”Porumbul de aur” în varianta cultură irigată: Tehnologia cu care fermierul Jean Cezar Ilie a reușit să obțină o producție de 13.938 kg/ha
Gabriela Gimbășanu -Concursul ”Porumbul de aur” organizat de Asociația Producătorilor de Porumb din România a avut anul acesta doi câștigători – unul pentru cultura neirigată și un fermier cu producție record la cea irigată. Acest din urmă trofeu a fost adjudecat de Jean Cezar Ilie din Slobozia, județul Ialomița, producător care a concurat cu o solă de 10 hectare de pe care a obținut, în condiții de secetă, o producție de 13.938 kilograme pe hectar. În ferma sa, de la semănat și până la recoltat a căzut o cantitate de precipitații de 90 mm/mp, astfel că agricultorul a fost ajutat și de sistemul de irigații cu care a ridicat aportul de apă cu un volum al irigațiilor de 175 mm/mp.
Au început cu 200 de hectare în anul 2000
Frații Ilie – Jean Cezar și Ionuț au început să facă agricultură după ce, călătorind în străinătate, și-au dat seama de importanța și posibilitățile pe care acest sector le poate oferi tinerilor care muncesc. Amândoi economiști ”la bază”, astăzi sunt modele de succes în rândul fermierilor pentru că au învățat mult și au ajuns, prin puterea muncii și a brațelor, să conducă o prosperă fermă cu 1.800 de hectare în Ialomița – Landagro SRL.
”Noi locuim în centrul Bărăganului și era firesc ca, până la urmă să ne apucăm de agricultură. Nu este o tradiție de familie, noi suntem prima generație de fermieri. Când eram ceva mai tineri, am călătorit prin Europa și am descoperit potențialul agricol al zonei noastre, văzând ce se întâmplă în altă parte a Europei. Ne-am dat seamă că odată ajunși acasă trebuie să ne apucăm să facem agricultură. Atât eu cât și fratele meu suntem economiști, ne-am apucat de agricultură fără să știm mare lucru, dar am învățat an de an pentru a ajunge unde suntem acum. Ne-am apucat de agricultură în anul 2000 și am pornit de la 200 de hectare de teren agricol, ajungând azi să lucrăm 1.800 de hectare”, a declarat pentru Agrointeligența Jean Cezar Ilie.
Densitate de 75.000 plante/ha și hibridul DKC 5276
Frații Ilie s-au înscris în competiția ”Porumbul de aur” în ziua de dinaintea recoltării producției, iar sola cu care au participat a avut o dimensiune de 10 hectare, o densitate la recoltare de 75.000 pl/ha și a fost cultivată cu un hibrid produs de compania Monsanto – DKC 5276, grupa FAO 470.
”Fratele meu este cel mai bun tehnolog pe care eu îl cunosc și se ocupă de toată tehnologia de cultură aplicată pe câmpurile noastre. În parcela participantă la concurs, porumbul a fost semănat în data de 23 aprilie și am avut o densitate de 75.000 de plante la hectar. Sola participantă la concurs face parte dintr-o tarla de 53 hectare unde producția contabilizată a fost cea de pe 10 hectare. La începutul anului, nu am știut că vom intra în acest concurs, așa că a fost o parcelă aleasă pur și simplu la întâmplare, nu a fost pregătită special pentru competiție. Ne-am înscris la concurs în ultimul moment, chiar înainte de 7 octombrie, ziua când am recoltat porumbul, iar de pe sola de concurs am avut o producție de 13.938 kg/ha la o umiditate de 15%”, ne-a vorbit Ionuț Ilie, despre sola câștigătoare cu care au ales să meargă în concurs.
Trei fertilizări cu TSP 0:46:0 și azotat de amoniu
În ferma fraților Ilie, tehnologia se respectă pas cu pas pentru că Jean Cezar Ilie, cel care o aplică, nu lasă nimic la voia sorții. Tocmai de aceea, fertilizarea pe care o efectuează începe din toamnă, atunci când se pregătește terenul pentru semănatul porumbului.
”Tehnologia aplicată nu a fost una specială. În agricultură nu cred că putem vorbi despre tehnologii speciale, ci eu cred că este vorba despre tehnologii corect aplicate. În cazul porumbului, mi-am propus un obiectiv de 15 tone pe hectar. În acest scop am făcut trei fertilizări: una în 22 octombrie 2014 cu TSP 0:46:0, aplicând 200 kg/ha, o altă fertilizare în data de 29 aprilie 2015, imediat după semănat, când am aplicat azotat de amoniu în cantitate de 300 kg/ha, iar ultima fertilizare a fost aplicată în data de 4 iunie, când am aplicat o cantitate de 200kg/ha de azotat de amoniu”, ne-a spus Jean Cezar Ilie despre fertilizările pe care le-a efectuat la cultura de porumb.
Trei erbicidări cu produse Syngenta, Bayer și Belchim
Erbicidările în ferma fraților Ilie se fac în funcție de necesitățile solului, astfel că sola participantă la concurs, fiind una problematică, a necesitat trei erbicidări-șoc, cu cantități maxime de produs, astfel încât să se elimine buruienile care ar fi putut concura planta de porumb.
”Sola cu care am participat la concurs este una destul de problematică în sensul că, în fiecare an am probleme cu buruienile pe această solă. Tocmai de aceea au fost necesare trei erbicidări, una pe 24 aprilie cu Gardoprim Plus Gold 500 SC (Syngenta- n.r.) în cantitate de 5 l/ha, a doua erbicidare a fost făcută pe 15 mai cu Laudis 66 OD (Bayer – n.r.), în cantitate de 2,25 l/ha, iar cea de-a treia fertilizare a fost făcută cu Samson Extra 6 OD (Belchim – n.r.), în cantitate de 0,75 l/ha. A fost o erbicidare-șoc, cu doze mari cu trei treceri și am aplicat doze maxime de eribicid tocmai pentru a scăpa de buruieni. Ca să înțelegeți, noi suntem pe o treaptă mai înaltă de pompare și apa care vine pentru irigații aduce cu sine foarte multe semințe de buruieni, astfel că atunci când erbicidăm anul următor, erbicidăm buruienile răsărite din semințele aduse de apa de irigat”, ne-a explicat fermierul ialomițean, care este motivul principal al îmburuienărilor de la el din cultură.
Producția medie pe fermă 13.500-14.000 kg/ha
La ferma Landagro SRL, producția obținută anul acesta de pe cele 250 de hectare cultivate cu porumb a fost una destul de bună, în condiții de cultură irigată, astfel că media pe fermă a fost de 13.500-14.000 kg/ha.
”Nu am reușit să ating obiectivul de 15 tone la hectar, dar producția pe care am înregistrat-o în cultură irigată este o producție normală. Noi am cultivat 250 de hectare de porumb, în trei locații, toate la irigat și am înregistrat o producție între 13.500 și 14.000 kg/ha. Acesta este al treilea an în care funcționează sistemul de irigat pe care l-am construit noi și la cultura de porumb avem aceleași producții constante. Am reușit să amenajăm doar o parte din teren cu sistem de irigații și acolo cultivăm doar porumb”, ne-au explicat producătorii de porumb din județul Ialomița.
175 mm/mp volumul de irigații
Norma de udare a variat în funcție de condițiile climatice, iar în total frații Iilie au aplicat un volum de irigații de 175 mm/mp.
”Udările se fac în treceri scurte cu cantități mici de apă, astfel încât porumbul să nu fie inundat de apă, dar nici să sufere din cauza stresului hidric. Cred că în total a fost vorba de cinci treceri cu apă pentru cultura de porumb. Este adevărat că ne-a ajutat și cantitatea de precipitații între semănat și recoltat, care a fost de 190 mm/mp, dar cea mai mare parte a precipitaților a venit cu puțin timp înainte să strângem cultura de pe câmp, când apa nu a mai avut nici un efect asupra plantei. Apa valorificată de porumb efectiv din precipitați a fost undeva la 90 mm/mp, restul a venit în toamnă, când porumbul atinsese deja maturitatea fiziologică”, ne-a spus Cezar Ilie despre normele de udare și volumul de precipitații care au ajuns pe cultura de porumb.
900 euro costul pe hectar de porumb
Tehnologia aplicată, dar și costul cu apa de irigații au ridicat costul mediu pe hectarul de porumb la aproape 900 de euro. Totuși frații Ilie nu se plâng pentru că, în comparație cu vecinii lor care au obținut o producție de 8.000 kg/ha, ei au reușit să aibă o producție cu peste 5.000 kg/ha mai mare.
”Parcela participantă la concurs ne ridică probleme speciale și facem o erbicidare ceva mai agresivă, dar nu aplicăm aceași tehnologie pentru toate solele. În general, erbicidarea se face în mod particular pe fiecare parcelă în parte. Costul mediu pentru tehnologia aplicată la cultura de porumb se duce undeva la 900 de euro pe hectar, cheltuială directă, ceea ce implică și costurile cu apa de irigații”, ne-au explicat proprietarii Landagro SRL.
450 euro profit suplimentar
Întrebați dacă investiția făcută în tehnologie de vârf își merită banii, cei doi fermieri au dat afirmativ din cap. ”Reușim să scoatem investiția efectuată pentru că la un simplu calcul putem vedea că vecinii noștri au obținut la neirigat undeva la 8.000 kg/ha, iar noi am făcut aproape de 14.000 g/ha. Doar apa ne-a costat efectiv, în porumb, 1,6 tone. Dacă facem un calcul avem cel puțin 3 tone care ne rămân în plus față de vecinii noștri care nu irigă cultura. Deci cele 3 tone, transformate în bani reprezintă 450 de euro, profit pe hectar. În condițiile în care un sistem de irigații te costă 1.000 euro/ha să-l amenajezi, este clar că reușești să-l amortizezi în doi ani, după care intri pe profit”, a adăugat Cezar Ilie.
”Fermierul anului” la cultura de grâu din Ialomița
Trofeul ”Porumbul de aur” ajuns în ferma Landagro nu este o supriză pentru cei care cunosc performanțele agricole realizate de frații Ilie. Anul acesta, din întreaga suprafață de 1.800 de hectare, doar 250 de hectare au fost cultivate cu porumb, restul suprafeței a fost ocupată de grâu, floarea-soarelui și rapiță.
”Fratele meu a reușit pentru al doilea an consecutiv să primească titlul ”Fermierul Anului” pe România, locul I în județul Ialomița la cultura de grâu. Fratele meu excelează în culturile de toamnă, dar avem producții foarte bune și la culturile de grâu, de rapiță. Din 1.800 de hectare, în jur de 1.000 de hectare sunt ocupate cu zone care nu sunt favorabile culturii de porumb. Terenul nostru este situat în jurul orașului Slobozia și avem teren chiar și în zona Fetești, însă zona de la Fetești este o zonă mai aridă și acolo porumbul nu se cultivă”, a declarat pentru Agrointeligența Ionuț Ilie.