• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Analiza de sol – proba cu care pot fi ”prinși” falșii fermieri bio

    agrointeligenta.ro -

    Pe piața din România se vorbește mult despre fermieri care vând produse bio dar care, în fapt, nu ar respecta întocmai rigorile agriculturii ecologice. Mai mult, nici avizele firmelor de certificare nu mai sunt ”sfinte”, așa că Ministerul Agriculturii a decis să schimbe legislația în domeniu introducând posibilitatea de a verifica  – prin analize de laborator, modul în care au fost obținute produsele comercializare ca fiind bio.

    Într-un proiect de ordonanță pentru modificarea OUG 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, MADR introduce posibilitatea ca personalul său de inspecție să preleveze probe de sol, plante și din produsele agroalimentare ecologice ale operatorilor înscriși în sistemul de agricultură ecologică ”în baza sesizărilor/notificărilor/suspiciunilor sau ori de câte ori se consideră necesar”. Analizarea probelor se va face în laboratoare de referință, iar procedura de desemnare a acestora, precum și modul de decontare a cheltuielilor urmează să fie incluse într-un ordin de ministru cu avizul Consiliului Concurenței.

    Modificarea legislativă aduce și o noutate privind firmele care certifică producătorii bio și care, pentru a primi aprobare, pe lângă normele deja în vigoare, vor avea de achitat și o taxă către bugetul de stat. ”Taxa se stabilește pentru fiecare domeniu pentru care organismele de inspecție și certificare cer aprobarea, iar cuantumul acesteia se aprobă prin ordin comun al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și ministrului finanțelor publice”, se arată în proiectul de modificare a OUG 34/2000 care poate fi consultat pe site-ul MADR sau poate fi vizualizat direct în format PDF.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermă XXL, scoasă la vânzare. 900 de hectare de teren și efectiv de 100.000 de capete Alexander Degianski a construit un bazin imens pentru a iriga o parte din terenurile pe care le lucrează O fabrică de lactate își închide porțile după peste 100 de ani – nu mai face față prețurilor

    Ultimele știri

    Abatorul unde se sacrifică numai porci crescuți în România. Ministrul Agriculturii: ”Suntem într-o direcție foarte bună” Speranța fermierilor: Ordonanța Trenuleț! Premierul Bolojan – anunț despre noile impozite: ”Dacă solarul nu are autorizație de construcție, nu se impozitează”