• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legume care pot fi cultivate în ghiveci: trucuri și sfaturile utile

    Roxana Dobre -

    Lipsa spațiului îi determină de multe ori pe iubitorii de legume proaspete să recurgă la cele mai ingenioase metode de a-și cultiva produsele proprii. O soluție des întâlnită este aceea de a cultiva legumele în ghiveci mai ales în curțile mici, eventual cu mult beton sau cu sol de proastă calitate.

    Ideea de bază este că orice legumă care crește în sol se poate dezvolta și în ghiveci dacă sunt respectate câteva condiții de bază. Există însă și legume pe care trebuie să le tai de pe listă pentru că nu duc la un rezultat foarte bun. Altele însă, cele mai multe, produc roade cel puțin la fel de bune ca și cele cultivate în mod tradițional, uneori chiar mai bune, pentru ca microclimatul din ghiveci le ferește de unele probleme.

    legume-ghiveci

    Iată șapte cele mai importante legume care pot fi crescute și în ghiveci:

    1. Fasolea. Are nevoie de ghivece cu adâncimea de circa 40 de centimetri. Temperatura de plantare este de 15 grade Celsius în sol. Boabele se plantează în sol afânat, amestecat cu nisip și cu pietriș la fund pentru drenare, la 1,5-3 centimetri adâncime.
    Truc! Folosește spaliere de bambus. Le poți refolosi. Fasolea are nevoie de soare și udare zilnică în perioada în care înflorește, dar fără ca apa să băltească.

    morcovi

    2. Morcovii. Au nevoie de vase largi cu adâncimea ideală de 35 de centimetri. Suportă însă și adâncimi de 20-30 de centimetri, dacă îi culegi tineri. Temperatura solului la plantare trebuie să fie de cel puțin 12 grade Celsius. Semințele se presară direct la suprafața solului și se amestecă ușor cu acesta. Se udă astfel încât solul să fie mereu umed. Nu suportă apa băltită.

    castraveti

    3. Castraveții. Sunt unii dintre cei mai adaptabili pentru soluția legume în ghiveci. Au nevoie de vase cu adâncimea de 45 de centimetri, și o temperatură a solului de 21 de grade Celsius. Truc! Folosește spaliere de bambus și udă planta zilnic atâta vreme cât are flori.

    vinete

    4. Vinetele. Au nevoie de vase cu adâncimea de cel puțin 40 de centimetri, iar temperatura solului trebuie să fie mai mare de 20 de grade, dar nu mai mult de 25 de grade. Pentru că vor crește în înălțime foarte mult, poți planta două cuiburi într-un singur ghiveci. Acesta trebuie însă fertilizat. Deși sunt ideale ca legume în ghiveci, vinetele sunt și ornamentale așa că nu ai nici un impediment în cultivarea lor. Truc! Folosește spaliere de bambus sau din lemn și evită-le pe cele din metal.

    rosii

    5. Roșiile. Minunatele roșii intră cu brio în categoria legume ce pot fi cultivate în ghiveci. Poți cultiva în hârdaie (vas făcut din doage de lemn, dintre care două pot fi mai lungi și găurite) și vase atât roșii clasice, cât și pe cele de tip cherry. Adâncimea vasului trebuie să fie de circa 35 de centimetri. Poți cultiva două cuiburi în vasele largi, și unul singur în cele cu gura mai strânsă. Au nevoie de spalieri solizi și trebuie udate in fiecare zi in perioada de inflorire. Un secret este să recoltezi roșii îndată ce sunt bune pentru consum, pentru ca recoltarea de fructe stimulează productivitatea acestor plante.

    ardei

    6. Ardeii. Dintre toate legumele în ghiveci ardeii sunt ceva mai pretențiosi pentru că au nevoie de vase înalte, rădăcina lor fiind adânca și dreapta. Ideale sunt vasele de 50 de centimetri adâncime, cu pietriș la bază. Temperatura ideală pentru semănat în ghiveci este de 20 de grade Celsius. Partea bună este că poți forma două-trei cuiburi în același vas. Au nevoie de spaliere înalte și trebuie udați în fiecare zi atâta vreme cât înfloresc. Poți crește în același vas soiuri diferite sau ardei de culori diferite. Nu doar că este practic, dar este și estetic.

    Potato potted plant

    7. Cartofii. Deși pare ciudat aceștia pot fi cultivați și în ghivece. Adâncimea vaselor trebuie să fie de cel puțin 25 de centimetri. Cartofii sunt productivi dacă există un spațiu amplu pentru tuberculi. Ideal este sa te oprești la cartofi noi, dacă alegi sa îi cultivi în ghiveci!

    Pentru toate aceste legume în ghiveci ideal ca îngrășământ este gunoiul de pasăre. Este cel mai bun și cel mai ușor de folosit, mai ales că aplicarea acestuia se face sub formă de soluție. Prepară o soluție din două părți apă și o parte gunoi și las-o, acoperită, la loc întunecat, la temperatura mediului (ideal 25 de grade Celsius) pentru două-trei zile. Agită bine înainte de folosire și pune la fiecare rădăcină de plantă circa 500 de mililitri. Operațiunea se poate face în fiecare lună în perioada de înflorire a legumelor.

    Sursa: www.casa-gradina.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Crestarea pomilor pentru a obține lăstari noi Plantare bujori. Când și cum se plantează bujorii SCDL Buzău a început vânzarea de răsaduri de legume din soiuri românești. Vezi oferta cu prețuri

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile