• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fraude cu fonduri europene cercetate de DNA: 10 exemple numai bune de pus la capitolul ”așa NU”

  agrointeligenta.ro -

  Începutul de an debutează cu o acțiune de forță a Direcției Naționale Anticorupție, instituție care a publicat astăzi un veritabil ”pomelnic” al fraudării fondurilor europene, respectiv al persoanelor trimise în judecată pentru astfel de fapte. Cele mai răsunătoare cazuri sunt cele ale unui lider dintr-o asociație de crescători de taurine din Alba, dar și cea a unei firme de consultanță care și-a învățat clienții să depună acte false pentru a obține finanțare neramburasabilă prin vechiul PNDR.

  Iară care sunt dosarele pe care DNA le-a trimis în judecată în prima săptămână lucrătoare din 2016:

  Fraudă pe Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri

  Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

  DUNĂRINȚU MIHAELA, director al Liceului Tehnologic Constantin Brâncoveanu din Orașul Baia de Aramă, județul Mehedinți, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
  – folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracțiuni),
  – fals în declarații (4 infracțiuni),

  DUNĂRINȚU IONEL RAFAEL, soțul primei inculpate, primar al orașului Baia de Aramă, județul Mehedinți, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
  – complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracțiuni),
  – complicitate la fals intelectual (2 infracțiuni),

  COIFAN CĂTĂLIN VIRGIL, ȘTEANȚĂ DUMITRU COSMIN, BREAZĂ ILEANA, SURDILĂ EUGEN, IOVICI CORNELIA și ȘERDIN ADELINA, funcționari în cadrul în cadrul Centrului Regional și Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 4 SV Oltenia, Serviciul Leader și Investiții Non – Agricole, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
  – complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
  – fals intelectual,

  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

  În perioada 2012-2014, inculpata Dunărințu Mihaela, în calitate de director la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncoveanu„ orașul Baia de Aramă, județul Mehedinți, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, a declarat în fals și a folosit declarații care atestau fapte și împrejurări nereale ce au fost folosite ulterior, drept condiții esențiale, la accesarea fondurilor nerambursabile din bugetul Uniunii Europene prin Măsura 112 a proiectului „Instalarea tânărului fermieri”, în sumă totală de 40.000 euro (alocată în două tranșe).

  Concret, inculpatul Dunărințu Ionel Rafael, în calitate de primar al orașului Baia de Aramă, județul Mehedinți, i-a determinat și i-a ajutat pe ceilalți inculpați, funcționari în cadrul Centrului Regional și Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, să întocmească două rapoarte de verificare în teren, în care au menționat, în mod nereal, că situația verificată în teren este conformă cu realitatea, iar verificarea s-a efectuat în prezența inculpatei Dunărințu Mihaela.

  Aceste documente au fost întocmite în prezența inculpatului Dunărințu Ionel Rafael și ștampilate de acesta din urmă, deși nu avea calitatea cerută de lege.

  În aceeași calitate de director la Liceul tehnologic „Constantin Brâncoveanu” din orașul Baia de Aramă, județul Mehedinți, inculpata Dunărințu Mihaela, cu intenție directă, a omis să declare în declarațiile de avere aferente anilor 2011, 2012, 2013 și 2014 mai multe bunuri imobile pe care le dobândise la data completării documentelor respective.

  Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 172.931,80 lei. În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparțin inculpatei Dunărințu Mihaela. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinți, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

  La Bacău, primarul și viceprimarul au ”falsificat” pajiștile

  Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

  ALECA VASILE, primar al comunei Borca, jud. Neamț, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiuni de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

  CIUBOTĂ CIPRIAN, viceprimar la Primăria comunei Borca, jud. Neamț, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

  La data de 12 mai 2010, inculpatul Ciubotă Ciprian, în calitate de viceprimar al comunei Borca, jud. Neamț, a completat, semnat și depus mai multe documente false la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Neamț, în vederea acordării sprijinului financiar în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, pentru terenuri cu destinația pășune, pentru anul 2010.

  Prin aceste documente se atesta în mod fals, faptul că Consiliul Local al comunei Borca, jud. Neamț exploatează o suprafață de 1462,97 hectare pășune pentru care s-a solicitat sprijin, în condițiile în care inculpatul cunoștea că acest teren este utilizat/exploatat de crescătorii de animale de pe raza comunei respective, ca și în anii anteriori.

  Unul dintre aceste documente a fost completat și semnat de inculpatul Aleca Vasile, deși cunoștea că acesta conține date nereale, respectiv faptul că terenul respectiv avea altă destinație.

  Urmare a acestor acțiuni, Primăria comunei Borca a încasat nelegal în cadrul schemelor de plată unice pe suprafață – campania 2010, suma totală de 1.826.833,74 lei, din bugetul Uniunii Europene.

  Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 3.265.183,90 lei, reprezentând sumele acordate ca sprijin financiar în anii 2009 și 2010.

  În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor imobile – terenuri aflate în domeniul privat al Unității Administrativ Teritoriale Borca, jud. Neamț, parte responsabilă civilmente în cauză.

  Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

  Consultanță în fraudarea fondurilor europene

  Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpați – persoane fizice și juridice – în legătură cu un prejudiciu de peste 1 milion euro din fonduri europene:

  BĂRĂIAN ILDO CAMELIA, consultant în cadrul S.C. HARD MANAGER COMPANY S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
  – folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și agravată,
  – fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
  – fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată,

  IRIMUȘ DUMITRU, administrator de fapt al S.C. IDM AGRO COMPANY S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și agravată,

  MOLDOVAN VASILE, administrator al unor S.C. AGRODENISA S.R.L. și RUS AUREL GAVRIL, administrator al S.C. RELRAMO S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
  – folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și agravată,
  – fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,

  PERȘA CRISTINA, cu privire la săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și agravată,

  Întreprinderea Individuală Bărăian Sergiu Răzvan, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
  – folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în formă continuată și agravată,
  – fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
  – fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată,

  S.C. AGRODENISA S.R.L. cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
  – folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în formă continuată și agravată,
  – fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată

  S.C. RELRAMO S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
  – folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în formă continuată și agravată
  – fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,

  S.C. IDM AGRO COMPANY S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene în formă agravată și continuată,

  S.C. HARD MANAGER COMPANY S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
  – complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și agravată,
  – fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,

  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

  În perioada 2008-2011, inculpata Bărăian Ildo Camelia, în calitate de consultant în cadrul firmei S.C. Hard Manager Company S.R.L., i-a sprijinit pe ceilalți inculpați să depună cu intenție la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit – Oficiul Județean Cluj, cereri de finanțare pentru realizarea unor proiecte finanțate din fonduri europene, în domeniul agricol și zootehnic.

  Pe parcursul implementării proiectelor, tot la sugestia inculpatei Bărăian Ildo Camelia, beneficiarii fondurilor au depus, la aceeași instituție, documente false și inexacte întocmite în cea mai mare parte de inculpată, ce au vizat fie îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, fie fraudarea procedurilor de selecție de oferte pentru atribuirea contractelor de servicii și lucrări, activități care au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a fondurilor respective.

  Prejudiciul produs ca urmare a acestor activități infracționale a fost în valoare de 16.291.311 lei, din care s-a primit efectiv suma totală de 5.805.931,90 lei, respectiv suma de 4.683.775,63 lei din bugetul Uniunii Europene și suma de 1.122.156,27 lei de la bugetul de stat.

  În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra a două terenuri ce aparțin inculpatului S.C. Agrodenisa S.R.L.

  Dosarul a fost trimis spre Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

  Prejudiciu recuperat integral de la o firmă deținută de un cetățean olandez

   

  Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei

  JOCHEMS MYRA-MARIA-CORNELIA, cetățean olandez cu reședința în România, administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
  – folosire sau prezentare cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
  – înșelăciune,

  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

  La data de 03 septembrie 2010, în contextul depunerii la Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Arad a documentației privind un proiect finanțat din fonduri nerambursabile, al cărui beneficiar era societatea pe care o administra, inculpata Jochems Myra-Maria-Cornelia, a folosit anumite documente false, fapt care a avut ca urmare obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în sumă de 4.165.293 lei, din care a încasat efectiv 4.023.661,40 lei. Proiectul prezentat ar fi vizat construirea unei ferme zootehnice pentru taurine.

  Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale nu s-a constituit parte civilă în procesul penal, întrucât prejudiciul cauzat a fost recuperat integral.

  Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad.

  Banii pentru tinerii fermieri, tentanți și în Teleorman

  Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților ANGHEL-DOICIN GEORGE-IRINEL și ZALANA ANCA-LAVINIA, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri.

  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

  În luna iunie 2012, inculpații Anghel-Doicin George-Irinel și Zalana Anca-Lavinia, au atestat în fals, în cuprinsul a două declarații, că sunt membri ai unei familii de fermier și că au lucrat în cadrul fermei acestuia, iar ulterior, au folosit la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – Oficiul Județean Teleorman, respectivele declarații false împreună cu alte două declarații false atribuite fermierului, în cadrul cererilor de finanțare privind „Instalarea tinerilor fermieri” – Măsura 112.

  Astfel, cei doi inculpați au obținut pe nedrept, prin intermediul Întreprinderilor Individuale deținute de aceștia, suma totală de 355.560 lei din bugetul Uniunii Europene, ca sprijin financiar nerambursabil sub formă de primă pentru instalarea tinerilor fermieri.

  În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile deținute de cei doi inculpați.
  În cauză, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 177.780 lei față de fiecare dintre cei doi inculpați.

  Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Teleorman, cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

  Acte false pentru încasarea subvențiilor necuvenite 

  Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

  BOCANCEA IOAN, asociat unic și administrator al SC Ferma Bio Ecologic SRL, cu privire la săvârșirea infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

  BOCANCEA ELENA, asociat și administrator al Sc Bio Ecologic SRL, cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

  SC FERMA BIO ECOLOGIC SRL și SC BIO ECOLOGIC SRL, cu privire la săvârșirea infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

  În perioada 2011 – 2013, inculpați Bocancea Ioan și Bocancea Elena, în calitate de administratori ai celor două societăți comerciale menționate mai sus, au depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Neamț, documente false (contracte de arendare fictive, adeverințe eliberate de Primăria comunei Girov, județ Neamț și tabele centralizatoare ale contractelor de arendă neconforme cu realitatea, etc.), în baza cărora au solicitat sprijin financiar nerambursabil și au primit, în cadrul schemelor de plată unice pe suprafață, suma totală de 157.964,77 lei.

  În perioada 2008-2010, inculpata Bocancea Elena, în aceeași calitate și procedând în aceeași manieră, a încasat în mod injust de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Neamț suma de 183.820,85 lei.

  Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 341.785,28 lei.

  În cauză, s-a dispus poprirea de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Neamț a veniturilor inculpatului Bocancea Ioan, respectiv o treime din venitul lunar net până la concurența sumei de 111.762,97 lei și consemnarea acestora pe numele inculpatului și la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău.

  Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

  Funcționari induși în eroare în finanțarea unei ferme de porci

  Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

  BUCERZAN NICOLAE, administrator al S.C. Ferma Rom-Au S.R.L, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
  – folosire sau prezentare cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
  – înșelăciune, în formă continuată,
  – fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,

  S.C. FERMA ROM-AU S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
  – folosire sau prezentare cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
  – înșelăciune, în formă continuată.

  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

  În cursul anului 2009, inculpatul Bucerzan Nicolae, în calitate de administrator al SC Ferma Rom-Au SRL, în contextul derulării proiectului „Construire complex porcine”, a depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit documente false, inducându-i în eroare, în acest fel, pe funcționarii care au verificat legalitatea/conformitatea procedurilor de atribuire a contractelor, împrejurare fără de care acești funcționari nu ar fi executat contractul de finanțare în condițiile stipulate, nu ar fi avizat favorabil procedurile și contractele încheiate și nu ar fi declarat eligibile cheltuielile aferente.

  Urmare a acestor acțiuni, Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit a dispus decontarea din fonduri publice nerambursabile a sumei de 2.052.967,74 lei, (aferentă primei tranșe de plată) compusă din 1.642.374,192 lei – fonduri comunitare (80%) și 410.593,548 lei (20%) – fonduri din bugetul național.

  Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 2.052.967,74 lei.

  În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui bun imobil ce aparține inculpatei SC Ferma Rom-Au SRL.

  Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

  177.780 lei obținuți cu acte false

  Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei COȘMELEAȚĂ NICOLETA, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri.

  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

  În luna iunie 2012, inculpata Coșmeleață Nicoleta, a atestat în fals, în cuprinsul unei declarații, că este membră a unei familii de fermier și că a lucrat în cadrul fermei acestuia, iar ulterior, a folosit la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – Oficiul Județean Teleorman, respectiva declarație falsă împreună cu o altă declarație falsă atribuită fermierului, în cadrul cererii de finanțare privind „Instalarea tinerilor fermieri” – Măsura 112.

  Astfel, inculpata a obținut pe nedrept, prin intermediul Întreprinderii Individuale deținută de aceasta, suma totală de 177.780 lei din bugetul Uniunii Europene, ca sprijin financiar nerambursabil sub formă de primă pentru instalarea tinerilor fermieri.

  În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile deținute de inculpată.

  În cauză, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 177.780 lei.

  Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Teleorman, cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

  Reprezentant al unei asociații de crescători, trimis în judecată la Alba

  Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului MUNTHIU IOSEF, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea a două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

  La data de 15 iulie 2013, inculpatul Munthiu Iosef, în calitate de reprezentant al Asociației Crescătorilor de Taurine Mogoș, a consemnat (în nume personal și în numele asociației) în cuprinsul a două cereri de plată cu sedii de exploatație fictive, declarând în mod nereal că datele din formularul cererilor de plată sunt reale, complete, corecte și valabile, fapte ce au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de subvenții în sumă totală de 11.544,24 lei, a căror sursă de finanțare provine integral din fonduri europene, respectiv Fondul European de Garantare Agricolă (F.E.G.A.).

  În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui bun imobil deținut de inculpat, până la concurența sumei de 11.544,24 lei.
  În cauză, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Alba s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 11.544,24 lei.

  Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Alba, cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

  Fermier trimis în judecată pentru fraudarea banilor pentru utilaje agricole

  Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților

  PĂUN FLORENTIN REMUS, administrator al S.C. VALSTUD CONSTRUCT CENTER S.R.L., la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente și declarații false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (5 acte materiale).

  S.C. VALSTUD CONSTRUCT CENTER S.R.L., în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente și declarații false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

  În perioada iunie – iulie 2010, inculpatul Păun Remus Florentin, în calitate de reprezentant legal al S.C. VALSTUD CONSTRUCT CENTER S.R.L. și reprezentant legal al proiectului „Achiziție utilaje în domeniul construcțiilor”, cu ocazia depunerii cererii de finanțare privind proiectul respectiv, la Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Olt din cadrul Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, a anexat mai multe documente false cu ajutorul cărora a indus în eroare funcționarii A.P.D.R.P., care au avizat favorabil cererea, încheind contractul de finanțare și au dispus decontarea (plata) din fonduri nerambursabile (F.E.A.D.R.) a sumei de 531.249,05 lei (echivalentul a 124.949 euro).

  Astfel, prin accesarea și atribuirea în mod nelegal a fondurilor nerambursabile F.E.A.D.R., pentru implementarea proiectului „Achiziție utilaje în domeniul construcțiilor”, s-a produs un prejudiciu de 531.249,05 lei (echivalentul a 124.949 euro), sumă ce a fost obținută pe nedrept de S.C. VALSTUD CONSTRUCT CENTER S.R.L.

  În cauză, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fostă A.P.D.R.P.) s-a constituit ca parte civilă cu suma menționată anterior.

  În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui bun imobil deținut de inculpatul Păun Florentin Remus.

  Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Olt, cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.


  Te-ar mai putea interesa

  Tranșa a doua din subvenția APIA. Sumele care intră în conturile fermierilor APIA – anunț oficial pentru fermierii care nu au luat niciun leu din subvenție! MADR: Subvenția care intră în conturile fermierilor până pe 29 decembrie

  Ultimele știri

  Blocaj la plățile APIA – mai mulți fermieri nu-și pot lua subvențiile din cauza sistemului care dă erori Fermierul Ionuț Olteanu: ”Trebuie să ne învățam să facem agricultură și cu apă foarte puțină!” Ultimul Agrifish din acest an – agenda. Ministrul Agriculturii participă din partea României