• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Idei de afaceri în agricultură: solarul de legume construit cu fonduri europene nerambursabile

    agrointeligenta.ro -

    Solarul de legume este una dintre afacerile în agricultură ce se potrivește și fermierilor care lucrează un teren cu suprafață mică. Investiția nu este foarte mare și poate fi acoperită din fonduri europene, însă ”capcanele” acestui business agricol sunt găsirea unei piețe pentru valorificarea producției și, obligatoriu, ceva experiență în cultura legumelor.

    În comuna Bălești, județul Gorj, un astfel de proiect cu fonduri europene a fost pus pe picioare de către un mic fermier – Laurențiu Mălăescu. Astăzi în vârstă de 27 de ani, producătorul de legume s-a gândit să își facă un solar încă de când a terminat facultatea, însă nu avea suficienți bani, ci doar o suprafață mică de teren agricol.

    ”După ce am terminat facultatea, m-am angajat, lucrez la un liceu și atunci, am luat decizia de a mă apuca de legumicultură. În timpul liber mă ocup de solarii. Practic totul a început de la provocarea de a accesa fonduri europene. Am accesat pe Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013, Măsura 141 ”Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistență” și în fiecare an am primit suma de 1.500 euro, timp de 5 ani. Toți banii pe care i-am luat de la Uniunea Europeană au însemnat investiția în solarii, în sistemul de picurare și ce alte consumabile mai sunt necesare la solar. Până în prezent am încasat, din fonduri europene suma de 4.500 euro, mai am încă doi ani în care voi mai primi 3.000 euro, banii care vor merge tot în solariile de legume”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Mălăescu.

    1909999_1027842783946942_143416795638509274_n

    Inițial, fermierul a început cu un solar de doar 50 de metri pătrați, dar astăzi, ajutat de fondurile europene, a crescut suprafața la 800 de metri pătrați de spațiu protejat în care cultivă exclusiv legume. ”În general, vara și primăvara cultiv roșii și castraveți, iar toamna și iarna pun salată și ceapă verde. În acest fel îmi reduc la minim cheltuielile cu încălzirea solarului”, ne-a vorbit tânărul legumicultor.

    945514_1027842830613604_4856721562420770561_n

    Pentru încălzire folosește folie termică și folie agril

    Solariile tânărului legumicultor nu sunt încălzite, însă acesta a investit în folii speciale ce mențin căldura la nivelul plantei. Astfel, pe timp de iarnă, indiferent de temperatura de afară, legumele din solar sunt ferite de îngheț.

    ”Mi-am cumpărat folie termică și folie agril care mă ajută să-mi mențin temperatura în solar, în așa fel încât plantele nu sunt supuse înghețului. Agrilul este o folie microporoasă ce are rolul de a mări temperatura cu 2 până la 8-10°C, asta în funcție de solar și de zona unde este amplasat acesta. Folia de agril permite circulația liberă a aerului, în timp ce folia termică mărește temperatura cu 2 până la 6°C, îi permite căldurii să intre dar nu îi mai dă voie să iasă. Se formează un fel de microclimat atunci când acoperim legumele cu această folie, iar legumele nu îngheață în solar nici la minus 10 grade Celsius în exterior. Ambele tipuri de folie le-am cumpărat de la Marcoser, iar pentru un singur solar, numai folia m-a costat în jur de 500 lei”, ne-a explicat legumicultorul cum acționează cele două tipuri de folie, special concepute pentru a menține o temperatură mai ridicată în solar, peste limita de îngheț.

    solarii

    11.000 lei costul unui solar de 8 metri lățime cu 30 metri lungime

    Toate cele trei solarii pe care Laurențiu Mălăescu le deține au fost construite cu forță de muncă proprie, tânărul antreprenor nu a apelat la o firmă specializată pentru producerea solariilor, ci a cumpărat materialele necesare și cu ajutorul unui prieten a reușit să le construiască.

    ”Solariile le-am construit eu. Am cumpărat materiale, tot ce am avut nevoie și am avut un băiat care m-a ajutat cu o unealtă care îndoaie țeava. Tot ce ține de cleme, de șanțuri, de suduri, de pământ, totul a fost mâna mea de lucru. Solariile sunt făcute pe arce metalice, cu țeavă de un țol jumătate. Sunt foarte rezistente: acum 3 ani când m-am apucat de primul solar, am avut zăpadă de 70 cm și nu am avut nici o problemă cu solarul. Folia a fost prinsă pe cadrul metalic cu ajutorul unor cleme speciale, iar folia am pus-o pe solar atunci când afara s-a înregistrat o temperatură de 20°C. Nu merge să pui folia atunci când e frig afara pentru că nu se întinde așa cum trebuie. Pentru un modul de solar așa cum este al meu, de 8 metri lățime, pe 30 de metri lungime, numai materialele m-au costat undeva la 11.000 lei, fără mâna de lucru, în banii aceștia intră doar materialele și sistemul de picurare”, ne-a explicat gorjeanul, care sunt costurile antrenate pentru construcția unui solar și ce reguli trebuie să respecți pentru a realiza o construcție care să reziste în timp.

    lumina in solar

    964 lei – costul instalației electrice cu proiectoare Led

    Cultivând o suprafață de 800 mp cu legume în spații protejate, gorjeanul și-a dat seama că iarna, când se întunecă devreme, îi este imposibil să onoreze comenzile primite mai târziu și tocmai de aceea a luat decizia să investească într-o instalație electrică cu proiectoare Led care să-i lumineze solariile atunci când trebuie să adune legume, chiar și pe timp de noapte.

    ”Acum câteva zile am montat pe toate cele trei solarii o instalație electrică cu proiectoare led de 50w. Am făcut această instalație nu ca să-mi crească plantele mai repede, ci pentru că, pe perioada de iarnă aveam o problemă: ziua este foarte scurtă și nu am timp să culeg și să onorez toate comenzile. Pentru a oferi marfa în timp util, mă prindea noaptea, trebuia să întind fire cu bec din casă, ca să pot să luminez și să culeg recolta. Tocmai de aceea am zis că cel mai bine este să-mi fac o instalație electrică cu led, direct în solar, ca să nu mai am această problemă. Numai cele 6 proiectoare led m-au costat 510 lei, iar cu instalație cu tot am ajuns la o investiție de 964 lei pentru cele 3 solarii”, ne-a spus antreprenorul, care a fost motivul pentru care a investit într-o astfel de instalație.

    pret salata 2016

    Salata pleacă din solar la prețul de 2 lei și ceapa la 1 leu

    Tocmai pentru că nu are solariile încălzite, antreprenorul își planifică culturile în funcție de sezon, primăvara și vara cultivă roșii și castraveți, toamna și iarna salată și ceapă verde.

    ”La această dată, am două solarii cu salată și un solar cu ceapă verde. Legumele mele ajung în Piața Centrală din Târgu-Jiu. Pentru perioada de vara pregătesc roșiile și castraveți. Două solarii vor fi ocupate de roșii și unul de castraveți. De la mine din solar salata pleacă de la 2 lei, am două mărimi de salată una de 400 grame, care se vinde cu 2 lei, iar cea de 200-250 grame se vinde cu 1,5 lei, în timp ce legătura de ceapă costă 1 leu”, ne-a vorbit gorjeanul despre prețul cu care legumele ies de pe poarta fermei.

    Vrea să ajungă la 1.500 mp de solarii

    Chiar dacă are mult de muncă, tânărul antreprenor își dorește să se extindă astfel că planurile sale de viitor înseamnă investiții și iar investiții până va atinge suprafața de 1.500 de metri pătrați de solar. ”Deocamdată nu mai am teren unde să mai construiesc, așa că am vorbit cu un vecin și sper să reușesc să mai cumpăr de la el ceva pământ. De la 800 mp de solarii vreau să ajung la 1.500 mp. Cam aceasta este suprafața maximă la care vrea să ajung, pentru că mai mult nu cred că mă pot descurca. Este foarte mult de muncă la un solar și câștigurile, în unele luni se lasă așteptate”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Mălăescu, tânărul antreprenor care a început o afacere cu legume cultivate în spații protejate, în comuna Bălești, județul Gorj.

    Ce fonduri se pot accesa prin PNDR 2014-2020

    Dacă producătorul din Bălești a accesat o măsură pentru fermele de semi-subzistență din vechiul PNDR, fermierii au acum, prin noul Program, condiții pentru a accesa sume mai importante. Astfel, cei 1.500 de euro plătiți anual timp de 5 ani s-au transformat într-o plată de până 15.000 de euro pe care micul fermier îi primește în două tranșe. Finanțarea se poate accesa prin Submăsura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici care urmează să își deschidă prima sesiune în primul trimestru din 2016. Astfel, la semnarea contractului se achită 75% din sprijin, iar restul de 25%, în maxim trei ani de la primirea deciziei de finanțare. O altă variantă de a accesa banii europeni pentru construcția solariilor de legume rămâne și în PNDR 2014 – 2020 ”Instalarea tinerilor fermieri” –  respectiv Submăsura 6.1 unde finanțarea nerambursabilă poate ajunge la 50.000 de euro, bani plătiți similar, tot în două tranșe de 75%, respectiv 25%.

    Articol actualizat în iulie 2019


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA