• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tăierea porcului de Crăciun: Reguli ce trebuie respectate la sacrificarea în gospodărie

    agrointeligenta.ro -

    Tăierea porcului de Crăciun în gospodărie trebuie să respecte anumite norme, impuse în mare parte de legislația europeană. România a reușit să convingă UE că tradițiile naționale trebuie păstrate, astfel că în fiecare an, direcțiile sanitar-veterinare informează populația privind regulile pentru sacrificarea porcului și consumul de carne și preparate din carne de porc, în perioada premergătoare Sărbătorilor de Iarnă.

    Legislația privind protecția animalelor în timpul sacrificării, (Directiva 93/ 113 C.E. și Ordinul A.N.S.V.S.A nr. 180/ 2006) stabilește condițiile de sacrificare a animalelor (inclusiv a porcinelor) numai în abatoare autorizate, cu respectarea normelor specifice pe timpul efectuării acestei operațiuni. Actul normativ prevede că autoritatea veterinară poate acorda derogare pentru sacrificarea unor specii de animale (porcine, ovine, caprine) în afara abatoarelor de către proprietarii de animale pentru consumul propriu, fiind interzisă comercializarea cărnii și a derivatelor rezultate, în afara gospodăriei, cu recomandarea ca animalele respective să fie, asomate în prealabil, adică să fie ferite de suferință sau durere în timpul prinderii și înjunghierii.

    Cum se face asomarea

    Asomarea la specia porcină se efectuează cu un pistol cu glonț captiv, este un procedeu care atunci când este aplicat unui animal cauzează acestuia pierderea cunoștinței până în momentul înjunghierii.

    Operațiunea de asomare a animalelor înainte de sacrificare se practică obligatoriu în abatoarele autorizate existente pe raza județelor, cu mențiunea că procedura nu afectează sub nici o formă tăierea tradițională a porcului de Crăciun, iar pentru înjunghiere se folosește tot cuțitul.

    În virtutea respectării acestei cerințe legislative, de protecție a animalelor, medicii veterinari de liberă practică concesionari din cadrul circumscripțiilor sunt dotați cu asomatoare ‘pistol cu glonț captiv ‘ urmând să efectueze această operațiune la solicitarea proprietarilor de animale din localitatea respectivă.

    Pentru a preveni îmbolnăvirea populației consumatoare de carne și preparate derivate, după sacrificarea porcilor domestici, sau vânat sălbatic (mistreț, urs) proprietarul sau consumatorul are obligația să solicite medicului veterinar examinarea cărnii, în special pentru diagnosticul trichinelozei.

    Ce este trichineloza?

    Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuințelor umane: șobolanii, șoarecii, carnivorele domestice (câinele și pisica) animale din zona silvatică (vulpe, jder) și porcii sau alte specii infestate.

    Cum se îmbolnăvește omul ?

    Omul se îmbolnăvește consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreț, urs, neexaminată de medicul veterinar și insuficient friptă, fiartă, sau preparată crudă, sărată, sau afumată.

    Boala, la om se manifestă prin: febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive (dureri abdominale, grețuri, vărsături, diaree), dureri în masele musculare însoțite de edeme ale feței ‘boala capetelor umflate’.

    Trichineloza la om poate fi tratată, reușita tratamentului fiind condiționată în primul rând de rapiditatea instituirii diagnosticului.

    Cele mai eficiente măsuri de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire la om

    -controlul sanitar veterinar al cărnii provenite de la animale sacrificate în abatoare și în gospodăriile individuale (porc, nutrie, cal) precum și al vânatului comestibil (mistreț, urs) prin examen trichineloscopic;

    -achiziționarea cărnii de porc doar din abatoare, hale, măcelarii sau magazine autorizate sanitar veterinar, pe care este aplicată marca de sănătate (ștampila)

    Pentru prevenirea contaminării porcilor, dar și a altor animale receptive la Trichinella spiralis, sunt necesare urm-toarele:

    – deratizarea periodică urmată de strângerea și distrugerea cadavrelor de rozătoare;

    – menținerea condițiilor de igienă în gospodăriile populației;

    – salubrizarea locurilor menajere;

    – excluderea din hrana porcilor a deșeurilor de abator;

    Unde se poate face analiza cărnii de porc

    Examenul trichineloscopic se poate efectua la sediile DSVSA , la circumscripțiile sanitare veterinare din municipiile, orașele și comunele județului după programul afișat la sediul acestora.

    Pentru efectuarea examenului se prezintă o probă de cca. 100 — 200 grame de carne recoltată din pilierii diafragmatici (baiera unturii) din diafragmă (iepurele) mușchiuleți, mușchii limbii și mușchii intercostali.

    În cazul porcilor mistreți se recoltează eșantioane cântărind cel puțin 10 g dintr-un membru anterior, din musculatura limbii sau din pilierii diafragmatici.

    Proba de carne prezentată pentru analiză, va fi însoțită în mod obligatoriu de elementul de identificare (crotaliul), care va fi predat medicului veterinar care examinează carnea.

    În cazul animalelor domestice confiscate sau ucise în scopul asanării unor boli transmisibile (lista bolilor cuprinde și Trichineloza), medicul veterinar oficial arondat zonei respective, întocmește documentația specifică pentru despăgubirea contravalorii de piață a animalelor în cauză.

    Atenție, nu consumați carne neexaminată de serviciile sanitare veterinare- este sfatul cel mai important al specialiștilor din cadrul ANSVSA.

    Foto: www.expresspress.ro

     


    Te-ar mai putea interesa

    Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor