile de primăvară mazărea iar la plantele furajere, lucerna. Deci nu vor să îmi elibereze adeverință pentru lucernă. Motivul invocat este că în momentul în care a venit directiva nu era trecută lucerna și le-ar fi spus lor de la Direcția Agricolă Severin că nu trebuie trecută lucerna, dar nu vor să dea nici un răspuns în scris”, ne-a mai povestit fermierul.

    Primarul comunei Oprișor, Alexandru Gheorghe, nu a putut fi contactat deoarece pe site-ul primăriei, deși este instituție publică, nu există un număr de telefon funcțional. În plus, primarul care a pus gând rău despăgubirilor către fermieri este la rândul său inginer agronom și agricultor. În cazul său, evident, calamitatea a depășit cu mult 30 la sută din cultură.

    Acuzații grave: controlul nu a avut loc în teren

    Fermierul din Mehedinți spune că data încheierii procesului verbal este 27 august 2015 iar procesele verbale în sine s-au încheiat după terminarea recoltării la floarea-soarelui și a porumbului, undeva la sfârșitul lunii septembrie. Controlul propriu-zis care trebuie să aibă loc în teren a avut loc telefonic.

    “M-au sunat și m-au întrebat cât am scos la floarea-soarelui, de exemplu. Eu am dat producția reală de 1400 de kilograme la hectar moment în care mi-au spus din start că nu sunt calamitat. Nu a venit nimeni în teren, iar din 7 membri cât a avut comisia, au semnat 5 pentru că 2 au fost conștienți că nu au fost pe teren să vadă.

    Fermierul mehedințean nu înțelege criteriile de completare a procesului verbal în care apar s-au trecut legumele din câmp, au trecut fasolea, dar nu și mazărea. “Și de plantele de furaj și pășuni nici nu vor să audă”, ne-a mai declarat agricultorul.

    Problema, spune acesta, este că la cultura de cereale a produs, a vândut iar statul i-a a cerut impozitul pe care l-a plătit fără probleme. “Iar acum când statul trebuie să mă ajute și pe mine ca simplu fermier, cei din primării decid fără nicio noimă cine intră la despăgubire și cine nu. Suntem peste 3 persoane numai în comună cărora nu ni se acordă ajutorul, cu atât mai mult cu cât am aplicat tehnologie, am folosit semințe de calitate, nu am semănat din coșar. Și am făcut toate tratamentele la timpul lor”, mai spune fermierul.

    A pierdut proiectul pentru modernizarea fermei tot din cauza lipsurilor de la primărie

    Fermierul din Mehedinți povestește că anul acesta nu a putut să depună proiectul pentru modernizarea fermei cu bani europeni chiar dacă avea 55 de puncte pentru că i s-a refuzat înscrierea în Registrul din 2015. La acel moment i s-a spus la primărie că nu există formulare de registru pentru acest an. “Și nici la ora actuală nu există un astfel de registru în cadrul primăriei. Fermierii pierd bani și timp din cauză că niște funcționari publici nu știu cum să își facă treaba”, mai spune fermierul.

    Mehedinți, județul în care niciun fermier nu a depus încă cererea pentru despăgubire

    Cornel Stroescu, fermier în Mehedinți și președinte al Camerei Agricole Naționale spune că în județ niciun fermier nu a putut depune cererea pentru despăgubire întrucât sistemul APIA nu funcționează. În plus fermierilor nu li s-a dat nu răspuns clar când pot depune efectiv cererea având în vedere că data limită este 30 noiembrie.

    “Personal am mers ieri și nu pot să depun. Din câte știu niciun fermier nu a depus până acum. Practic mai avem circa două săptămâni în care probabil se va crea haos sau vor fi mulți fermieri care vor rămâne fără despăgubiri”, ne-a declarat Stroescu.

    Cuantumurile maxime ale ajutorului de stat pentru producătorii persoane fizice sunt de 280 de lei/hectar la porumb boabe, 285 de lei/hectar la floarea-soarelui, 335 de lei/hectar la soia, 1.130 de lei/hectar la cartof, 600 de lei la sfeclă de zahăr, 1.490 de lei/hectar la legume de câmp, 225,5 de lei/hectar la plante de nutreț, 50 de lei/hectar la pășune și 75 de lei/hectar la fâneață.

    Pentru persoane juridice, precum și orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică, cuantumurile maxime sunt duble față de cele pentru persoane fizice, la toate culturile.

    Foto: www.evz.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!