• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Condițiile artificiale dau mari bătăi de cap fermierilor. AFIR îi cheamă pe aceștia la consultări pentru a simplifica procedurile

    Roxana Dobre -

    Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale organizează la nivel județean în perioada 12 – 14 ianuarie dezbateri publice pentru a identifica soluții de adaptare și simplificare a cadrului normativ privind accesarea fondurilor europene și implementarea proiectelor finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

    „Vom centraliza problemele identificate la întâlniri tematice pentru ca ulterior să putem întocmi un raport privind cele mai relevante și pertinente soluții propuse pentru implementarea unui cadru normativ cât mai simplu și eficient pentru accesarea și derularea fondurilor europene acordate țării noastre. În urma analizării la nivel central a acestor soluții, vom adapta procedurile de lucru ale AFIR și vom înainta către instituțiile responsabile toate acele soluții care nu intră în aria de competență a Agenției. Acest demers al nostru nu este doar o invitație la dialog, ci mai ales o invitație la construirea unui parteneriat solid și activ cu actualii și viitorii beneficiari ai PNDR”, a precizat Andras Szakal, directorul general al AFIR.

    Ministrul Irimescu vrea ca Ghidul să nu mai lase loc de interpretări

    Consultările publice vor fi organizate sub forma unor întâlniri de lucru de către Oficiile Județene ale AFIR în funcție de tematici de interes. Subiectul a fost abordat și de ministrul agriculturii, Achim Irimescu, iar problemea cea mai mare pare să fie invocarea de către funcționari a condițiilor artificiale, ceea ce a dus la situația ca mulți fermieri să dea înapoi bani europeni. „Voi discuta cu comisarul Hogan și tema condițiilor artificale în sensul că vreau să stabilim un Ghid foarte clar în ceea ce se dorește de fapt în România. Deci trebuie ca funcționarul nostru care lucrează cu fermierul să aibă un Ghid foarte clar în care să se prevadă situații cât mai concrete. În acest sens vreau să stabilesc clar cu comisarul Hogan și să avem un grup de lucru comisie-funcționarii noștri astfel încât să mergem cu cazuri concrete în care să îi arătăm că acolo s-a exagerat. Ideea este să nu avem situații în care eu, funcționarul înterpretez într-un fel, și CE când vine să auditeze în alt fel”, a explicat ministrul la emisiunea Viata Satului de pe TVR1.

    La rândul său, directorul AFIR, a precizat că grupurile de lucru pleacă de jos, chiar de la fermier. „Pentru că nu este normal ca aceste condiții artificiale să fie găsite doar de dragul de a găsi ceva. Eu nu zic că acel Ghid pe care l-au făcut colegii de la AFIR nu este bun dar cred că îi ajută pe experți să stea mai liniștiți. Pe de altă parte, nu cred că un expert trebuie să fie fericit că taie fermierului banii europeni. Trebuie să flexibilizăm acest aspect al condițiilor artificiale pentru că eu nu cred că este admisibil ca la trei cereri de plată să nu vezi niște condiții artificiale și la a patra cerere să constați că beneficiarul respectiv are niște suspiciuni de condiții artificiale si să îi tai banii”, a arătat Andras Szakal, Directorul General al AFIR.

    Condiţiile artificiale sunt acele condiţii de eligibilitate sau selecţie create de beneficiari cu scopul de a se transforma din solicitanţi neeligibili în eligibili, de a-şi spori punctajul obţinut în cadrul criteriilor de selecţie sau de a obţine avantaje financiare mai mari.

    Conform noului Ghid intocmit de AFIR, crearea condiţiilor artificiale pentru accesarea fondurilor europene acordate prin PNDR poate duce la revocarea/ încetarea contractului şi la obligarea beneficiarului de a restitui întreaga sumă primită ca finanţare a proiectului, la care se pot adăuga şi dobânzi sau penalităţi.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate Guvernul a majorat plafonul unei subvenții care urmează să intre la plată

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă