Ce ”cadouri” au primit fermierii din partea băncilor. Cornel Stroescu: Miza – scoaterea la licitație a terenurilor și utilajelor agricole la prețuri de nimic
agrointeligenta.ro -Situația fermierilor care au credite bancare sau la firme creditoare este una complicată, agravată și de pasul făcut în decembrie de către aceste instituții de finanțare. Potrivit președintelui Camerei Agricole Naționale din România, Cornel Stroescu, fermierii s-au trezit la final de an și fără subvenții în cont, și cu presiuni din partea băncilor, care îi somează să ajungă cu ratele la zi.
Preşedintele Camerei Agricole Naţionale, Cornel Stroescu, trage un semnal de alarmă asupra situaţiei grave în care se află fermierii români şi spune că după un an greu, în care au fost loviţi de seceta extremă, în zilele de dinainte Crăciunului, producătorii au primit alte lovituri dure din partea creditorilor. Fermierul crede că deciziile băncilor, firmelor de leasing şi a societăţilor care comercializează inputuri în sistem de creditare nu ar fi întâmplătoare.
“Am decis să trag acest semnal de alarmă, după ce am primit sesizări din partea mai multor fermieri din toată ţara, sesizări legate de relaţia pe care o au cu instituţiile financiare creditoare, în aceste zile de sfârşit de an. În urma acestor sesizări constat cu stupoare că, de acest Crăciun, “cadoul” făcut fermierilor români este unul care îi pune pe aceştia în situaţii cum nu se poate de complicate. După ce au traversat cel mai greu an, o situaţie generată de seceta cumplită care ştim cu toţii că a lovit întreaga ţară şi în urma căreia au pierdut în mare parte investiţiile făcute, fermierii primesc acum lovitură după lovitură. Întârzierea subvenţiilor şi a sumelor acordate pentru despăgubirile în caz de secetă i-a adus în situaţia de a nu avea bani cu care să-şi achite ratele la creditele contractate pentru investiţile făcute în înfiinţarea culturilor sau în utilaje. Cum era normal, fermierii au cerut instituţiilor creditoare o păsuire sau măcar o refinanţare a acestor credite, iar ulterior, în momentul în care sumele din subvenţii şi despăgubiri intrau în conturile firmelor, toate sumele restante ar fi fost achitate. Numai că, în loc să accepte o negociere, instituţiile financiare s-au grăbit să introducă în bănci bilete la ordin, pentru a-i forţa pe fermierii români să achite sume pe care în acest moment nu le deţin, pentru a le crea probleme foarte mari. Consider că o astfel de politică pe picior de forţă majoră faţă de fermieri nu este una sănătoasă şi poate afecta în mod grav situaţia acestora şi, implicit, agricultura românească, în genere, ceea ce poate fi o situaţie foarte periculoasă pentru România, în contextul concurenţial de pe piaţa europeană”
Stroescu mai spune că nu este exclus ca prin politica adoptată instituţiile de creditare să vâneze societăţile agricole româneşti, pentru a le aduce în situaţii de insolvenţă, un prim pas către faliment. Caz în care patrimoniul acestora, format inclusiv din suprafeţe agricole de mii de hectare, utilaje şi depozite de cereale ar fi scoase la vânzare prin licitaţie şi cumpărate la a doua sau a treia mână de diverşi jucători, chiar străini de pe piaţa terenurilor agricole, la preţuri modice.
“Înstrăinarea terenurilor agricole fertile din România, cu siguranţă cea mai preţioasă bogăţie care ne-a mai rămas este motivul pentru care am dorit să trag acest semnal de alarmă deoarece eu consider situaţia una de neînchipuit şi de aceea aş dori să atrag atenţia şi autorităţilor române cu privire la ceea ce se întâmplă” îşi încheie Cornel Stroescu declaraţia.