• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Achim Irimescu declară război birocrației din agențiile de plăți: Noi, românii, am creat munți de hârtie. Avem oameni plătiți să ștampileze formulare

    Roxana Dobre -

    Ministrul propus pentru portofoliul agriculturii, Achim Irimescu a primit astăzi aviz favorabil, prin vot unanim, din partea deputaților și senatorilor din Comisiile pentru agricultură ale Parlamentului.

    În deschiderea audierilor, Achim Irimescu și-a prezentat prioritățile, oprindu-se mai ales asupra problemei birocrației din agricultură. Demnitarul a făcut referire la procedurile greoaie pe care fermierii trebuie să le parcurgă pentru a beneficia de subvenții sau pentru a accesa fonduri europene prin PNDR.

    DSC_0157

    Prioritar pentru mandatul său, Irimescu a menționat problema aplicării Politicii Agricole Comune și a Politici Comune de Pescuit. “Pe lângă aspectele legislative, o mare problemă este cea a absorbției. Deși s-a progresat foarte mult, încă există riscul și probabil că se vor dezangaja anul acesta 1 miliard de euro pentru dezvoltare rurală și aproape 40% din fondurile pe pescuit. Avem provocări mar,i iar eu îmi propun până la sfârșitul anului să analizez cu cei implicați măsuri ca să rezolvăm măcar pe ultima sută să mai reducem din dezangajări”, a mai spus ministrul în expunerea sa.

    El a precizat că numai în 2015 s-a renunțat la proiecte de 800 de milioane de euro. “A fost o sarcină grea și vrem să recuperăm ce se mai poate. Una dintre cauze o constituie procedurile complicate de accesare a fondurilor europene. Din păcate în loc să simplificăm lucurile mai rău le complicăm”, a mai spus Achim Irimescu.

    DSC_0146

    El a amintit că momentan există o mulțime de avize care se cer și care în alte state nu există. ”Dacă ne uităm la PAC din start este destul de complexă și să nu uităm că până de curând erau 70.000 de pagini de legislație europeană. Reforma Cioloș, acum premierul nostru, a încercat să simplifice lucrurile dar introducerea de elemente noi precum înverzirea și categoriile noi precum cea de mici fermieri au îngreunat lucrurile”, a mai spus Irimescu.

    Achim Irimescu a precizat că o mare provocare pentru mandatul său va fi simplificarea acestor proceduri. ”În ceea ce privește simplificarea, sper să reușim să facem ceva pentru că vorbim despre simplificare de ani de zile. Vă spun ce s-a întâmplat la nivel european și foarte mult nu s-a reușit. Noi, românii, am creat munți de hârtie, câte trei formulare, cu ștampile pe fiecare și avem oameni care efectiv trebuie să ia un salariu că ștampilează pagina. Aceasta (simplificarea – n.r.) este o provocare extraordinar de mare”, a mai spus Irimescu. El a mai amintit printre măsuri și legea irigațiilor, promovarea produselor românești cât și cadastrarea terenurilor.

    În final, Irimescu a recunoscut că anul 2015 este unul complicat pentru fermieri. El i-a asigurat pe parlamentarii din Comisia pentru Agricultură de toată susținerea și disponibilitatea de consultare în perioada următoare. ”De multe ori sunt convins că voi veni să ne consultăm ca să putem duce agricultura pe locul pe care îl merită”, a spus ministrul.

    La votul final, Irimescu a întrunit voturile tuturor celor 40 de parlamentari prezenți, inclusiv cel al fostului ministru, Daniel Constantin, deputat și membru al comisiei de resort.


    Te-ar mai putea interesa

    Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!