• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce rase de capre dau cel mai mult lapte

    agrointeligenta.ro -

    Înființarea unei ferme de capre pornește cu alegerea unui efectiv potrivit de animale. Cele de rasă pură sunt întotdeauna mai scumpe, dar pot fi și baza unor încrucișări menite să conducă la obținerea unor exemplare cu producție record de lapte.

    Iată care sunt rasele de caprine care, oficial, conform caracteristicilor, dau cel mai mult lapte:

    turma de oi saanen

    Rasa de capre Saanen

    Caprele din rasa Saanen sunt recunoscute că dau cel mai mult lapte. Datele oficiale ale acestei rase vorbesc despre o cantitate medie de 600-700 de litri de lapte pe an, cu vârfuri de până la 1.000-1.200 de litri pe an. Recordul absolut la producția de lapte a caprelor Saanen este omologat la 3.499 de litri pe an, existând ferme care reușesc să aibă și 10 litri de lapte pe zi de la fiecare capră din această rasă. Există totuși și un dezavantaj al acestei productivități ridicate: laptele are un procent de grăsime mai mic decât la alte rase, în jur de 3,5 – 4%. Totuși, de precizat că aceste capre pot fi mulse 8-11 luni pe an, iar prolificitatea lor este bună: de la 100 de capre se pot obține 180-200 de iezi.

    Rasa de capre Alpină Franceză

    Caprele din rasa Alpina Franceză sunt apreciate nu doar pentru cantitatea mare de lapte pe care o dau, dar și pentru capacitatea lor de a se adapta ușor la orice condiții. Din acest motiv, aceste exemplare au fost preferate de mulți fermieri români, care au descoperit că rasa este ușor de aclimatizat. Robuste, de regulă bălțate cu diferite combinații cromatice, caprele Alpină Franceză dau o medie de 600 de litri/an, dar la exemplarele cu genetică selectată și bine hrănite, se poate ajunge la 750 de litri de lapte, cu o lactație medie de 350 de zile pe an. Laptele are un procent de grăsime de 3,5%, iar recordul mondial obținut cu această rasă de caprine este de 2.910 kg/an, potrivit literaturii de specialitate din Franța.

    capre shami

    Rasa de capre Shami sau capra Damască

    O rasă mai puțin întâlnită, dar cu mare potențial, capra Damască poate da între 350 și 650 de kilograme de lapte pe an, cu o perioadă a lactației ce poate varia de la 5 la 9 luni. O caracteristică a acestei rase o reprezintă calitatea laptelui cu un procent mediu de grăsime între 3,8 și 4,5 %, în timp ce la proteine, situația variază între 4% și 4,8%. În cazul unor exemplare de elită, aceste capre pot atinge o producție medie de 1.000 de litri de litri pe an, cu o lactație de 305 zile.

    Capre-aflate-in-ferma_58780

    Rasa de capre Nobilă Germană Albă

    Rasa de capre Nobila Germană este disponibilă în două variante – colorată și albă. Aceasta din urmă are o productivitate mai mare și a stat și la baza formării rasei noastre locale – Alba de Banat. Datorită caracteristicilor acestei rase, nu mulți o poziționează ca fiind cea mai bună, având potențialul de a depăși caprele Saanen: poate produce între 800 și 2.000 de litri pe an, cu o perioadă de lactație de 240 de zile pe an. Dezavantajul acestei rase este că are un nivel mai mic de grăsime în lapte, însă compensează cu iezi cu o greutate mai mare și, deci, un preț mai bun.Caprele din rasa Nobilă Germană fată o dată pe an între 1 și 3 iezi, atingând maturitatea sexuală la 7 luni și putând avea primii iezi la 12 luni.

    Anglo-Nubier_capra

    Rasa de capre Anglo-Nubiană (Anglo Nubier)

    Recunoscută ca una dintre caprele care dau cel mai mult lapte, Anglo Danubiana are o talie medie, picioare lungi și un păr scurt, drept și fin. Este prezentă n mai multe combinații de culori – maro, alb și negru, fiind foarte rezistentă. Marele său avantaj este calitatea laptelui, cu o grăsime de 4-6%, ideal pentru producția de brânzeturi premium și pentru procesare în industria cosmetică și farmaceutică. Are o producție medie de 700-900 de litri de lapte pe an, cu o lactație de 280 de zile, iar crescătorii vorbesc despre o productivitatea de la 2,5 litri/zi la prima lactaţie şi ajunge până la 3-4 litri/ zi după a doua fătare. Campioana rasei a dat o producție anuală de 2.531 de kilograme, cu un maxim de 8,25 de kilograme de lapte muls la 24 de ore. Există exemplare multe care au potențialul de a da 1.200-1.300 de litri pe lapte pe an, încă, în majoritatea cazurilor, aceste cifre nu sunt atinse. La fertilitate stau bine, cu 2-3 iezi pe sezon.

    capre Alba de Banat

    Rasa de capre Albă de Banat

    Nu puteam să nu o includem Alba de Banta între rasele de capre care dau cel mai mult lapte odată ce este foarte populară în țara noastră. Dă o medie de 500 de litri de lapte pe an, cu potențial de până la 900 de litri. Procentul de grăsime se situează între 3,5% și 5%, cu cazuri în care acesta urcă până la 8%.

    Murcia-Granada-Goats-4

    Rasa de capre Murciano Granadina

    Cunoscută și sub numelede Murciana, este o rasă de capre crescute atât pentru lapte, cât și pentru carne. Este originara din Spania, din regiunea Murcia, de pe coastele sud – estice ale Mării Mediterane. Capra din această rasă produce aproximativ 500 de litri de lapte în 280 de zile de lactație. Laptele ei conține 5,3% grăsime și 3,4% proteine, o cantitate net superioară față de cea produsă de alte rase de capre.

    Notă: Performanțele prezentate sunt incluse în caracteristicile raselor și sunt influențate decisiv de genetică, de regimul de hrană și de condițiile în care sunt crescute caprele. 

    Foto: Rasapura.ro, Sunphoto.ro, Caprederasa.blogspot.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Fermieri blocați la plata avansului APIA: Din cauza schemei de Agromediu nu primim restul subvențiilor! ANCPI: Cadastru gratuit pentru terenurile agricole care primesc subvenții APIA Ruris RR2200, cel mai nou tractor românesc, a fost prezentat la Indagra. Prețul, între 3.000 și 5.000 de euro

    Ultimele știri

    Posturi de șefi, tăiate la Casa de Comerț Unirea Șeful ANSVSA, Alexandru Bociu, s-a ținut de cuvânt! Tarifele medicilor veterinari au fost actualizate! APIA – anunț ACUM! Fermierii care au în conturi prima tranșă din subvenții!