Cum se va schimba folosirea terenului agricol în următorii 10 ani
agrointeligenta.ro -Suprafața agricolă a Europei a cunoscut în ultimele decenii un proces de reducere, cauzat mai ales de fenomenul de urbanizare și, pe alocuri, chiar de împăduriri.
Într-un raport recent al Comisiei Europene se arată că cel puțin până în 2025, tendința de scădere a întinderilor agricole se păstrează, deși la o scară mult mai redusă, de -0,3% pe an între 2014 și 2025, față de procentul de -0,6% cât a fost între 2005 și 2014. În total, se estimează că suprafața agricolă totală a UE va ajunge în 2025 la 169 milioane de hectare.
Procesul din următorii ani va afecta și structura culturilor. Vor dispărea mai ales suprafețele de teren agricol nelucrat (cu -1% pe an, respectiv 63.000 de hectare), în timp ce procesul va fi mult mai lent la terenurile cultivate cu cereale și plante oleaginoase. Aici scăderea va fi de 0,8% pe an.
Cultura care va avea cel mai mult de suferit se estimează a fi cea a cartofului, care în cele mai multe state membre UE începe să fie înlocuită cu porumbul în schema fermelor.
Comisia Europeană se arată îngrijorată mai ales de soarta pe care o vor avea pajiștile permanente, acolo unde scăderea suprafețelor ar putea să ajungă la 32,5% până în 2020. Pe de altă parte, se va vedea un spor la culturile furajere, precum și la cele destinate producției de biogaz, politică susținută deja în state dezvoltate precum Germania.