Cum se cultivă ridichile în solar
agrointeligenta.ro -Cultura de ridichi nu presupune o tehnologie complexă, ci doar puțină atenție la lumină, umiditate și fertilizare, așa cum reiese din sfaturile specialiștilor Marcoser pentru cei care vor să cultive ridichi.
Când se seamănă ridichile de lună
Ridichile de lună se cultivă prin semănat direct în culturi protejate în sere și solarii. Au nevoie de un sol – bogat în humus, bine afânat, de lumină – cât mai multă și de umiditate – fără apă, rădăcina nu se dezvoltă bine și prinde gust iute.
Perioada de eșalonare a culturilor din spațiul protejat este octombrie – aprilie. În acest interval, în funcție de spațiul folosit, se pot înființa culturi la interval de 10-15 zile, realizându-se astfel continuitatea producției.
Semănatul se va face în rânduri, la distanță de 10-12 cm, asigurând o desime de 300-400 plante pe metru pătrat. Adâncimea de semănat va fi 0,5-1 cm, Dacă se seamănă prea adânc se vor obține rădăcini tuberizate deformate.
Semințele de ridichi germinează la 2-3 grade Celsius și au nevoie de o temperatură optimă de 15-17 grade Celsius ziua și 10-12 grade noaptea în perioada de germinare. Rezistă însă la temperaturi scăzute, chiar și sub 0 grade Celsius, dar nu mai mult de -6 grade.
Lucrările de întreținere nu sunt numeroase și constau din: răritul plantelor pe rând, irigatul la intervale scurte și fertilizarea fazială.
Fertilizarea culturii de ridichi
Potrivit specialiștilor de la Marcoser, primul tratament aplicat foliar, imediat după răsărire: Sprintene 20 ml/10 L apa + Codiorgan A50- 20g/10 L apa. Sprintene are rol în diminuarea stresului, inducerea creșterii radiculare si mărește aportul de apă și nutrienți în plantă. Codiorgan A50 este un îngrășământ concentrat cu aminoacizi 50%, cu rol de reluare a activității metabolice a plantei.
De asemenea, se pot aplica tratamente foliare cu Borocal (50 ml/10 L apa) + Green-up (50-75 ml/10 l apa ) + Agropotasion (100-150 ml/ 10 l apa).
Aplicarea Green-up impreună cu Agropotasion are efect combinat sinergic: un produs disponibilizează resursele acumulate ale plantei , iar celălalt crește capacitatea plantei de absorbție a apei și implicit a elementelor nutriționale astfel că planta crește puternic afluxul de hrană și apă către fructe/ hipocotil (în cazul ridichilor).
Borocalul este o sursă de Calciu, Magneziu și Bor ce previne fiziopatiile legate de carențele de Calciu (crăpare, decolorare).