• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Protejarea pomilor fructiferi împotriva rozătoarelor – soluții ce pot fi aplicate pe timp de iarnă și nu numai

  agrointeligenta.ro -

  Protejarea pomilor fructiferi de rozătoare este grija multor producători agricoli, mai ales pe perioada iernii, când animalele sălbatice au mai puține surse din care își pot asigura hrana. Există însă soluții pentru ca trunchiurile pomilor să nu cadă pradă iepurilor sau șoarecilor, spre exemplu, soluții care pot fi aplicate chiar și când afară s-au instalat deja gerul și ninsoarea.

  Plasa de sârmă împotriva iepurilor

  Cea mai durabilă soluție de protejare a pomilor de rozătoare este montarea unei plase se sârmă în jurul trunchiului. Gardul ar trebui să aibă înălțimea de circa doi metri și se recomandă a fi montat chiar din anul plantării. Pentru a rezista de-a lungul anilor, marginile plase ar trebui introduse în sol la o adâncime de circa 20 de centimetri și bine fixate pentru a împiedica pătrunderea iepurilor.

  În cazul în care montarea plasei de sârmă este prea costisitoare, se poate înveli trunchiul pomilor cu folie, hârtie groasă, cartoane, trestie, nuiele sau folie de poliester, având însă grijă pentru că o parte din aceste materiale pot favoriza formarea ciupercilor. Totodată, prinderea se recomandă a fi făcută cu sârmă, cu grijă să nu ”taie” pomul.

  Amestec urât mirositor aplicat pe trunchiuri

  În cazul în care nu aveți materiale la îndemână, se poate opta pentru stropirea sau aplicarea pe trunchi a unui amestec cu miros puternic care să țină dăunătorii la distanță. Acest amestec se poate prepara din lapte de var amestecat cu balegă sau var cu pământ galben și sânge de animal sacrificat. De reținut însă că efectul său durează doar cât afară este uscat pentru că în condiții de umezeală/ploi, el se ”spală” de pe trunchi și trebuie aplicat din nou.

  Cum se țin șoarecii la distanță

  Pentru combaterea atacului șoarecilor din livadă, se sapă pământul în jurul pomilor și se așează la baza trunchiului crenguțe de brad cu acele în jos. Metoda este eficientă întrucât șoarecii și chișcanii sapă galerii pe sub zăpadă până la pomi, cărora le rod apoi scoarța pe toată circumferința trunchiului. La fel de periculoși sunt și șobolanii de apă care sapă galerii la 15—25 de centimetri sub pământ și își fac cuib în apropierea rădăcinilor pomilor. Prezența lor este ușor de reprat prin mușuroaiele de pământ, mai mici și mai neregulate față de cele de cârtiță. La fel ca și la celelalte rozătoare mici, și împotriva lor se poate folosi momeala otrăvită.

  Pe termen lung, se recomandă plantarea glădiței ca un gard protector împotriva rozătoarelor, acestea având dificultăți în a se strecura printre ramurile spinoase.

  Și nu uitați că nu doar animalele sălbatice sunt un pericol pentru livadă! Oile, porcii sau caprele pot face aceleași daune dacă sunt lăsate nesupravegheate în preajma pomilor fructiferi!

  Sursă selectivă: ziarulnational.md

  Foto: bigheadfarm.wordpress.com


  Te-ar mai putea interesa

  Un fermier și-a găsit câinele aproape mort, lovit de hoțul care a intrat în curte și a furat o oaie Un nou focar de rabie a fost descoperit la graniță Oficial BOR: Nu există o aşa-zisă ”taxă” oficială pentru slujba de înmormântare Întors din străinătate, un bărbat a început să repare singur drumul din sat Casa Verde Fotovoltaice 2024: Primii români care își pot instala pe casă panourile fotovoltaice

  Ultimele știri

  Prezentatorul TV Dan Negru, intrigat de prețul urzicilor românești. Val de comentarii pro și contra Fermieri obligați de APIA să dea subvențiile înapoi, altfel vor fi executați silit Prețul rapiței a scăzut cu 30 euro/tonă de la începutul anului. Recolta 2024 – un preț mult mai bun Ultima strigare pentru sămânța de mazăre. Prețurile pe tonă au crescut la nivel mondial Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE