• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Top 5 rase de oi de carne care merg crescute foarte bine în România

    Roxana Dobre -

    Investiția în rase de oi de carne este rentabilă pentru crescătorii care dispun de pășune și vor să dezvolte o afacere pe termen mediu sau lung, având în vedere că nu este destul să faci producție, ci ai nevoie să stabilești și contacte pentru a vinde berbecuții. La export sau, de ce nu, pe piața internă pentru că și în România se remarcă o creștere a cererii pentru carnea de miel chiar și în afara ”sezonului” consacrat, cel din preajma sărbătorilor pascale.

    Pentru a afla care sunt cele mai profitabile rase de oi de carne, am stat de vorbă cu cunoscutul crescător sibian Marcel Andrei, cel care ,de-a lungul timpului, a testat cam toate rasele posibile, experiența sa fiind de mare valoare pentru cei care acum intră…în branșă.

    turcana

    1. Rasă de oi pentru carne: Țurcana 

    Cea mai bună rasă de ovine pentru carne a fost, va fi și va rămâne Țurcana noastră. Crescătorii cu ștate vechi au dezvoltat propriile linii pentru producția de carne, așa că acum berbecuții de Țurcană ”se pot bate” de la egal la egal cu cele mai fandosite cărnuri de oaie din lume, inclusiv cele de pe meleaguri exotice, cum ar fi Africa. ”Țurcana este foarte răspândită în toate zonele țării, iar un avantaj excelent este că rezistă pe munte la temperaturi înalte. Practic este o rasă rustică, fără pretenții, crescută și dezvoltată pe munte. Nu are probleme cu picioarele, nu este sensibilă la boli și poate fi ținută pe pășune chiar și până la prima zăpadă”, ne-a explicat crescătorul sibian de ce rămâne fidel rasei Țurcană pentru producția de carne.

    În afară de potențialul său pe acest segment, cu miei care cresc repede și sunt rezistenți, Țurcana dă o lână groasă, ce poate oferi o sursă suplimentară de venit. Toate aceste calități, însă, au început să coste pe măsură pentru că exemplarele reușite de Țurcană – linia de carne ajung să aibă un preț ce atinge 5.000 de lei.  “Femelele pleacă de la 1.000 de lei bucata, în funcție de performanță iar masculii de la 2.000 de lei”, ne-a declarat Dumitru Andreșoi, oier din Hunedoara recunoscut pentru „fidelitatea” sa pentru această rasă.

    Un mare avantaj al Țurcanei este să poate fi încrucișată cu aproape orice rasă din import rezultând metiși rezistenți și de calitate.


     

    Schwarzkopf

    2. Rasă de oi pentru carne: Cap negru german

    Rasă de carne originară din Germania – după cum îi spune și numele, atinge o greutate care variază între 65 și 130 de kilograme. În plus, această rasă este crescută atât pentru producția de carne, cât și pentru cea de lână. ”S-a acomodat cel mai bine la noi dintre toate rasele importate. Nu este pretențioasă, rezistă la boli și cel mai important mănâncă aceleași furaje ca și oile noastre. Nu are nevoie de îngrijiri speciale. Din experiența mea aș putea spune că este rasa cea mai bună, din import, care se pretează la toate zonele din România”, ne-a declarat Marcel Andrei.

    El spune că prețul oilor aduse din Germania se negociază în funcție de performanță. “Dacă vrei oi cu certificat de origine atunci prețul crește. Dacă cumperi la preț de carne dai mai puțini bani pe un exemplar. De exemplu eu am avut berbecuți aduși direct acasă cu 100 de euro bucata dar deja dacă vorbim despre animale cu certificat prețul sare și la 800-1000 de euro”, ne-a mai explicat crescătorul.

    La 6 luni de viață, mieii din rasa Cap negru german – Schwarzkopf ating o greutate de 50-60 de kilograme. La maturitate, oile ating o greutate de 80-100 de kilograme, iar berbecii de 110-130 de kilograme.


     

    oi-din-rasa-Suffolk

    3. Rasă de oi pentru carne: Suffolk englezesc – rasa de oi cu cea mai mare viteză de creștere

    Rasa de oi Suffolk englezesc este cunoscută ca rasa de carne cu cea mai mare viteză de creștere. Această calitate face ca berbecii să fie căutați în schemele de încrucișare ce vizează obținerea mieilor hibrizi de carne. Tot ce se obține de la oaia Suffolk este de foarte bună calitate și are un gust superior, recunoscut de consumatorii din întreaga lume.

    ”Kilogramul de carne Suffolk se vinde în Anglia cu 4 – 5 euro pe carcasa de un kilogram în timp ce în România ajunge și la 8 lei pe kilogram la cantitățile mari”, ne explică crescătorul de ovine.

    “Suffolk-ul are antricot ca la porcul de carne, spate, pulpe şi piept. În plus nu are atâta grăsime şi nu miroase a oaie”, ne-a declarat dr. Magyari Szabolcs și medic veterinar din Vlăhița, județul Harghita, care crește această rasă.

    Un miel Suffolk de o lună jumătate are cel puţin 5 kilograme mai multă carne decât Ţurcana. Media de natalitate este de 1, 6 – 1, 8 cea ce înseamnă că din 100 de oi mame rezultă 170 – 175 de miei. Sunt oi care fată un miel, doi sau trei. Mieii din rasa Suffolk se nasc la 150 de zile de la împerechere și ajung la înțărcare în jurul vârstei de aproximativ 100 de zile. Condițiile minime pentru creșterea oilor Suffolk impun construirea unui adăpost care trebuie dezinfectat – lucru foarte important în prima perioadă de acomodare, căci animalele au nevoie de mare curățenie.

    Ca și investiție inițială pentru un crescător care vrea să aducă oi din Anglia, sumele depind de licitația la care participă acolo. Berbecii ajung la prețul de 300 – 400 de lire sterline. În schimb, transportul costă foarte mult, undeva la 9.000 de euro plus TVA preț cu care poate să aducă cam 200 – 250 de animale adulte. Dacă aduce animale mai puține atunci transportul costă 4-5.000 de euro pentru 14-16 animale. Oile Suffolk se pot cumpăra și din România – mai ales berbecii. “Un berbec se vinde cu 500 de euro  pe piața de la noi”, explică medicul veterinar.

    Ca un singur inconvenient al oilor de carne Suffolk trebuie precizat că această rasă crește mai mult în stabulație. ”Urcată pe munte poate avea probleme cu plămânii. În rest, este o rasă excelentă dar îți permiți să o crești mai mult în stabulație”, ne-a declarat la rândul său Marcel Andrei.


     

    texel-oaie

    4. Rasă de oi pentru carne: Texel

    Originară din Olanda, oaia din rasa Texel este una dintre cele mai scumpe rase. La fătare, mieii au o greutate de 5-7 kilograme, iar la 3 luni deja cântăresc 30-35 de kilograme. La maturitate, oaia din rasa Texel are o greutate de 75-85 de kilograme, iar un berbec de 110-130 de kilograme.

    Oile din rasa Texel sunt crescute în special pentru producția de carne și pentru calitatea de excepție a carcasei. Carnea obținută de la oaia din rasa Texel este de foarte bună calitate, foarte gustoasă și cu o frăgezime aparte.

    Berbecii din rasa Texel sunt folosiți și pentru ameliorarea altor rase de oi, pentru îmbunătățirea producției de carne.

    În România, berbecii din această rasă se vând cu 800 chiar 1000 de euro iar oile cu circa 300-400 de euro.

    ”S-au adaptat destul de bine și sunt recunoscute ca fiind cea mai bună rasă de carne. Singurul mic „defect” dacă îi putem spune așa, este că nu au instinctul de turmă. Adică preferă să stea mai mult singure pe pășune, sunt mai independente. Dar ca avantaje, aș menționa că se hrănește cu aproape orice și se dezvoltă bine și pe pășunile cu putină iarbă. Adică practic „rade tot” ceea ce ajută și la regenerarea optimă a ierbii„, ne-a precizat Marcel Andrei.


     

    oaia-hampshire

    5. Rasă de oi pentru carne: Hampshire

    Oaia din rasa Hampshire a fost creată special pentru producția de carne. Este foarte cautată și apreciată în întreaga lume pentru calitatea superioară a cărnii, care are un conținut mic de grăsimi.

    Oaia din rasa Hampshire se remarcă prin corpul mare și puternic, foarte musculos. Sunt foarte impozante și mari, fiind asemănate cu un taur de dimensiuni mai mici. Corpul este acoperit de păr des și scurt, de culoare albă. Capul, urechile și picioarele sunt acoperite de păr de culoare neagră.

    Deoarece sunt oi crescute pentru producția de carne, oile Hampshire au o conformație masivă. La maturitate, berbecii ating greutatea de 125 de kilograme, iar oile de 90 de kilograme. Pe lângă carne, oile din rasa Hampshire oferă și o cantitate mare de lână, în jur de 8 kilograme pe an. În plus, berbecii din rasa Hampshire sunt folosiți pentru îmbunatățirea și ameliorarea altor rase de oi.

    Berbecii terminali din rasa Hampshire sunt necesari în turmele comerciale pentru producția de miei hibrizi de carne. De altfel, această oaie este o bucurie pentru fermieri, deoarece este foarte ușor de intreținut. În România, conform site-urilor de anunțuri această rasă se vine cu 500 de euro berbecii și circa 250 femelele.

    Sursă selectivă: www.zoo.ro

    Foto: irtonhousefarm.co.uk


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!