• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Protestul ciobanilor, între disperare și promisiuni. Cine este singurul parlamentar care a coborât între oieri fără circ, interesat doar să vorbească cu fermierii

    Roxana Dobre -

    Aproximativ 8.000 de oieri din toată țară au protestat astăzi în fața Parlamentului nemulțumiți de Legea Vânătorii care le interzice să țină oile la pășunat între 6 decembrie și 24 aprilie și le limitează numărul de câini care păzesc stâna.

    Început inițial timid, cu colinde fredonate de oieri și poze pentru rețelele de socializare, protestul a degenerat când oierii au văzut că nu primesc nici un semnal de la parlamentari. Singurul care a avut curajul să coboare în mijlocul protestatarilor chiar când aceștia „fierbeau” a fost vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

    El a stat de vorbă cu oierii care l-au informat asupra modului în care le-au fost afectate drepturile fundamentale prin Legea Vânătorii. “În cea mai mare parte eu am fost de acord cu ceea ce mi-au spus crescătorii de ovine. De altfel, eu am votat împotriva legii atunci când a trecut prin Parlament numai că nu am știut că sunt afectate atât de grav practic interesele economice și drepturile crescătorilor de animale”, ne-a explicat Ludovic Orban.

    ludovic-protestatari

    Ce se poate face pentru modificarea prevederilor care îi nemulțumesc pe ciobani

    Aparent învingători, ciobanii au aflat în scurt timp că modificarea legii implică timp iar Guvernul, cel care era indicat salvator de către președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, este legat de mâini și de picioare întrucât nu poate modifica o lege care a fost inițiată de Parlament.

    Și așa rezolvarea vine tot de la parlamentari cei de la care de altfel a plecat problema. “Pentru modificarea legii trebuie inițiat un proiect legislativ de modificare. Acesta poate fi inițiat și de Guvern. Pentru că se va intra în vacanță parlamentară ceea ce acum este problema cea mai mare pentru că procedurile parlamentare nu permit finalizarea modificărilor la lege. Eu cred că solicitările lor sunt legitimite și trebuie puse în practică. Îmi pare rău că s-a ajuns aici și cu atât mai mult trebuie să se înțeleagă care sunt nevoile oamenilor”, ne-a mai declarat Ludovic Orban.

    IMG_2969

    Impozitul pe cap de animal fără subvenție încasată, alt of al ciobanilor

    După cum i-au relatat și vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, oierii sunt nemulțumiți și de faptul că sunt obligați să își achite impozitul pe cap de animal în condițiile în care nu au încă în conturi subvenția. ”Am ascultat cu atenție și mi s-a părut la fel de absurd să ceri impozit pe cap de animal dacă tu nu ai dat subvenția, astfel că și acest aspect poate fi luat în considerare adică o amânare la plată până la achitarea subvențiilor”, ne-a mai explicat Orban.

    El recunoaște că în comisiile din Parlament există foarte mulți vânători care ar fi putut gândi legea în favoarea lor. “Se poate găsi un echilibru care să nu afecteze nici vânătorii sau vânatul dar nici oierii. Într-adevăr există în Parlament și vânători dar cred că sunt exagerate totuși aceste măsuri cu limitarea numărului de câini. Sincer nu are nicio o logică, nu știu ce argumente au stat la bază, tocmai eu de aceea nu am votat legea la acea vreme”, ne-a mai declarat Orban.

    DSC_0178

    Ciobanii au plecat cu “un bagaj” de promisiuni

    După 7 ore de proteste, ciobanii s-au retras spre zonele de unde au venit, cu promisiunea că legea va fi modificată în cel mai scurt timp.

    Președintele Comisiei de Agricultură, Nini Săpunaru, le-a relatat jurnaliștilor că momentan se caută o soluție și recunoaște că în cadrul legii “cea cu pășunatul” (prevederea – n.r), a fost introdusă greșit.

    Momentan explicația i-a mulțumit pe ciobani, iar parlamentarii pot căuta în liniște soluții de modificare a legii. Deocamdată oierii nu se întorc la Parlament așa cum au promis. Dar și când se vor întoarce…


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor