• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agrometeo 24-30 noiembrie: Vine iarna – lapovița și ninsoarea sistează temporar lucrările din ultimele zile de toamnă

    agrointeligenta.ro -

    Meteorologii anunță că în intervalul 24 – 30 noiembrie, vremea va intra într-un proces de răcire treptată, devenind normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a ţării. Se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului, în aproape toată ţara. Totodată, în prima parte a perioadei, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

    Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -2…11°C în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C şi -3…9°C spre sfârşitul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregii ţări;

    Temperatura maximă a aerului va oscila între 0…14°C, în majoritatea regiunilor agricole;

    Temperatura minimă a aerului se va situa între -5…10°C, în toate zonele de cultură.

    Aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-50 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și izolat puternică) se vor înregistra în Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, estul Munteniei, sud-vestul şi izolat în sudul şi centrul Transilvaniei.

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile de vegetaţie la culturile de câmp şi pomi-viticole vor fi în general normale în cea mai mare parte a ţării, iar spre sfârşitul intervalului procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura uşor mai lent, în special în depresiunile nordice şi centrale.

    Pe ansamblu, starea de vegetaţie a plantelor se va menţine bună şi medie în semănăturile efectuate în epoca optimă şi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, respectiv medie şi slabă în culturile înfiinţate tardiv şi pe arealele agricole unde se vor semnala în continuare deficite moderate de apă în sol.

    Funcţie de data semănatului, speciile de orz şi grâu de toamnă vor parcurge diferite faze de vegetaţie, respectiv: germinare (90-100%), răsărire (60-100%) şi apariţia frunzei a treia (30-100%), mai avansate fiind culturile semănate în epoca optimă aflate la înfrăţire (10-100%).

    Sub aspect fenologic, rapiţa se va afla predominant la răsărire (70-100%) şi înfrunzire (7-14 frunze), pe întreg teritoriul agricol.

    Viţa de vie va parcurge stadiul de repaus biologic, iar la pomii fructiferi se vor definitiva fazele de maturare a lemnului, îngălbenirea şi căderea masivă a frunzelor, speciile fiind bine adaptate la condiţiile de iernare, în toate plantaţiile.

    În general, lucrările agricole specifice (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, fertilizări, recoltarea de pe ultimele suprafeţe).

    Recomandările specialiștilor:

    Efectuarea arăturilor adânci de toamnă pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
    Continuarea aplicării îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă; Efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole.

    Foto: dailymail.co.uk


    Te-ar mai putea interesa

    Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!