Energie şi biocombustibiliTractoare și combine

Tractorul pe gaz metan – experimentul pe care New Holland vrea să îl ducă la nivelul următor

Una dintre cele mai mari provocări ale constructorilor de mașini agricole este capacitatea de a reduce costurile consumului, păstrând în schimb capacitatea, puterea utilajului. Exact pe acest segment, cel mai curajos pas pare să îl facă New Holland care recent a prezentat un tractor inovator alimentat cu gaz metan.

06_T6_140_MethanePower_13_058

Ideea celor de la New Holland nu este deloc nouă întrucât constructorul ”se joacă” cu acest prototip încă din 2013, câd a fost prezentat oficial pentru prima dată, la scurt timp după ce un model similar fusese dezvăluit de ”frățiorul” de la Steyr. La acea vreme, New Holland vorbea despre modelul T6.140, un tractor cu 136 de cp. Totuși, prototipul nu a ajuns niciodată să intre în producție așa cum se anunță destinul celei mai noi versiuni – T6.175, mult îmbunătățită până la 179 de cp.

Tractorul pe gaz metan de la New Holland are toate caracteristicile unui T6 convențional, însă avantajul folosirii unui carburant mult mai ieftin – chiar gratis pentru fermele cu stații de biogaz. Astfel, versiunea pe gaz prezentată de New Holland este prevăzută cu nouă depozite de gaze, adică o capacitate totală de 300 de litri (echivalentul a 52 de kilograme) de gaz metan sub presiune, ceea ce este suficient pentru ca mașina agricolă să funcționeze aproximativ o jumătate de zi.

T6_140_MethanePower

Fermele cu stații de biogaz, cele mai interesate

Folosirea tractorului cu gaz metan la muncile agricole are principalul avantaj că reduce drastic costurile. Economia variază între 20 și 40% față de un echipament identic cu motor diesel, spune producătorul.

Noul model de tractor pe gaz ar urma să fie disponibil pe piață peste circa 5 ani, beneficiind deja de un interes ridicat din partea fermelor de animale dotate cu stații de producere a biogazului. Totuși, de precizat că pentru a folosi biogazul propriu – care conține doar 51% metan, este nevoie de o filtrare suplimentară pentru a se atinge nivelul de 98% metan necesar alimentării tractorului. În lipsa unor astfel de instalații, alimentarea de la pompele de la care își iau gazul metan și mașinile va fi soluția cea mai ieftină și mai convenabilă pentru fermierii care vor opta pentru noul utilaj. Ah, și să nu uităm un lucru foarte important: New Holland promite că prețul tractorului pe gaz va fi similar cu cel al modelului pe motorină și putere similară!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!