Comisia Europeană introduce controalele preliminare pentru subvențiile prin APIA. Ce se întâmplă cu cererea unică din 2016!
agrointeligenta.ro -Comisia Europeană a modificat Regulamentul prin care instituţiile statelor membre îi controlează pe fermierii care depun cereri pentru subvenţii. Comisia încurajează statele membre să introducă controale preliminare astfel încât agricultorii să poată să-şi corecteze declaraţiile pentru a nu primi sancţiuni.
Pentru a spori corectitudinea cererilor de ajutor sau de plată, Comisia Europeană a decis , prin schimbarea Regulamentului care vizează sistemul integrat de administrare și control, măsurile de dezvoltare rurală și ecocondiționalitatea (Reg nr. 1306/2013), să expliciteze posibilitatea pe care o au statele membre de a introduce un sistem de „controale preliminare” al fermierilor care solicită subvenţii. Această măsura le va oferi acestora posibilitatea de a modifica cererile de ajutor și de plată la timp, pentru a evita reduceri și sancțiuni administrative.
Comisia avertizează însă că ”cu toate acestea, trebuie efectuate controale administrative complete înainte ca plata să fie efectuată”.
”Dacă sistemul integrat prevede formularul prestabilit și documentele grafice corespunzătoare prin intermediul unei interfețe bazate pe GIS ( un instrument pus la dispozitia fermierilor şi de către APIA, prin care solicitanții plăților directe pe suprafaţă își pot identifica şi digitiza parcelele pe care le utilizează, prin intermediul aplicaţiei GIS n. red.), care permite prelucrarea datelor spațiale și alfanumerice privind suprafețele declarate (denumit în continuare «formular de cerere de ajutor cu informații geospațiale»), statele membre pot decide să introducă un sistem de controale încrucișate preliminare. Rezultatele trebuie notificate beneficiarului în termen de 26 de zile calendaristice de la data finală de depunere a cererii unice, a cererilor de ajutor sau a cererilor de plată”, se arată în noul regulament ( nr 2015/2333).
De asemenea, potrivit regulamentului, ”statele membre pot autoriza beneficiarul să modifice, în cazuri justificate în mod corespunzător, conținutul cererii unice în ceea ce privește utilizarea parcelelor agricole, în scopul efectuării plății pentru practicile agricole benefice pentru climă și mediu, cu condiția ca beneficiarul să nu beneficieze astfel de un statut favorabil în ceea ce privește îndeplinirea obligațiilor care îi revin în materie de ecologizare bazate pe cererea inițială. Statele membre pot decide să stabilească o dată finală pentru notificarea autorității competente cu privire la astfel de modificări”.
În cazul în care beneficiarul a fost notificat cu privire la rezultatele controalelor preliminare menționate, acesta poate modifica cererea unică sau cererea de plată pentru a include toate corecturile în ceea ce privește parcelele individuale în conformitate cu rezultatele respectivelor controale încrucișate, în cazul în care a fost indicată o neconformitate.”
Mai multe informații despre acest subiect puteți citi pe www.economica.net