• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce s-a întâmplat cu prețul laptelui românesc în ultimele 12 luni – studiu de caz în ferma de vaci a lui Gavrilă Tuchiluș

    Roxana Dobre -

    Nu neapărat eliminarea cotelor de lapte, ci embargoul rusesc, deci importurile au făcut ca laptele românesc să atingă la finele anului trecut un minim istoric. Chiar și fermierii care au investit în genetică, produc lapte de calitate s-au văzut obligați să accepte un preț de nimic pentru fiecare litru. În același timp, anul 2015 a fost cel în care s-au semnalat cazuri în care procesatorii au renunțat la a mai prelua lapte din unele exploatații foarte mici, preferând în schimb importurile.

    Analiza evoluției prețului la lapte în 2015 este ușor de făcut în orice fermă importantă din România. Astfel, pe facturile de la începutul anului, procesatorul dădea un preț, apoi acest nivel a scăzut mult. Soluția: fie asocierea, fie investiția în propria linie de procesare acolo unde există această forță financiară, declară Gavrilă Tuchiluș, cunoscut fermier din Galați, deținător al fermei Agrimat Matca. Acesta crește 1.200 de vaci din rasa Holstein din care mulge momentan 380 de capete cu o producție de 36 de litri pe zi acum în perioada rece.

    Luna mai 2015, cea mai păguboasă pentru fermierul Gavrilă Tuchiluș

    Uitându-se în urmă, gălățeanul spune că dezastrul prețului la lapte a fost unul anunțat: perioada 2014-2015 a fost una cu șuișuri și coborâșuri. S-au adunat toate la finele anului trecut când, în balanța financiară a Gavrilă Tuchiluș, pierderile înregistrate  au însumat 1,1 milioane lei raportat la momentul 2014, când prețul laptelui a fost destul de bun. „Cu beneficiarul cu care am contractat producția în perioada 2014-2015 am început cu un preț de 1,7 lei pe litru, adică 0, 38 de eurocenți, ceea ce un preț corect. Prețul mediu pe 2014 a fost de 1,486 de lei, iar în 2015 am coborât și la 1,232 de lei. Diferența de preț la cantitatea de lapte pe care am dat-o noi, de 5 milioane de litri pe care i-am livrat în 2015, a fost de 1,1 milioane lei față de 2014. Bani pe care îi puteam investi tot în fermă¨, ne-a declarat fermierul gălățean.

    El spune că o scădere semnificativă s-a simțit din mai 2015. „Atunci am avut cea mai acută cădere cu o ușoară revigorare în lunile noiembrie, decembrie 2015¨, a mai arătat fermierul.

    Asocierea sau fabrica proprie, soluțiile salvatoarea

    Gavrilă Tuchiluș nu are speranțe că prețul laptelui își va reveni prea curând. „Cred că la noi este dezastrul cel mai mare deoarece fermierii, producători de lapte nu sunt organizați în cooperative sau asociații să poată să vândă împreună sau să proceseze sutele de mii de hectolitri pe care le produc în fermele lor. Atâta vreme cât nu vom avea cooperative și asociații sau fabrică de lapte cu teren propriu nu trebuie să ne mai plângem, pentru că ne merităm soarta”, este convins fermierul gălățean.

    Mai grav este că pentru 2016, fermierul  preconizează chiar o nouă scădere ușoară a prețului. „Trebuie să producem mai mult și mai ieftin dacă vrem să rezistăm. Soluția este cum am spus dată de asociere, fabrică sau brand propriu cu care să apărem dar să fim și noi protejați cum sunt producătorii din alte țări”, mai spune fermierul.

    Gavrilă Tuchiluș este la curent și cu ce se întâmplă în restul Europei și nu numai, așa că știe că problema prețului la lapte este una mondială. Și, totuși, vede că la cifre, laptele altora se vinde cu un preț mai mare. „Am avut un fermier francez în vizită la fermă și se plângea că și la ei există această problemă a prețului laptelui. Noi livrăm 15.000 de litri, adică un tir la 2 zile”, ne-a explicat crescătorul.

    Oficial, prețul mediu al laptelui pe 2015 a fost de 1,15 lei/litru

    Către finele anului trecut, liderii din sectorul laptelui anunțau că prețul mediu se afla la nivelul de 1 leu pe litru, iar o vacă ajunsese să fie vândută chiar și cu 500 de lei. În același timp, la nivel european, datele publicate pe CLAL.it, arată că România a început anul 2015 cu un preț de 1,24 lei/litru la poarta fermei și în octombrie se situa la 1,15 lei/litru, înregistrând un pret mediu anual de 1,16 lei litru. Față de media lui 2014, adică 1,25 lei/litru, scăderea a fost de 7,29%. Astfel, echivalând sumele în euro, vorbim la noi despre 26,06 euro/tona de lapte, în timp ce Bulgaria figurează cu o medie de 28,52 euro/tona de lapte, iar Polonia, cu 27,87 euro/tonă. Ungaria are prețul cel mai apropiat de al nostru, de 26,69 de euro/tonă, înregistrând totodată una dintre cele mai mari prăbușiri de preț, de peste 22% în decursul anului trecut.

    8,73 milioane de euro pentru revigorarea sectorului laptelui. Ce trebuie să facă producătorii pentru a obține banii

    CE a alocat României un sprijin de circa 11,1 milioane de euro dintre care 8,73 milioane de euro pentru revigorarea sectorului laptelui. Ajutorul pe care îl va primi fiecare producător se calculează de către APIA conform cotei individuale de livrări la 31 martie 2015, iar suma aproximativă ce se va achita anul acesta va fi de 240 de euro pe beneficiar până în 20 de tone, inclusiv, 12 euro pe tona de lapte livrată în plus pentru cei care au livrat până la 200 de tone și 2.900 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 tone.

    Pentru a primi această subvenție specială, producătorii trebuie să îndeplinească câteva condiții: să fie înscriși în sistemul cotelor de lapte la APIA, să fie în activitate cu un contract încheiat pe minim 6 luni valabil la data depunerii solicitării cu un cumpărător, cel puțin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui iar producția de lapte livrată de beneficiar să fie de minim 5 tone în anul de cotă 2014-2015.

    Foto: www.viata-libera.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!