Ipoteză-șoc: Raziile din oboare, dirijate pentru a-i proteja pe cei care importă carne de porc în România?
Gabriela Gimbășanu -”Raziile de Crăciun” în oboarele unde se vând porci crescuți la țară au arătat, încă o dată, că în loc să sprijine micii producători și să le creeze condiții pentru un comerț decent, autoritățile preferă să intervină în forță cu jandarmi, să confiște pe bandă munca oamenilor și să se împăuneze cu amenzi ”record” aplicate țăranilor. Acțiunile de duminică – un circ fără precedent, au stârnit nemulțumirea liderilor din sectorul agricol românesc, iar doi fermieri importanți din conducerea LAPAR – președintele Laurențiu Baciu și vicepreședintele Nicolae Sitaru au declarat public că rezolvarea problemelor de pe piața porcilor crescuți la țară nu se face prin circ mediatic și batjocorirea muncii unor oameni de bună-credință.
Intervențiile publice ale celor doi fermieri care au cerut ca autoritățile să sprijine micii producători prin înființarea abatoarelor mobile sau cu posibilitatea analizelor de carne la fața locului, au primit însă un răspuns neașteptat din partea unei voci a procesatorilor de carne din România, președintele Romalimenta, Sorin Minea. Pe pagina de Facebook a LAPAR, acesta a postat două comentarii similare, unul dintre ei fiind: ”Trăiască evaziunea și gainarii care se dau producători prin piețe. Dacă sunt controlați este atacat micul producător. Ciudat că se găsesc atâția apărători, bănuiesc că dezinteresați?”.
Intervenția lui Sorin Minea pe pagina de Facebook a LAPAR a fost un semnal pentru fermierul Laurențiu Baciu, care ne-a declarat că i se pare de-a dreptul ciudat că liderul Romalimenta nu l-a sunat, ci a preferat să atace declarațiile membrilor prin intermediul rețelei de socializare.
”Ar fi trebuit să îmi dea un telefon, mai ales că ne știm atât de bine, dacă ceva era neclar din ce am declarat eu. Eu cred că am fost destul de clar în ceea ce am afirmat, nu am spus să evităm legea, ci din contră, am accentuat faptul că toți trebuie să respectăm legea, dar autoritățile, cei care controlează trebuie să creeze condiții de respectare a legii. Așa cum pune însă problema domnul Minea, o pune strâmb. Nu știu pe cine a vrut să apere, el știe mai bine”, a declarat Laurențiu Baciu pentru Agrointeligența.
Președintele LAPAR a amintit faptul că el a dorit să atragă un semnal privind politicile greșite ale autorităților în raport cu micul producător, însă declarațiile sale par să fi scos la iveală alte interese.
”Eu am oferit un punct de vedere referitor la ce s-a întâmplat zilele trecute cu țăranul român, pentru că, despre acest subiect putea vorbi oricine. Toată țara a văzut ce au făcut oamenii aia. Probabil că pe cei care importă carne îi deranjează că pe piață intră și carne bună, carne obținută natural de țărani. Probabil asta deranjează, că a intrat carne bună pe piață și scădeau vânzările. Altă explicație nu văd. Toate aceste reacții mă fac să cred că, inclusiv aceste controale au fost dirijate tocmai pentru a-i proteja pe cei care importă carne de porc în România. Asta pentru că dacă vorbim despre carnea de porc de la țăranul român, aceasta se vinde tot timpul anului, nu neapărat în această perioadă, doar că acum se vinde o cantitate mai însemnată și probabil pe unii îi deranja că le golea buzunarul”, ne-a mai spus președintele LAPAR.
Laurențiu Baciu a ținut să precizeze că el nu are nici porci de vânzare și nici nu vinde carne nici în târguri. ”Interesul meu vizavi de acest subiect este unul de bun român. Asta m-a determinat să iau atitudine. Pe mine m-a deranjat felul în care autoritățile își bat joc de producătorul român. Domnul Minea a fost deranjat cel mai probabil de faptul că avea ocazia să mănânce o carne naturală, o carne de foarte bună calitate, dar interesul financiar este mai presus de orice. Pe mine m-a deranjat foarte tare cum acei inspectori aruncau munca omului. Pot înțelege orice, dar nu înțeleg să nu am un laborator măcar la nivel de fiecare comună. Autoritățile nu au fost în stare să facă laboratoare de analize în fiecare dispensar veterinar, la nivel de comună. Eu înțeleg să ceri după ce creezi și condiții. Comuniștii au fost în stare să doteze acele laboratoare cu microscoape pentru determinarea trichinei. Cei care sunt acum nu sunt în stare decât să hăituiască și să aștepte cu brațele deschise un tir cu carne de afară care îi îndestulează”, a mai spus Baciu.
Președintele ANSVSA, schimbat a doua zi după ”circul” din oboare
Ieri, la o zi distanță de ”circul” făcut de poliție, jandarmi și inspectorii sanitar-veterinari în oboarele din mai multe județe, în Monitorul Oficial a fost publicată eliberarea din funcție a președintelui ANSVSA, Dumitru Băiculescu. Acesta a fost înlocuit de mediul veterinar Dorin Enache, cel care a condus DSV Brașov în ultimii 9 ani.