Experţii internaţionali pariază pe soia şi porumb în 2013. Românii preferă grâul
agrointeligenta.ro -Porumbul şi soia vor fi cele mai rentabile culturi în 2013, spun experţii, însă fermierii români nu mai vor să audă de porumb iar suprafeţele cu soia sunt foarte mici.
Fenomenele meteo extreme din 2012 au redus semnificativ producţia agricolă pe întreg mapamondul. Pe lista ţărilor afectate se numără mari puteri agricole precum SUA, Rusia, dar şi state din bazinul Mării Negre. Dacă unii fermieri au ajuns practic aproape în faliment, alţii au profitat de situaţie şi au obţinut profituri bune de pe urma unor culturi precum porumbul sau soia, de exemplu, ale căror cursuri au atins “vârfuri” nemaiîntâlnite până acum.
În 2012, tona de soia furajeră a depăşit 600 de dolari, iar cea de porumb 300 de dolari. Majorarea preţului la porumb i-a determinat însă pe crescătorii americani de animale să renunţe la porumb în favoarea grâului în asigurarea hranei animale. Şi pentru 2013, perspectivele pentru aceste materii prime agricole se arată favorabile, cel puţin pentru prima parte a anului. De aştfel, experţii de la banca Morgan Stanley pariază pe cele două culturi şi în 2013, estimând o creştere a preţurilor, în primul semestru din 2013. În partea a doua a anului, preţurile ar urma să scadă.
“Sezonul 2012-2013 riscă să fie mai rău decât 2007-2008 în materie de preţuri”, susţine un analist francez, care adaugă că în acest an piaţa este deja tensionată şi că nu este permis nici cel mai mic accident climatic”. La grâu, cel puţin, regiunile care au fost afectate de secetă în 2012 (SUA, Rusia, Australia), vor suferi aceleaşi dezechilibre şi în 2013.
Să nu uităm, oferta mondială de cereale se dovedeşte insuficientă pentru a treia campanie consecutivă în faţa unei cereri tot mai mari, iar stocurile continuă să se reducă. Nici anul agricol în curs nu se anunţă foarte bun nici în statele din bazinul Mării Negre, dar nici în SUA, conform estimăriloe analiştilor. Aceştia susţin că dacă producţiile din acest an se vor ridica la nivelul celor din 2012, pe fondul stocurilor tot mai mici, atunci chiar că vom avea o mare problemă.
În ce priveşte fermierii români, aceştia mizează în continuare pe grâu (suprafeţele semănate fiind în creştere uşoară) după ce seceta a compromis producţia de porumb de anul trecut. Cât despre soia, suprafeţele semănate în ultimii ani s-au redus, cererea fiind acoperită în mare parte de importuri.
Ce spun experţii
Specialiştii de la Merrill Lynch se tem de ce este mai rău şi spun că în 2013 producţia de grâu va fi mică. Tot ei sunt de părere că în prima parte a anului, vor creşte spectaculos preţurile la porumb şi grâu.
Experţii de la Goldman Sachs estimează chiar o majorare a preţurilor de până la 9 dolari pe tonă la porumb şi de 10 dolari pe tonă la grâu în primul semestru din 2013.
În piaţă, însă, există însă şi alte păreri. Commerzbank, de exemplu, pariază pe cafea (Arabica) , bumbac sau zahăr, iar Rabobank pe uleiul de palmier. Logica este simplă: după 3-4 ani cu producţii bune urmează în general un an mai prost, după care preţurile cresc.
Care sunt factorii care influenţează preţul la cereale
Analiştii susţin că în acest an este aşteptată o nouă majorare a preţurilor la cereale, dar şi o volatilitate crescută a cursurilor agricole din cauza a trei factori:
– preţurile la materiile agricole sunt sensibile la orice dezechilibru apare între cerere şi ofertă
– nivelul redus al stocurilor mondiale pe fondul concentrării lor în anumite zone geografice (în China, de exemplu se află circa jumătate din stocurile de porumb, după cum susţin experţii ) nu face altceva decât să ducă la o volatilitate crescută a cursurilor.
– tensiunile observate pe pieţele fizice ar putea conduce la un aflux al speculatorilor pe pieţele la termen.