• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Americanii au patentat biotehnologia care ar putea înlocui OMG-urile: Semințele sunt ajutate de bacterii să dea producții mai bune și să reziste la boli

    agrointeligenta.ro -

    O metodă inovatoare de a îmbunătăți recoltele de porumb, grâu sau soia ar putea fi în curând disponibilă fermierilor ca o alternativă naturală la ceea ce numim organisme modificate genetic (OMG).

    BioConsortia este compania din domeniul biotehnologiilor care își are sediul principal în Davis, California, și care recent a patentat o modalitate de a identifica o combinație de bacterii care au puterea de a crește producția la principalele culturi unde acum se folosesc OMG: porumb, grâu sau soia.

    Potrivit publicației Modern Farmer, care a discutat cu cercetătorii de la BioConsortia, primele semințe capabile să dea rezultate similare cu OMG ar putea fi comercializate din 2017 pe piața din SUA. Practic, diferența o vor face aceste bacterii specializate care ajută plantele să folosească la maxim nutrienții de care dispun și, implicit, să dea recolte mai bune cu costuri mai mici la fertilizare.

    Până atunci, însă, la BioConsortia s-au investit deja milioane de dolari în aceste biotehnologii în ultimii ani, ajungând la o combinație de cinci sau șapte bacterii care fac echipă și lucrează împreună pentru a ajuta plantele. Este vorba de microoganisme care trăiesc atât în plantă, cât și în pământ, au ținut să precizeze cercetătorii.

    Selecție Microbiană Avansată

    Sistemul patentat de BioConsortia luna trecută are la bază selecția naturală, denumită de ei Selecția Micorobiană Avansată. Cercetătorii aleg cu grijă plantele care au făcut cel mai bine față condițiilor extreme din câmpuri afectate de secetă, inundații, de ger sau de diferiți viruși. Se face apoi analiza ADN-ului acestor plante-eroine și a solului în care au rezistat, apoi se selectează din acel mediu bacteriile prezente și cu potențial de suport pentru cultură.

    Ulterior, în laboratoarele principale, rădăcinile plantelor selecționate sunt crescute în același sol-probă, dar și în sol fără probleme. Se observă atent care rădăcini se comportă cel mai bine și care au probleme, apoi se reiau testele de ADN. Scopul este acela de a identifica exact microorganismele ce persistă și din care, o parte, au rol în creștere prin facilitarea nutriției, iar altele au rol de a apăra plante de agenții patogeni din jur.

    În finalul analizelor, foarte elaborate, cercetătorii de la BioConsortia au ajuns la nivelul la care au stabilit ce ”echipă” de bacterii oferă cu adevărat sprijin pentru fiecare cultură în parte. ”Căutăm combinația unică pentru a menține plantele sănătoase – chiar cu capacitatea de a se recupera după perioade de secetă și de a ține piept bolilor”, a declarat presei Marcus Meadows-Smith, cea care conduce operațiunile BioConsortia și are o vastă experiență pe partea de genetică vegetală.

    Al doilea an de testări în câmp

    În prezent, noile tratamente pentru semințe se află deja în al doilea an de testări în câmp, rezultatele fiind foarte încurajatoare pentru că încă de la prima recoltă, s-au obținut producții mai mari cu 6% în raport cu plusul de 2% pe care fermierii îl obțineau în aceleași condiții cu plante modificate genetic. Cele mai bune recolte s-au obținut în zonele în care culturile au fost solicitate de condițiile meteo și unde recolta a sporit cu peste 10%.

    Ca și avantaje ale noilor biotehnologii, Marcus Meadows-Smith enumeră producții mai bune, fertilizanți folosiți mai bine de către plantă, toleranță mai mare la secetă. Un alt avantaj este acela că în comparație cu perioada de care are nevoie un nou hibrid OMG să intre pe piață (13 ani, după calculele DuPont), la Selectarea Microbiană Avansată, calculele arată că va fi vorba de 5 ani până când produsul va fi disponibil masei largi de fermieri.

    Capacitatea de producție a tratamentelor, o problemă

    Deocamdată, singurul impediment al noilor semințe este capacitatea companiilor și, implicit, a laboratoarelor de a produce o cantitate suficientă din acest ”cocktail” de bacterii necesare pentru a acoperi tratarea semințelor pentru fermieri. Pe de altă parte, soluția ar putea veni din partea companiilor mari din agricultură, întrucât branduri precum Novozymes și Monsanto sunt pe același drum cu privire la biotehnologii și investesc mult în cercetarea microorganismelor și cum pot ele reduce costurile de producție pentru fermieri.

    În viitorul apropiat, BioConsortia pregătește intrarea pe piață a noilor tehnologii sub forma tratamentelor pe care fermierii să le aplice semințelor. În primă fază, va fi vorba despre o soluție pentru ca plantele să folosească eficient nutrienții de care dispune prin fertilizare. Ulterior, pe măsură ce cercetările vor avansa, perspectivele Selecției Naturale Avansate sunt nelimitate…

    Foto: Modern Farmer


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!