• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • „Plângeam că nu îmi iese nimic. Un neamţ mi-a spus să cresc mistreţi”

  agrointeligenta.ro -

  Animalele sălbatice sunt crescute de săteni în libertate. Carnea lor este de două ori mai scumpă decât a porcilor domestici, iar cheltuielile sunt la jumătate, scrie EVZ.

  Hunedoreanul Ioan Nasta, din Cucuiş, se ocupă de mistreţi de aproape şase ani. Omul e mulţumit că nu trebuie să le dea prea multă atenţie. Îi lasă liberi prin pădurea din jur şi nu le duce grija: cuminţi, se întorc seara acasă sau când trebuie să mănânce. „Doar iarna, când este mai frig, îi ţin într-un fel de ţarc”, încearcă să ne convingă el. S-a ocupat de când se ştie de zootehnie în satul Cucuiş, dar niciodată nu i-a ieşit profit.

  Ţăranul crede că acum şase ani a dat de ideea salvatoare. I-a sugerat-o un german stabilit în România, când s-au întâlnit: „Am început să mă plâng că nu-mi iese deloc. Cât cheltuiam, tot atâta scoteam. Uneori şi mai puţin. Cum mă plângeam, neamţul mi-a spus să încerc să vând ce nu se mai găseşte în altă parte. Mi-a spus să cresc mistreţi.”

  Peste vreo două trei luni, fermierul a avut noroc: „Am văzut în târg trei pui de porc mistreţ. Imediat mi-am amintit de sfatul neamţului. Am vrut să cumpăr doar unul, dar în cele din urmă i-am luat pe toţi trei şi mi-am lăsat toate economiile.”

  Un porc matur, 2.200 lei
  Acum, Ioan Nasta are în micro-ferma sa în jur de zece mistreţi. „Am avut şi 15. Mereu vând. Am două scroafe, un mistreţ mare – păstrat mereu pentru împerecheat – şi şapte purceluşi pe care deja i-am vândut. Scroafele nasc cam de două ori pe an. Maximum 15 pui dau la naştere amândouă. Imediat cum îi nasc am oferte să-i vând. Chiar şi aseară m-a sunat o persoană”, ne mai spune mândru crescătorul.

  Cam 100 de euro costă un pui şi în jur de 2.200 de lei un porc matur, care ar cântări 200 de kilograme. „Am unul în curte de 300 de kilograme, pe care îl ţin de prăsilă. Cam în doi ani ajunge un mistreţ la 300 de kilograme”, explică Nasta.

  Mănâncă puţin şi cresc repede
  Hunedoreanul e mulţumit că mistreţii cresc mult mai repede decât un porc obişnuit şi mănâncă de două ori mai puţin; „Un porc obişnuit mă costă cam 450 de lei pe an ca să-l cresc, un mistreţ maximum 200 de lei”. Micro-ferma din satul Cucuiş merge ca pe roate.

  „Doresc să mă extind. Să am şi mai multe animale. Sau … poate să încep să încrucişez porci obişnuiţi cu cei sălbatici. Deja am făcut asta cu un exemplar şi carnea este mult mai bună. Voi mai încerca la primăvară”. Mai la nord, în judeţul Bihor, Sergiu creşte şi el porci mistreţi, împreună cu tatăl lui. Speră să scoată cât de curând profit.

  Avantajele mistreţului
  O explicaţie pentru care carnea de mistreţ are un preţ de cel puţin două ori mai mare decât carnea de porc obişnuită este lipsa colesterolului. Conform unor studii ale asocieţiei internaţionale Inter Pig şi recunoscute de crescătorii autohni, se obţine un porc de 100 de kilograme cu un preţ total de 100 de euro, în care intră: costul furajelor – 65 euro, taxe, impo – 10 euro, forţa de muncă – 10 euro, costul energiei – 5 euro, întreţinere – 3 euro, costuri veterinare -5 euro şi costul prăsilei – 2 euro.

  În schimb, aşa cum ne-a explicat Ioan Nasta, un mistreţ mănâncă de cel mult 200 de lei (în jur de 45 de euro), la care se adaugă costul avizelor medicale pentru că, în rest, fiind animale sălbatice nu au nevoie de atenţia omului. Preţul cărnii de porc a ajuns la 6,8 lei/kg, dar este vândută de producători şi la 5 lei/kg. În schimb, carnea de mistreţ, deşi nu are un preţ reglementat, costă în jur de 10 lei/kg.

  Scroafa care s-a împerecheat cu un porc sălbatic
  Hunedoreanul Ioan Nasta mai spune că mistreţii sunt foarte cuminţi şi nu a avut parte de niciun incident. Toate animalele sunt controlate de veterinar şi primesc avizele de sănătate. „ Acum doi ani am vândut un exemplar de aproape 300 de kilograme unei grădini zoologice din ţară. Când au venit să-l ia, au vrut să-l tranchilizeze. Au rămas muţi de uimire când am condus animalul în cuşca special pregătită. Nu le venea să creadă că porcul mistreţ nu mă atacă”, a povesteşte crescătorul.

  Mai spre est, un alt fermier creşte porci mistreţi. Este vorba de Gheorghe Patriche din judeţul Neamţ. În localitatea Izvoarele, fostul crescător de vite are pe cei 5.000 de metri pătraţi de lângă gospodărie şase scroafe şi doi vieri: „Prin 2007 am cumpărat o scroafă din târgul de animale de la Bicazu Ardelean. Când a născut, am avut o surpriză: se împerechease cu un mistreţ. Toţi puii semănau cu cei de porc sălbatic.“

  Animalele sunt ţinute în libertate şi sunt hrănite cu alimente cât mai naturale: „Le dau porumb, alte cereale, sfeclă furajeră, dar în stare crudă, nu le fierb nimic“. Fermierul a renunţat la vaci din cauza preţului mic oferit de procesatori. De altfel, hambarul unde erau crescute vitele este, acum, acoperişul mistreţilor.

  Sursa: Evz


  Te-ar mai putea interesa

  Polonezii se plâng că cireșele românești le-au invadat piețele și se vând la prețuri foarte mici Grindina a făcut prăpăd! Culturi puse la pământ și case distruse. ”Era cât oul de găină” Ferma de familie cu venit anual de peste jumătate de milion de euro și niciun angajat

  Ultimele știri

  Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!” Ucraina va impune prețuri minime la exporturile de cereale și oleaginoase Franța, Ucraina și Rusia – ”lovite” de raportul USDA la producțiile la grâu