• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ferma unde vacile dau cele mai mare producții de lapte: 16.817,19 litri – lactația record pentru anul de control 2014-2015

  agrointeligenta.ro -

  Un studiu recent făcut în fermele de vaci Holstein au indicat că o fermă mai puțin cunoscută din România este locul unde bovinele dau cea mai mare cantitate de lapte. Este vorba despre exploatația Panifcom din Iași, o fermă de vaci cu 750 de capete dintre care cinci au avut anul trecut lactații de peste 16.000 de litri.

  Analiza a fost efectuată de specialiștii Asociației crescătorilor de Vaci HolsteinRo la începutul lunii decembrie. Astfel, echipa formată din Dana Deghe, Dragoș Drăgușanu, Alina Cuvliuc și Cristina Vărzaru, cu sprijinul întregii asociații, a finalizat estimarea lactațiilor pentru anul de control 2014-2015, evaluând un număr total de 11.754 lactații din exploatații membre ale A.C.V. HolsteinRo, Asociația Crescătorilor de Bovine Narcisa și Asociația Crescătorilor de Taurine Hunedoreana.

  Conform rezultatelor obținute și publicate în cel mai recent număr al publicației de profil BovisMagazin, ferma societății Panifcom a înregistrat cel mai mare număr de animale cu producții de peste 10.000 de litri. Cel mai bun animal (a 3-a lactație) a avut o lactație standard (305 zile) de 16.817,19 litri, peste 16.000 litri aflându-se 5 animale, peste 15.000 litri 16 exemplare, iar peste 14.000 litri un număr de 45 de animale. Media producției de lapte per lactație standard (305) în cazul acestei ferme a fost de 11.337,41 kg față de 7.460,44 kg cât este media lactațiilor evaluate.

  ”Cea mai productivă văcuță din ferma noastră ne dă în medie 60 de litri de lapte pe zi. Avem mare grijă ca toate să fie sănătoase și alintate, de aceea fiecare văcuță are un cip la picior care ne arată exact cât a mâncat, cât s-a plimbat, cât lapte ne-a dat.  În afară de lapte văcuțele ne dau îngrășământul natural atât de necesar culturilor noastre”, este descrierea fermei de vaci din județul Iași, cotată de analiza HolsteinRo ca având exemplarele cu cele mai mari producții de lapte în anul de control 2014-2015.

  În topul fermelor de vaci Holstein cu rezultate foarte bune s-a clasat și exploatația deținută de Nicușor Șerban președintele HolsteinRo. Astfel, ferma societății Agroserv Măriuța din Ialomița are  cele mai bune rezultate atât pentru vârsta la prima fătare, 23,61 luni față de 26,69 luni cât este media evaluărilor, cât și pentru producția de grăsime exprimată în kg pentru lactația standard de 305 zile (446,40 kg față de 286,26 kg cât reprezintă media evaluărilor).

  Performanță și la Stațiunea din Simnic – Craiova

  Dacă în fermele comerciale, potrivit HolsteinRo, primul loc este deținut de Panifcom, la stat funcționează o exploatație care face performanțe la fel de bune ca și privații. Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Şimnic-Craiova deține un efectiv de 170 de capete de Holstein-Frize, cu o producție zilnică de lapte de până la 60 de litri pe cap de bovină. „Avem front de furajare la discretie. Încercăm și iarna, și vara să asigurăm și nutrețuri grosiere și suculente”, a declarat recent pentru Digi24 Iuliana Preda, şeful fermei de la Staţiunea de Cercetare din Şimnic. „Dacă am vrea exemplarele astea să le vindem în două zile, în două zile le-am vinde pe toate. Sunt foarte căutate. Livrăm, în general, juninci la peste 1.500 de euro pe cap”, afirmă Constantin Găvan, directorul Staţiunii de Cercetare Şimnic.

  Tabelul cu cele mai bune performanțe în fermele de vaci Holstein din România îl găsiți în cel mai nou număr al revistei BovisMagazin

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  ANUNȚUL METEOROLOGILOR: VREMEA SE SCHIMBĂ RADICAL! 200.000 de fermieri nu-și vor putea depune cererea pentru subvenții la 1 martie. Se anunță un blocaj la APIA? Subvenții pentru pășuni, fânețe sau pajiști: ce trebuie să știi despre acest sprijin plătit fermierilor prin APIA

  Ultimele știri

  Doi bărbaţi au semănat canabis pe 6 hectare. Cultura depistată era în plină recoltă cu zilieri angajaţi! ÎN VIGOARE! Guvernul a emis NORMELE după care tinerii fermieri primesc până la 50 ha! Fraudă de 1 milion lei la subvenția pe pășune! Primar, viceprimar și președinți de asociații – în judecată!

  Căutare în articole