• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sfaturile unui expert francez privind tehnologia de cultură a porumbului: de la densitate, la perioada de însămânțare și păstrarea apei în sol

    Gabriela Gimbășanu -

    Specialiștii în cultura porumbului fac an de an observații cu privire la tehnicile de cultură care dau roade și care dau semne că s-ar putea implementa cu succes pe scară largă. Astfel, o serie de asemenea de informații au fost prezentate recent la București de către Jean-Paul Renoux – consilier tehnic AGPM (Asociația Generală a Producătorilor de Porumb din Franța- n.r.). Acesta le-a explicat fermierilor români cât de important este să aleagă soiurile și hibrizi adaptați regiunii de cultivare, cât de important este să nu irosească apa din sol și să învețe să o conserve cât mai bine cu puțință și ce impact au lucrările solului și perioada în care se face semănatul asupra producției de porumb pe care fermieri o recoltează în toamnă.

    Porumbul se poate adapta ușor schimbărilor climatice

    Într-un moment în care porumbul, prima cultură mondială, trebuie să satisfacă o dublă cerere, de a hrăni planeta și de a se adapta la schimbările climatice, este necesar să ne întrebăm dacă are capacitatea să facă toate aceste lucruri.

    ”Porumbul are câteva atuuri formidabile ce țin mai întâi de caracteristicile fiziologiei plantei: se adaptează la temperaturi ridicate și este o plantă cu ciclu scurt, foarte eficientă în utilizarea inputurilor. Apoi porumbul dispune, de când au apărut hibrizii acum aproape un secol, de un progres genetic constant. În sfârșit, capacitatea de adaptare a plantei la itinerarii tehnice inovatoare îi permite să faca față schimbărilor climatice, economice și legislative legate de mediu și de agricultură. Oricum este vizibil faptul că progresul tehnic în ceea ce privește porumbul se adresează în special pentru cultura neirigată și mai puțin către cea irigată, pentru că cea mai mare suprafață de porumb cultivat la nivel mondial este neirigat”, ne-a spus consilierul tehnic al Asociației Generale a Producătorilor de Porumb din Franța.

    Economisirea apei din sol

    Tehnicile de conservare a apei în sol au început să fie din ce în ce mai cunoscute la nivel european, fie că vorbim de lucrări care se efectuează iarna, fie de cele de primăvară.

    ”Mulcirea terenului cu resturi vegetale rămâne o soluție la îndemâna tuturor fermierilor pentru menținerea apei în sol. Acest mulci pregătit pentru iarnă, protejează terenul de eroziune. Acest mulci se poate face și pentru perioada de vară, dar deocamdată cel mai accesat este cel pentru iarnă. Trebuie să acordăm o atenție sporită atunci când avem stres hidric instalat asupra tratamentelor pe care le efectuăm. Gardurile vii din arbori și arbuști ne ajută foarte mult să păstrăm umezeala în terenurile noastre. Trebuie să acordăm o atenție deosebită și lucrărilor solului. Porumbul este foarte sensibil la greșelile legate de prelucrarea necorespunzătoare a solului”, ne-a explicat Renoux, care sunt regulile pe care fermieri trebuie să le respecte pentru a conserva apa în sol și pentru a combate stresul hidric.

    Aratul, data și calitatea semănatului pot combate efectele climatice

    În ceea ce privește constrângerile climatice, în special ale climei continentale, vor trebui acționate toate pârghiile disponibile pentru a continua să se producă mai mult și mai bine.

    ”Alegerea varităților este prima dintre acestea. Așadar este important să dispunem de referințe locale solide, obținute în condițiile din acest an. Mai departe, aratul, data și calitatea semănatului, protecția plantelor sunt cei mai importanți factori. Pentru a face față încălzirii globale care se anunță, vor fi necesare toate resursele geneticii și tehnicilor agricultorilor la un loc. Porumbul poate evita problemele climatice, pentru că este o cultură de primăvară cu ciclu scurt de producție. O adaptare mai bună la condițiile climatice, în cazul porumbului se poate face prin decalarea perioadei de semănat. Deci avem nevoie de ciclu scurt de producție, plante de vară care prezintă atuul de a face fața stresului hidric, deci hibrizi performanți, care au capacitatea de a suporta variații mari de temperatură”, ne-a vorbit consilierul tehnic AGPM, despre schimbările pe care fermierii trebuie să le facă pentru a permite culturii de porumb să facă față schimbărilor de temperatură.

    Jean-Paul Renoux a subliniat faptul că, în Europa perioada de însămânțare a fost devansată cu 20 de zile, pe când în America perioada de însămânțare a fost devansată doar cu 10 zile. Acum avem plante care înregistrează o rezistență destul de bună la temperaturi scăzute, deci putem însămânța ceva mai devreme chiar și acolo unde avem climă continentală. Agricultorul nu trebuie să rateze momentul în care face semănatul. Succesul culturii depinde de data semănatului, subliniază specialistul.

    8,5-9 plante/mp – densitatea recomandată la porumb

    Porumbul este o plantă competitivă și este foarte sensibilă în ceea ce privește calitatea semănatului.

    ”Densitatea de plante pe hectar poate fi adaptată la tipul de sol, cu cât solul este mai ușor cu atât răspunde mai ușor la o densitate mai mare, cu cât e mai argilos cu atât răspunde mai puțin la o densitate crescută. În România, stresul hidric manifestat de planta de porumb este în creștere. La grupa FAO 300 chiar dacă vorbim de o irigare bună, trebuie să avem maxim 10 plante/mp. Densitatea standard în SUA este între 8,5-9 pl/mp. Tocmai de aceea avem astăzi discuții legate de distanțare, spațierea rândurilor de porumb. Fie că vorbim de spații mai mari sau mai mici, ideea e ce pot face să pun mai multe plante pe aceași parcelă. O idee rămâne aranjarea diferită a plantelor. Felul în care aranjezi plantele nu modifică randamentul, important este numărul de plante din cultură și recomandat este să se meargă pe varianta 8,5-9 pl/mp”, recomandă specialistul AGPM.

    Hibrizi se comportă diferit în câmp

    Hibrizi produși de marile companii producătoare de semințe se comportă diferit, în funcție de climă și tipul de sol și nu înregistrează producții uniforme pe teritoriul unei țări, pentru că nici solul nu este uniform.

    ”În Franța, diferența dintre cea mai performantă varietate și ce mai slabă varietate este de 1,5 tone/ha, deci varietatea aleasă te pune într-un avantaj decisiv pe piață. Pentru a alege cele mai bune soiuri nu este suficient să vezi ce pot face pe o singură solă, ai nevoie de o rețea la nivel național care să îți indice ce producții se obțin cu același hibrid în zone diferite ale țării. Alegerea varietală este foarte importantă, ascultați ceea ce vă zic marile companii producătoare de semințe și, cel mai important, verificați spusele lor. Aceeași sămânță se comportă diferit în părți diferite ale țări, în funcție de sol, de cantitatea de precipitații și de momentul în care se instalează stresul hidric”, a adăugat consilierul francez.

    O bună întrebuințare a potențialului agronomic al solurilor excepționale, accesul la irigații unde este nevoie, dar mai ales folosirea tehnologiilor de cultură pentru buna funcționare a plantelor vor constitui cheia succesului. În acest sens, potențialul României, pământul unde porumbul reprezintă o cultură străveche, este imens” – Jean-Paul Renoux, consilier tehnic AGPM


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!