• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se produc răsadurile de varză în mod tradițional: sfaturi și trucuri esențiale

    Roxana Dobre -

    Producerea propriilor răsaduri de varză reprezintă o variantă tot mai utilizată de legumicultori, fie că produc pentru consum propriu sau piață, având în vedere prețul tot mai mare al materialului săditor. În cadrul unui forum desfășurat la Brașov, specialiștii Syngenta le-au împărtășit celor prezenți pașii ce trebuie urmați pentru a obține răsaduri rezistente și viguroase.

    Aceștia au specificat însă că recomandă achiziționarea plantelor de la companii specializate deoarece răsadurile produse tradițional au o producție mai mică iar căpățânile de varză sunt neuniforme.

    Pe de altă parte, din răsadurile în alveole achiziționate de la companii specializate rezultă o producție mult mai mare la hectar cu verze uniforme, tari iar producție este și mai timpurie.

    Cum se realizează producerea de răsaduri de varză

    Data de semănare a semințelor trebuie calculată în funcție de perioada estimată pentru plantarea în câmp, vreme în care temperatura solului trebuie să atingă și chiar să depășească 12°C.

    În cazul producerii plantelor în alveole, nu așezați recipientele direct pe pământ pentru a evita stresul termic și subdezvoltarea rădăcinilor. Rădăcinile plantei nu pot crește în afara capsulei alveolare pentru că, dacă apare băltirea, acestea putrezesc.

    În plus, alveolele trebuie așezate pe paturi. “Așezarea lor deasupra sistemului de încălzire reduce costurile cu încălzirea și determină producerea efectului de “cald la rădăcini și răcoare la plante”, a explicat Dana Răduică, manager produs culturi legumicole. În plus, trebuie să evitați uscarea substratului deoarece acesta își poate pierde capacitatea de reținere a apei.

    Temperatura apei ar trebui să fie aceeași cu cea a aerului. Apa trebuie să se usuce de pe frunze când se întunecă pentru a preveni infecțiile fungice deci trebuie acordată o atenție crescută la irigarea plantelor după amiază.

    temperatura-varza

    Temperatura menținută în seră sau solar este esențială

    Dacă temperatura pentru transplantarea în câmp trebuie să depășească 12 grade, în cazul semănatului în alveole aceasta trebuie să ajungă 18-20 de grade. Primele 12-15 zile sunt esențiale când noaptea trebuie menținută o temperatură de 12 grade iar ziua 15-17 grade. După această perioadă, noaptea temperatura trebuie menținută la 10 grade iar ziua la 14-16 grade. În ceea ce privește udarea sau irigarea, aceasta se face o dată pe zi dacă este posibil în intervalul de timp 10-12 a.m.

    Foarte importante pentru creșterea răsadului sunt umiditatea care trebuie menținută la 60-70 la sută și aerisirea care trebuie efectuată cât mai mult posibil. Atenție! Pentru cei care cultivă conopidă trebuie să știe că aceasta are nevoie de 25 de grade pentru o germinare bună și o temperatură mai mare cu 5-7 grade decât varza!

    Și la transplantarea în câmp trebuie să se țină cont de anumite reguli

    Înaintea transplantării din solar în câmp este esențial să treceți plantele prin procesul de călire de fiecare dată. Dacă ne referim la răsadurile de primăvară, plantele trebuie scoase din solar pentru călire timp de 5-7 zile, dimineața târziu dacă este posibil și aduse înapoi seara.

    Solul trebuie să fie menținut cât mai uscat, cu apă puțină. Atenție! Aplicarea zincului la răsaduri este crucială! În plus, este important să aplicați un tratament pentru dăunătorii din sol înaintea plantării, în special în cazul asolamentului cu cereale.

    Udați toată suprafața înaintea transplantării pentru un strat bun al rădăcinilor, care este esențial în special la conopidă.

    Nutriția și irigarea

    Plantele preferă gunoiul de grajd, 50 -150 tone la hectar. Fertilizarea depinde de nivelul de nutriție al solului verificabil cu ajutorul analizelor. Varza timpurie are un necesar de 15 kg N, 100 kg P2O5 și 200 de kg K2O la hectar. În cazul verzei de vară-toamnă necesarul nutritiv este de 160-250 kg N, 15 kg de P2O5 și 250-300 kg de K2O la hectar.


    Te-ar mai putea interesa

    Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!