De ce nu trebuie să uităm de Brună – rasa de vaci cu cea mai mare durată medie a vieții productive
Roxana Dobre -Bruna este una dintre cele mai răspândire rase de vaci, fiind prezentă și în țara noastră unde, în ultimii ani, a intrat parcă într-un con de umbră. În goana după rase performante și foarte promovate, crescătorii au neglijat una dintre vacile cu cea mai mare putere de adaptare la condițiile de la noi din țară și care poate reprezenta ”baza” unei ferme de lapte, putând fi folosită și pentru producția de carne.
În prezent, Bruna ocupă locul trei în structura de rase reprezentând circa 29 la sută din totalul taurinelor din țară. Este răspândită în principal în județele din zona subcarpatică a Moldovei, Munteniei și Olteniei dar și în zona de nord a țării. Astfel, avem peste 220.000 de capete de Brună, din care doar 10.000 în ferme mari, iar celelalte exemplare sunt în gospodăriile ţărăneşti unde este prezentă mai ales Bruna de Maramureș.
Omologată în anul 1959, rasa Brună de Maramureș s-a format prin absorbția taurinelor locale (Sura de Stepă și Mocănița) cu rasa Schwyz. De origine elvețiană, rasa Brună a fost adusă în România pentru prima dată spre sfârșitul secolului XIX. Importurile de exemplare din această rasă au continuat în perioada interbelică și au crescut după cel de-al doilea război mondial.
“Numărul total de vaci este aproximativ 220 de mii de vaci junici din care în controlul oficial avem 5.000 de vaci. În Europa, Bruna se regăsește în Elveția, Austria, Italia, Slovenia, Franța, Spania și România. Producțiile în celelalte țări se situează la circa 6.400 de litri pe când în România deocamdată numai la 3.800 litri. Sigur în țara noastră se hrănește numai pe pășune care nu este întotdeauna de cea mai bună calitate, iar cele din Europa sunt majoritatea în ferme bine organizate cu o furajare mai științifică. Majoritatea efectivelor sunt în gospodăriile populației și mai puțin în ferme”, ne-a declarat dr. ing. Mircea Bara, director executiv în cadrul Semtest Craiova.
Valorifică foarte bine pășunile
Vacile din rasa Brună valorifică foarte bine pășunile și au marele avantaj că au cea mai mare durată medie a vieții productive, ceea ce o face ideală pentru fermele mici, care nu pot investi în genetică decât pe termen mediu și lung.
“Rasa Brună față de Holstein, de exemplu, care dă 3 viței și după aceea merge la abator, ține și 7-8 fătări adică are o rezistență mult mai mare”, ne-a explicat dr. ing. Mircea Bara, director executiv în cadrul Semtest Craiova.
Exemplarele din această rasă sunt de talie mijlocie (124-130 cm) și cu greutate corporală la adult de 450-600 kg la vaci și 800-900 la tauri. Potențialul genetic pentru producția de lapte este de 3200-3500 litri cu procent de 3,75 grăsime.
Lapte foarte gustos
Bruna are o lactație uniformă, iar calitatea laptelui este printre cele mai bune, fiind mai gustos prin conținutul mai ridicat de calciu și fosfor, lactoză și conține mai puțin cloruri. Totodată, potrivit unui document al rasei elaborat la Ageția Națională pentru Zootehnie, laptele vacilor din rasa brună are o proporție aparte de cazeină, ceea ce îl face ideal pentru obținerea brânzeturilor de calitate.
Cea mai mare producție de lapte cu vaca Iza
Recordul rasei este deținut de vaca Iza, proprietate a Stațiunii de Cercetare pentru creșterea Taurinelor Sighet, Maramureș, care în 1990 la lactația a 4-a a dat 11.662 litri lapte cu 4,33 procent de grăsime. Exemplarele din această rasă se pretează la exploatarea semiintensivă pentru producție de lapte și intensivă pentru cea de carne.
Atât pentru lapte, cât și pentru carne, metisarea Brunei cu rase de top conduce la rezultate foarte bune. Astfel, pentru lapte, combinația cu Jersey duce la urmași F1 cu 26% mai multă grăsime în lapte și 20% mai mult lapte, în timp ce dacă se face încrucișare cu Hostein Friza, se obțin producții de lapte cu 6-22% mai mari.
Pe partea linia de carne, cele mai bune rezultate se obțin prin îngrășarea intensivă a vițeilor aceștia ajungând la vârsta de 14 luni la o greutate de 400-440 de kilograme realizând un spor mediu zilnic în jur de 1000 gr. cu un consum de hrană de 607 U.N/spor.
Temperament blând și rezistență
La lista de avantaje ale rasei se adaugă temperamentul blând, membre sănătoase și rezistență deosebită la condiții climatice. Și calitatea cărnii este excelentă cu un randament bun la sacrificare cu un gust foarte bun.
Merge încrucișată cu aproape orice altă rasă dar, după cum ne-a precizat specialistul Semtest Craiova, este bine ca rasa să fie menținută pură. “Este adevărat că un vițel încrucișat de exemplu cu Alb Albastru Belgian dă rezultate foarte bune dar trebuie să avem grijă să menținem matca adică nu trebuie să se exagereze cu încrucișările în această zonă pentru că ne trezim că dispare rasa”, avertizează specialistul.
Efectivul de capete de Brună este în scădere
Cu toate aceste atuu-uri efectivul de Brună a scăzut semnificativ în ultimii ani. “Noi vedem de pe numărul total de doze de material seminal vândute. Dacă în anul 2003 furnizam 23 la sută numai pe Brună din totalul materialului seminal al tututor raselor disponibile la Semtest Craiova, acum de abia vindem 7 la sută”, ne-a mai spus Mircea Bara.
De altfel, la Semtest Craiova se găsește și cel mai bun taur din țară, de la care se furnizează material seminal în teritoriu. “Taurul Houston este la noi, în viață. Recoltăm material seminal de la el și am vândut numai 11.000 de doze față de altă dată când avem dublu sau triplu. Are performanțe deosebite și ridică nivelul producției viitorilor produși. Noi tot lucrăm să ridicăm potențialul productiv al rasei, pentru că Bruna nu este o rasă închisă care să nu permită emigrarea de gene adică să nu vină tauri foarte valoroși din alte țări”, ne-a mai explicat inginerul de la Semtest Craiova.
Recomandarea specialiștilor: material seminal de calitate pentru păstrarea rasei pure
Specialistul de la Semtest Craiova spune că este esențial ca la reproducție să se folosească însămânțarea artificială pentru că la toate rasele procentul pe țară nu depășește 45-50 la sută și, mai ales, să nu se folosească material seminal de la tauri neautorizați.
“Numărul de vaci care a scăzut foarte mult în detrimetul raselor de carne care, sigur, sunt indicate chiar la gospodăriile populației dar trebuie să avem grijă la efectivul-matcă pe care trebuie să îl menținem pentru ca rasa să fie păstrată pentru că are niște mari avantaje. Cea mai mare durată medie a vieții productive, performanțe superioare la producția de lapte, un lapte mai gras și valori excelente ale proteinei”, ne-a mai spus Mircea Bara.
Pentru sprijinul cuplat animalele trebuie înscrise în Registrul Genealogic al Rasei Brună
Fermierii care cresc cel puțin 10 vaci de lapte și au și exemplare din rasa Brună riscă să piardă sprijinul financiar cuplat pe 2015 din cauza faptului că mulţi nu şi-au înscris animalele în Registrul Genealogic al Rasei Brună condus de Agenţia Naţională de Zootehnie. Crescătorii nu vor încasa cei 250 euro/cap de vacă/an, criteriile de eligibilitate fiind făcute pentru fermierii mari.
De precizat că din cauza declinului privind efectivul rasei, numărul animalelor nu permite derularea unui program de ameliorare, astfel că Registrul Genealogic nu a fost cedat asociaţiei care reprezintă crescătorii de vaci din rasa Brună. Pentru a încasa subvenţiile, fermierii trebuie să fie organizaţi într-o asociaţie cu reprezentativitate naţională.
Brună de Maramureș – preț
Potrivit site-urilor de anunțuri, în prezent, prețul unei vaci din rasa Brună sau Brună de Maramureș pornește de la 2.000 de lei, având un preț mediu de 2.200-2.500 de lei.
Sursă selectivă: radiocluj.ro