• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • agrointel.ro
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • Anunțuri
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • România exportă grâu şi importă carne de porc şi zahăr

    agrointeligenta.ro -

    Exporturile de grâu şi tutun au redus deficitul agroalimentar al României în primele nouă luni ale acestui an, faţă de perioada similară din 2011. Exportăm grâu, dar importăm zahăr şi carne de porc.

    Exporturile de produse agroalimentare în primele nouă luni au crescut cu 11% comparativ cu perioada corespunzătoare din 2011, la 2,9 miliarde de euro. Importurile s-au mărit cu 5,7%, până la 2,4 miliarde de euro. Rezultă un deficit de jumătate de miliard de euro, în scădere cu 18%.

    Exporturile de produse agroalimentare în ţările terţe au crescut cu 44% în primele nouă luni, înregistrându-se un excedent al balanţei schimburilor extracomunitare în valoare de 202,1 milioane de euro. Reducerea deficitului în comerţul cu produse agroalimentare s-a datorat creşterii exporturilor de produse agroalimentare, preponderent pe pieţele din afara Uniunii Europene, într-un ritm mai rapid decât cel de majorare a importurilor.

    Trebuie remarcat faptul că importurile din ţările terţe s-au redus, însă pe total a fost consemnată o majoare de 5,7% din cauza intensificării achiziţiilor intracomunitare.

    În topul importurilor la nouă luni 2012, pe primul loc se află zahărul (194,3 milioane de euro), urmat îndeaproape de carnea de porc (188,9 milioane de euro). Principalele produse exportate au fost porumbul, ţigările şi grâul, contând pentru o pondere cumulată de 40,6% din total încasări.

    Uniunea Europeană a fost principalul partener în comerţul agricol al României, în primele nouă luni din 2012, livrările de produse agroalimentare către această destinaţie înregistrând o pondere valorică de 69,9%, iar achiziţiile din statele membre UE au deţinut o pondere de 80,3%.


    Te-ar mai putea interesa

    Producția românească de carne de porc a scăzut cu 8%, cea de carne de pasăre a crescut cu 9,3% Preț carne vițel în viu și carcasă. Cât se plătește la abator pentru un vițel de 300 kg Florin Barbu, Comisia de agricultură: Legea cărnii – inițiată în Parlament. Carnea românească va fi etichetată corect

    Ultimele știri

    Blocaj la plățile APIA – mai mulți fermieri nu-și pot lua subvențiile din cauza sistemului care dă erori Fermierul Ionuț Olteanu: ”Trebuie să ne învățam să facem agricultură și cu apă foarte puțină!” Ultimul Agrifish din acest an – agenda. Ministrul Agriculturii participă din partea României