• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plăți mai mari pentru tinerii fermieri: 19,35 de euro/ha în plus la subvenția pe suprafață din 2015

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii care nu au mai mult de 40 de ani în anul depunerii cererii de plată primesc din acest an o subvenție suplimentară. Este vorba despre plata inclusă de noua Politică Agricolă Comună în Schema pentru tinerii fermieri care se calculează anual ca 25% din cuantumul plății unice pe suprafață – SAPS.

    În acest an, cum SAPS a fost fixată la 77,42 euro/ha, tinerii fermieri vor beneficia în plus de un sprijin de 19,35 de euro/ha. ”Cuantumul plății pe hectar este de 25% din cuantumul pe hectar al plății unice pe suprafață (…) și se acordă pentru maximum 60 de hectare eligibile, declarate de fermier”, se arată în OUG nr. 3/2015 privind schemele de plată în perioada 2015-2020.

    Schema pentru tinerii fermieri prevede clar care sunt calitățile pe care producătorii trebuie să le întrunească pentru a încasa ”bonusul” la subvenția pe suprafață. Astfel, este vorba despre acei agricultori care
    – Se stabilesc pentru prima dată într-o exploatație agricolă drept conducători șefi ai exploatației sau care s-au stabilit deja în unul dintre cei cinci ani anteriori primei depuneri a unei cereri în cadrul unei scheme de plată unică pe suprafață și au cel mult vârsta de 40 de ani în anul depunerii cererii.
    – Plata pentru tinerii fermieri se acordă oricărui fermier pentru o perioadă de maximum cinci ani. ”Din perioada respectivă se scade numărul de ani care au trecut între instalarea ca șef de exploatație și prima depunere a cererii de plată pentru tinerii fermieri”, se mai arată în OUG nr. 3/2015.

    Persoanele juridice solicitante ale plății unice pe suprafață, indiferent de forma de organizare a acestora, primesc plata în cadrul schemei pentru tinerii fermieri dacă respectă următoarele condiții:
    sunt controlate efectiv din puntul de vedere al deciziilor de gestionare, al beneficiilor și al riscurilor financiare de cel puțin un tânăr fermier, în primul an când persoana juridică depune cererea unică de plată în cadrul schemei pentru tinerii fermieri, iar tânărul fermier îndeplinește condițiile de vârstă și cele de instalare ca șef al exploatației.

    Plata pentru tinerii fermieri este acordată unei persoane juridice doar atât timp cât cel puțin una dintre persoanele fizice care au exercitat controlul asupra persoanei juridice în primul an în care a depus cererea de plată în cadrul schemei, menține controlul efectiv.

    Sancțiuni drastice pentru cei care încearcă să ia banii fraudulos

    De precizat că în condițiile în care fermierul nu face dovada că este șef de exploatație sau nu întrunește condiția de vârstă, i se respinge plata pe schema tinerilor fermieri. ”În situația în care un fermier se dovedește că a furnizat dovezi false în scopul de a demonstra că și-a îndeplinit obligațiile, ajutorul pentru tinerii fermieri nu se plătește sau se retrage în întregime și se aplică o sancțiune echivalentă cu 20% din cuantumul pe care beneficiarul l-a primit sau l-ar fi primit în caz contrar ca plată pentru tinerii fermieri”, potrivit informațiilor prezentate duminică, în cadrul emisiunii ”Viața Satului” de pe TVR 1.

    Plata pentru tinerii fermieri este una dintre cele cinci scheme de plăți unice pe suprafață, adăugându-se plății unice pe suprafață – 77,42 euro/ha, plata pe înverzire – 53,90 euro/ha, plata redistributivă (5 euro/ha pentru primele 5 hectare și apoi, până la 30 de hectare, câte 46,75 euro/ha pentru diferența până la 30 de hectare), ajutorul național tranzitoriu (ANT) – circa 19-20 euro/ha și sprijinul cuplat pentru diferite culturi eligibile (ex. 55 euro/ha la lucernă și 325 euro/ha la soia). 

    Se estimează că după plata avansului din SAPS până la 30 noiembrie 2015, luna aceasta, APIA va demara plata integrală a plăților pe suprafață, având ca termen de finalizare data de 30 iunie 2016.

    Foto: blog.donedeal.ie


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!